Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2017, 14:09
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V Nemecku sa nachádza snáď najvyzdobenejší dom na svete. Dvojica dôchodcov sa na Vianoce poriadne odviazala a za elektrinu platí tisíce eur

ZAUJÍMAVOSTI VIANOCE
Uložiť Uložené

Aby dokázali účet za elektrinu splatiť, museli sa spoľahnúť na ich vlastné vianočné trhy.

Vianoce si skutočne užívajú. Nemeckí dôchodcovia Nermin a Rolf Vogtovci, z ktorých má starší až sedemdesiat rokov, sa rozhodli Vianoce naozaj vyhrotiť. Svoj rodinný domček v nemeckej obci Bücken, v spolkovej krajine Dolné Sasko, ozvláštnili poriadnou vianočnou výzdobou. Na svetielkach naozaj nešetrili, a tak zdobí fasádu ich domu približne 530-tisíc farebných žiaroviek, ktoré spolu tvoria najvyzdobenejší dom v Nemecku.

Nermin a Rolf zo svetielok postavili prakticky čokoľvek. Nielenže zdobia okolie ich domu, no navyše z nich vytvorili umelú vodnú fontánu, neživé zvieratá či imitácie stromov a rastlín. Vianočná výzdoba je ich spoločnou záľubou a len Rolf do nej dal za sedemnásť uplynulých rokov investoval približne 150-tisíc eur. Samozrejme, vytvoriť takto veľkolepé dielo nie je úplne jednoduché, a tak začína staršia dvojica oslavovať najkrajšie sviatky roka ešte počas horúceho leta. Celkovo vyše štyri kilometre káblov a svetielok začínajú pripravovať totiž už v približne polročnom predstihu.

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

Logicky, podobné výstrelky sa prejavujú aj na spotrebe elektriny a práve tu nastáva reálny problém. Za tento december zaplatia nemeckí dôchodcovia približne 3000 eur. S takto vysokou sumou nerátali, a tak pred domov vytvorili akúsi tržnicu, kde sami predávajú varené víno, punč, medovníky i originálne vianočné darčeky. Zo svojho domu tak spravili akúsi turistickú atrakciu, ktorú počas každého víkendu navštívia stovky ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia