Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2017, 11:31
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Rukami sériových vrahov zomrelo množstvo nevinných Slovákov. Seriál z dielne RTVS nám pripomína ich najťažšie zločiny (Tip na seriál)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Naša verejnoprávna televízia už pred desiatimi rokmi ukázala, ako má vyzerať kvalitný dokument.

V závere recenzie o Súmraku bossov som si mierne povzdychol nad konzumným televíznym spôsobom života mnohých našich občanov, ktorí dajú radšej prednosť telenovele či nepozerateľnej reality šou pred kvalitným filmom, seriálom či dokumentom. Dovolím si tvrdiť, že vlajkovou loďou domácej televíznej tvorby je už dlhší čas RTVS, ktorá niekoľkokrát ukázala, že jej počiny sú kvalitné ako do témy, tak aj do úrovne spracovania a podania divákovi.

Opakovane sme na Filmkulte nešetrili chválou na Mafiánov ani vyššie spomínaný Súmrak bossov. Avšak, už celú dekádu späť, priniesol prvý kanál vtedajšej STV, dnes Jednotka, cyklus Najväčšie kriminálne prípady Slovenska, veľavravne naznačujúci tému, ktorú si dovolil vziať na paškál. A dnes si seriál, ktorý je skvelou generačnou výpoveďou o zverstvách niektorých našich obyvateľov, rozoberieme aj my.   

Rukami sériových vrahov zomrelo množstvo nevinných Slovákov. Seriál z dielne RTVS nám pripomína ich najťažšie zločiny (Tip na seriál)
Zdroj: RTVS, Youtube

Celkovo 36 epizód sa s divákom nemazná a celý čas sa nesie v akomsi temnom až depresívnom tóne. Na svedomí to má jednak problematika, ktorú rieši a tiež miestami priam sugestívny hlasový komentár Tomáša Maštalíra. Autentické zábery jednotlivých prípadov, rekonštrukcie či analýzy psychológov. Napriek tomu, že jednotlivé epizódy nedosahujú ani len polhodinovú stopáž, tvorcovia dokázali aj tie nazložitejšie prípady podať nezainteresovanému divákovi dostatočne pútavo na to, aby mal pocit, že téme rozumie. Autori sa nebáli použiť ani drastickejšie snímky z jednotlivých miest činu, čo síce zvýšilo už aj tak dostatočnú autenticitu dokumentu, no na druhej strane mu pridalo nálepku "nevhodného pre maloletých divákov". 

To však rozhodne nemôžeme brať ako výčitku. Na rozdiel od hraných filmov či seriálov, ktorých príbeh a atmosféru si dokreslili podľa chuti scenáristi a režiséri, v tomto prípade ide o reálne udalosti, ktoré viac či menej otriasli životom Slovákov. Najväčšie kriminálne prípady Slovenska mapujú predovšetkým situáciu v období sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Väčšinou sa stretávame s vrahmi, ktorých motívy a spôsoby vykonania ohavných trestných činov spoľahlivo zatienia mnohých súčasných zločincov. Nájdu sa však aj výnimky, napríklad diel o vzbure väzňov z Leopoldovskej väznice či rukojemníckej dráme v Kaplnej, ktoré prinášajú určité oživenie do celej série.

Rukami sériových vrahov zomrelo množstvo nevinných Slovákov. Seriál z dielne RTVS nám pripomína ich najťažšie zločiny (Tip na seriál)
Zdroj: RTVS, Youtube

Seriál má krásne, dynamické tempo a pokiaľ obľubujete bingewatching podobne ako ja, nebude vám robiť problém zhliadnuť všetky časti za menej ako 2-3 dni ako tomu bolo aj v mojom prípade. Zrejme tomu prispela moja záľuba v novodobej histórii Slovenska, kedy boli mafiánske vraždy folklórom našich životov, alebo skôr životov našich rodičov či starých rodičov a rodiaca sa demokracia postupne zrodila živly, ktoré si ľudia štrngajúci kľúčmi na námestiach určite neželali.

Hoci do deväťdesiatych rokov dokument zabŕdne málokedy a vezie sa najmä na vlne obdobia socializmu, udalosti spred niekoľkých dekád vzbudzujú aj teraz u mnohých nutkanie porovnávať minulú dobu so súčasnou. Najväčšie kriminálne prípady Slovenska sú bezpochyby kultovým svedectvom o ľuďoch, ktorých vyčíňanie narobilo štátnemu aparátu nemalé problémy, pripravilo mnohé rodiny o najbližších a v dejinách Slovenska zanechalo nezmazateľnú  čiernu škvrnu. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia