Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2017, 14:20
Čas čítania 0:00
Radka T.

Gigantický penis „ozdobil“ budovu v New Yorku. Po pár dňoch ho nechali premaľovať

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Kontroverzná maľba pobúrila len istú časť obyvateľstva, no aj tak ju bolo nutné prekryť.

Umenie zďaleka nie je len to, čo už na prvý pohľad pôsobí esteticky alebo pôsobivo. Práve naopak, často sa ním stávajú diela, ktoré dokonca pôsobia odpudzujúco či šokujúco. Presne ako obrí penis na budove v New Yorku. Napriek tomu si získal priazeň niektorých miestnych obyvateľov i okoloidúcich a jeho posolstvo je tiež dôležité. 

Nástenná maľba, ktorej ústredným motívom je penis, je vo výške štyroch poschodí. Vytvorila ho švédska umelkyňa Carolina Falkholtová tak, aby sa na budove mohol vynímať už na Vianoce. A kým niekto oponuje, že takéto dielo môže byť problematické kvôli deťom, iní tvrdia, že sa dokonale hodí k prostrediu, kde je nainštalované.

Na dielo sa však sťažoval majiteľ budovy, ktorý ho kázal zakryť. Miestni sa ale búrili. „Najmä v dnešnej dobe, keď muži aj ženy hovoria o sexuálnom obťažovaní, nepôsobí dobre, keď ju (maľbu) zakryjú,“ vyhlásil 56-ročný Bob.

Znepokojení nie sú ani ľudia, ktorí pracujú s deťmi hneď v blízkosti diela. „Podľa mňa je to umenie, ale pre deti je to len nejaká ďalšia vec. Vlastne si ani nemyslím, že by si to všimli. Ja sama som sa na to musela pozrieť dvakrát,“ cituje Independent ženu menom Stacey.

Niektorým obyvateľom však obrí penis prekážal a želali si, aby čo najrýchlejšie zmizol. Vyjadrili sa, že sa kvôli nemu cítili nekomfortne. 

Franco z organizácie, ktorá dielo umelkyni Caroline zadala, sa vyjadril, že malo rozvíriť debatu o niečom, čo je stále tabu nielen v New Yorku, ale po celom svete. „Zvyšujeme povedomie o sexualite, čo je niečo úplne normálne. Zároveň však aj o sexuálnom zneužívaní, pretože penis sa niekedy používa ako zbraň,“ vyhlásil.

Napriek tomu dielo na budove dlho nevydržalo. Ľudí rozdelilo na dva tábory, nie každý bol s ním stotožnený, no majiteľ danej budovy vôbec nie, a tak ho nechal jednoducho prekryť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia