Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2017, 11:06
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Kit Harington z Game of Thrones plánuje v strhujúcej minisérii Gunpowder radikálny útok na samotného kráľa Anglicka (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY GUNPOWDER
Uložiť Uložené

Miniséria z dielne BBC poteší všetkých milovníkov dobre napísaných historických thrillerov.

Kita Haringtona bude väčšina z vás poznať ako Jona Snowa z Game of Thrones, teraz sa však predstavil v ďalšej zaujímavej úlohe, kde sa pre ostré rany mečom nepôjde ďaleko. Historický thriller Gunpowder by sa možno dal chápať ako jeho osobný projekt. Harington na minisérii participoval nielen herecky, ale aj producentsky a fušoval aj do scenára. A aby toho nebolo málo, tak jeho rodina je príbuzensky spätá práve s Robertom Catesbym, ktorého v seriáli stvárňuje. Ukážky sľubovali kvalitný a patrične temný skutočný príbeh, nevodili nás ale za nos?

Kit Harington z Game of Thrones plánuje v strhujúcej minisérii Gunpowder radikálny útok na samotného kráľa Anglicka (Recenzia)
Zdroj: BBC

Ocitáme sa v roku 1605 v Anglicku. Na tróne sedí protestantský kráľ James I., ktorý tvrdo prenasleduje anglických katolíkov. Omše sú zakázané a veriaci často končia na popravisku. Katolícky šľachtic Robert Catesby (Kit Harington) je poháňaný nielen svojou hlbokou vierou, ale aj túžbou po pomste, keďže obeťami perzekúcií sa stali aj jeho príbuzní. Dá teda dohromady skupinu podobne zmýšľajúcich šľachticov a vojakov, a začne plánovať útok na samotný trón. V pláne je vražda nielen panovníka Jamesa I., ale aj jeho manželky a vyhodenie Westminsterského paláca do povetria práve vtedy, keď bude zasadať parlament a bude v ňom prítomná celá protestantská aristokracia. Následne má prebehnúť revolúcia a obnova katolíctva na anglickom tróne a v celej krajine.

Príbeh Spiknutia strelného prachu, ako sa táto udalosť začala nazývať, je v Anglicku mimoriadne dobre známy. Spája sa najmä s menom Guya Fawkesa (v minisérii Tom Cullen), ktorého tvár spopularizoval komiks a film V ako Vendetta. Dodnes sa v Anglicku vždy 5. novembra pripomína tzv. Noc Guya Fawkesa a jeho meno sa už stalo synonymom pre akúkoľvek rebéliu a vzdor. Ako však správne zobrazuje aj Gunpowder, v skutočnosti bol "mozgom" celej operácie práve Catesby. Gunpowder nám v réžii J Blakesona vyrozprával strhujúcu kapitolu z histórie, ktorá v našich končinách rozhodne nie je taká známa. A vyrozprával ju bravúrne.

Kit Harington z Game of Thrones plánuje v strhujúcej minisérii Gunpowder radikálny útok na samotného kráľa Anglicka (Recenzia)
Zdroj: BBC

Atmosféra je brilantná a temná. Vykreslenie doby, kedy by som katolíkom v Anglicku naozaj byť nechcel, sa podarilo na jednotku. Všade blato, krv a výkriky umierajúcich na popraviskách. Scény popráv sú mimochodom poriadne naturalistické a krvavé. Miniséria však s násilím pracuje citlivo a v rámci lepšieho vyznenia príbehu. V prvom rade nie je núdza o poriadne napätie, hoci celý Gunpowder je vlastne "len" historická konverzačka. Nečakajte žiadne opulentné epické scény. Prvé husle hrajú postavy, hodnoverne vykreslené reálie a vynikajúco napísané dialógy.

 

Všetci herci hrajú absolútne parádne. Kit Harington jednoznačne ukázal, že nie je hercom jednej role, zaujme aj Peter Mullan, nekompromisný Mark Gatiss či brutálny Tom Cullen, ktorého Guy Fawkes je síce vedľajšou postavou, ale zato absolútne lahôdkovou. Blakeson dokáže zaujať už prvou scénou, ktorá je parádne napínavá, diváka totálne pohltí a vypľuje ho až so záverečnými titulkami tretej epizódy. Naozaj si nespomínam, že by som sa po dobu sledovania niekedy nudil, naopak, až mi bolo trochu ľúto, že epizód nie je viac. Ale aspoň sa tak predišlo zbytočnému riedeniu deja a naťahovaniu.

Kit Harington z Game of Thrones plánuje v strhujúcej minisérii Gunpowder radikálny útok na samotného kráľa Anglicka (Recenzia)
Zdroj: BBC

Je možné, že pokiaľ máte súvislosti o Spiknutí strelného prachu naštudované, seriál vám veľa noviniek neposkytne. Ide však o poriadne temný, zovretý a osudový príbeh. Nestrácajú sa v ňom postavy a emócie fungujú vďaka hercom a scenáru maximálne. Mňa seriál doslova strhol, hoci si nemyslím, že sa stane nejako masovo populárny. V dnešnej dobe rýchlokvasenej zábavy sa asi veľa divákom nebude chcieť sledovať minisériu o politicko-náboženských bojoch protestantizmu a katolíctva v Anglicku 17. storočia, navyše postavenú takmer výlučne na dialógoch. Verím však, že svojich divákov si nájde. Bola by totiž večná škoda, keby sa mu nedostalo patričného uznania. 9/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia