Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2017, 16:43
Čas čítania 0:00
Radka T.

V Česku majú alternatívnu modelingovú agentúru. Všíma si nevšednú krásu ľudí, ktorým vracia sebavedomie

MÓDA
Uložiť Uložené

Agentúra kladie dôraz na osobnosť a búra zaužívané stereotypy.

Možno nemajú symetrickú tvár, dokonalé zuby ani názory ako väčšina. No práve to ich robí absolútne výnimočnými. A hoci sa netradične pekní ľudia dostávajú aj do klasického modelingu, stále tam platia akési štandardy krásy. Tak to však nefunguje v alternatívnej modelingovej agentúre s názvom New Aliens. Tá pracuje s nevšednou krásou a zvyšuje sebavedomie predtým neistým ľuďom.

Za agentúrou stoja Jakub Ra, Monina a Sue, traja ľudia, ktorí sa nielen zaujímajú o módu, ale dávajú aj priestor otvorenosti. „Agentúru sme založili preto, aby vznikla otvorená platforma a komunita ľudí, ktorí sa nebudú báť svojimi názormi vyjsť na verejnosť a mať chuť niečo zmeniť v spoločnosti,“ vysvetlil Jakub. 

Podľa Českého rozhlasu sa agentúra snaží zamiešať kartami fashion scény v Česku. Vďaka tomu, akých ľudí k sebe prijíma, zvyšuje sebavedomie aj zakríknutým tínedžerom. Agentúra funguje v Prahe a pracuje s takzvanými nonmodelmi. „Modeling ani nie je podstatný, podstatná je osobnosť, naopak, profesiu dávame preč. Aby ostalo len jadro entity toho človeka,“ cituje rozhlas Sue. 

Aj Jakub sa vyjadril, že svoju identitu, módu či prístup k životu on sám vnímal už odmalička alternatívne. Chcel by preto aj s partiou v rámci New Aliens búrať stereotypné vnímanie ľudí. Takisto dúfa, že netypickí modeli sa dostanú medzi tých štandardných a že sa podarí rozšíriť myšlienku projektu. Podľa Jakuba je móda tým najsilnejším médiom, v ktorom sa možno vyjadriť. Pripomína, že nie je žiadnou nutnosťou a zďaleka to nie je len o tom, aby sme si mali čo na seba obliecť. Móda tak nie je len o oblečení a trendoch, ale i o názore či individualizme. 

Nonmodel Phil si myslí, že niečo ako New Aliens v našich končinách doteraz chýbalo. „Potrebovali sme, aby prišiel niekto, kto dá dokopy ľudí, ktorí ako keby nespadali pod stereotypy krásy alebo bežného modelingu,“ konštatoval 22-ročný mladík. Ani preňho nie je móda len o oblečení, ale o vyjadrení názoru.

Nonmodeli nie sú genderovo vyhranení a vyznačujú sa otvorenou mysľou. „Gender je zvláštna téma, lebo všetci sú tým posadnutí a mám pocit, že ľudia jednoducho nedokážu dostatočne otvoriť myseľ na to, aby vnímali veci, ktoré nepoznajú alebo nespadajú pod stereotypy,“ povedal Phil. 

Medzi nonmodelmi sú zaujímavé zjavy, aj také, ktoré si prechádzali nepochopením či dokonca šikanou. Napríklad Martin. Už na základnej škole naňho pokrikovali, že je gej, dokonca ho hodili aj do odpadkového koša. Je preto rád, že sa dostal k New Aliens. „Je tu veľká komunita otvorených ľudí a pokiaľ nebudem narušovať ich hranice, môžem si robiť, čo chcem, čo je oslobodzujúci a príjemný pocit,“ povedal pre rozhlas.

Medzi nonomodelmi sa ocitla aj Alex Wortex, ktorá svoju skúsenosť opísala aj vo svojom blogu„Cez kamaráta som objavila agentúru, kde som len tak, bez nejakých väčších očakávaní poslala fotku. Je to agentúra, kde neriešia žiadne blbosti ohľadne výšky, váhy ani veku, ale skôr hľadajú zaujímavé typy ľudí s osobnosťou. No a už to išlo celé rýchlo, vybrali si ma a cez nich si ma zas vybrali organizátori Fashion Live,“ opísala.

Nonmodeli sa už predviedli na móle na Slovensku i Česku a sú prísľubom toho, že pomaly, ale isto sa môže zmeniť stereotypné vnímanie aj v našich končinách. Krása má totiž viacero podôb a vyjadrovanie názoru v rámci módy je dôkazom, že táto oblasť vôbec nemusí byť povrchná.

Domov
Zdieľať
Diskusia