Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2017, 9:25
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ryba, ktorá vytvára sny. Po jej zjedení nasleduje 36 hodín halucinácií ako pri užití mnohých populárnych drog

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nenápadná ryba stojí za halucináciami ako z pekla.

Keby existovala legálna cesta, ako zažiť niekoľko desiatok hodín plných príjemných aj strašidelných halucinácií, množstvo ľudí by ju zrejme využilo. Návykové látky ako LSD vedia človeku spríjemniť večer, ale výrazne ovplyvňujú naše vnímanie a vedia byť pre náš organizmus nebezpečné, avšak na našej planéte existuje na prvý pohľad zdanlivo obyčajná ryba, ktorá by v tvojej hlave vedela narobiť možno aj väčšiu šarapatu ako samotné drogy.

Jej názov znie Salema Porgy, ale vo svete ju najčastejšie poznajú pod pomenovaním halucinogénna ryba, pretože po jej konzumácii môže človek skončiť v cudzej galaxii bez toho, aby to čo i len chcel. Arabský svet ju pozná ako rybu, ktorá vytvára sny, čo je doslovný popis efektu tejto ryby s charakteristickými zlatými pásikmi po stranách svojho tela, keďže jej konzumácia dokáže spustiť pokojne aj 36-hodinovú sériu halucinácií.

Ryba, ktorá vytvára sny. Po jej zjedení nasleduje 36 hodín halucinácií ako pri užití mnohých populárnych drog
Zdroj: Brian Gratwicke

Malá ryba sa mala vďaka svojim psychedelickým účinkom používať už v časoch Rímskej ríše, kde ju poznali ako rekreačnú drogu, ale najnovšie zdokumentované prípady pochádzajú ešte z menšieho výskumu z roku 2006, kde sa objavili prípady dvoch mužov. Prvý muž mal dočinenia s halucinogénnou rybou ešte v roku 1994, keď si užíval dovolenku na pobreží Stredozemného mora vo Francúzsku a na obed si doprial pečenú rybu.

O pár hodín neskôr už zvracal, zahmlievalo sa mu pod očami a ochablo mu svalstvo, po čom sa rozhodol vyhľadať lekársku pomoc, lenže po nastúpení do auta sa nemohol pohnúť, pretože všade okolo neho sa objavovali obrovské článkonožce a vrieskajúce zvieratá. Halucinácie u muža trvali približne 36 hodín a napokon ich v nemocnici úspešne prečkal, avšak po skončení si nepamätal takmer nič z toho, čo za uplynulé dva dni zažil.

Druhý muž skončil o čosi lepšie, aj keď vo veku 90 rokov musel poriadne váhať nad tým, čo sa to s jeho mysľou vlastne deje. Halucinogénnu rybu si vychutnal v Saint Tropez a odrazu sa mu začali zjavovať vrieskajúci ľudia aj agresívne pištiace vtáky. Nasledujúce dva dni nemohol spať, pretože zažíval nočné mory ako z hororu a dokonca sa dlhú dobu nikomu ani len nepriznal. Myslel si, že ho zrádza myseľ a bál sa, čo bude nasledovať, ale halucinácie napokon po 36 hodinách prešli.

Ryba, ktorá vytvára sny. Po jej zjedení nasleduje 36 hodín halucinácií ako pri užití mnohých populárnych drog
Zdroj: Big Think

Odborníci pritom stále presne nevedia, čo spôsobuje toxicitu nenápadnej rybičky, na ktorú by si mohol naraziť aj pri pobyte v známych a populárnych letných destináciách. Fenomén známy ako ichthyoallyeinotoxism, čiže preniknutie toxínu z rybieho tela do nášho organizmu a jeho ovplyvňovanie, je najčastejšie pripisovaný špecifickej strave halucinogénnych rýb. Konzumácia konkrétneho planktónu by mala vytvárať väčšie množstvá toxínu najmä v oblasti hlavy, takže existuje polemika o tom, či človek zažije halucinácie aj po konzumácii telovej časti, alebo musí zjesť výlučne hlavu.

Pri každom zjedení tejto konkrétnej ryby dokonca nemusíš naraziť na vedľajšie účinky, pretože miera toxínu v jej tele dosahuje maximá na jar, leto a jeseň, ale halucinogénne účinky nie sú v žiadnom prípade zaručené. Nemusíš sa preto strachovať, že by sa Francúzska riviéra onedlho premenila na psychedelický raj milovníkov rýb, aj keď by zaručene išlo o zaujímavý pohľad.

Domov
Zdieľať
Diskusia