Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2017, 20:24
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Nemecká vláda zvažuje podporu berlínskych techno klubov zo štátnych daní

HUDBA BERLÍN
Uložiť Uložené

Nemecko si naplno uvedomuje silu a turistickú atraktívnosť klubovej scény svojho hlavného mesta.

Pokiaľ o tom ešte nevieš, Berlín je dlhoročnou Mekkou techno hudby a pýši sa vari tou najunikátnejšou klubovou kultúrou na celom svete. Sídlia v ňom najvyhlásenejšie kluby, ktoré sú notoricky známe svojimi striktnými vyhadzovačmi. Tí hocikedy pustia iba toho, koho sami uznajú, a návštevník s tým nemôže urobiť absolútne nič. Nemci si silu svojej klubovej scény uvedomujú a patrične to dokážu dať i najavo. Iba minulý mesiac vyčlenilo Nemecko celých milión eur pre podporu prestížnych klubov, keďže ich bolo od roku 2011 zavretých minimálne 170. A keďže sú práve tie jednou z hlavných turistických atrakcií, zaznela v nemeckej politike myšlienka o tom, že by sa ich chod financoval takisto z daní. 

Mladý politik Georg Koessler zo strany Bündnis 90/Die Grünen prehlásil, že by si vedel predstaviť podporu klubovej scény práve z peňazí daňových poplatníkov. "Techno kultúra dáva Berlínu toľko, že venovanie určitej časti daní na jej podporu je to najmenej, čo môžeme spraviť." Z nočného života štát inkasuje neuveriteľné množstvo peňazí, preto by nemal byť problém vrátiť čosi naspäť do jeho chodu a otočiť ich ešte väčšmi. Sami sme zvedaví, ako sa situácia vyvinie, každopádne ide o zaujímavú záležitosť.

Berghain, najslávnejší a najmysterióznejší klub na svete

Domov
Zdieľať
Diskusia