Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
s Bearded Brothers
18. decembra 2017, 20:24
Čas čítania 0:00
Radka T.

Dvom bratom z Nitry sa podaril fantastický úspech. Za jedlami z ich bistra sa ľudia zalizujú až za ušami

GASTRO
Uložiť Uložené

Láska k dobrému jedlu priviedla Patrika a Lukáša k otvoreniu si vlastného bistra. Bearded Brothers si ľudia okamžite zamilovali.

Všetko najprv začalo predajom jedla v stánku, no Patrik a Lukáš sa rozhodli splniť túžby ľudí a zakrátko si otvorili aj kamenné bistro. V bistre Bearded Brothers ponúkajú napríklad skvelé burgery či tacos. O tajomstve svojho úspechu aj neľahkej ceste za ním nám viac prezradili v rozhovore. 

Ste dvaja bratia, ktorí sa rozhodli otvoriť si stánok a neskôr bistro s poctivým jedlom. Ktorý z vás dvoch bol pri jeho vzniku iniciatívnejší a kedy prišiel nápad mať vlastný podnik?

S naším street foodom sme začali len tento rok. Celé to však začalo kvitnúť v našich hlavách ešte v roku 2016. Môj brat Lukáš prišiel s nápadom mať vlastný street food, ale nemali sme žiadne skúsenosti s gastronómiou. Ja (Patrik) som začal hľadať na internete rôzne stánky, prívesy, pojazdné predajne. Našťastie pre nás, zareagovali sme veľmi rýchlo a ešte v ten večer sme si dohodli stretnutie s majiteľom stánku. Na druhy deň sme odkúpili stánok. A naša myslienka sa začala pretvárať do reality.

Dvom bratom z Nitry sa podaril fantastický úspech. Za jedlami z ich bistra sa ľudia zalizujú až za ušami
Zdroj: www.instagram.com

Práve prichádzala zima, stánok sme preto nemohli zrekonštruovať hneď v tom období, takže sme čakali až do jari. Na našej prvej akcii v Agrokomplexe v Nitre sme boli vo veľkých očakávaniach, ako bude naše jedlo ľuďom chutiť. Stretli sme sa s úžasnými reakciami od našich zákazníkov. Jeden pár nám povedal, že naše jedlo je to jediné, kvôli čomu sa oplatilo navštíviť aktuálnu výstavu. Samozrejme, ľudia sa nás pýtali, kde máme našu kamennú prevádzku, preto sme nad ňou začali premýšľať. Pri hľadaní správneho priestoru sme boli veľmi vyberaví. Priestory sme hľadali aj takým spôsobom, že sme sa pýtali v existujúcich prevádzkach, ktoré sa nám páčili, či nechcú odstúpiť a prenechať nám ich priestory. Tak sme sa dostali presne na miesto, kde je momentálne naše kamenné bistro.

Keď sa pozerám späť, tak je až neuveriteľné, koľko práce a aký pokrok sme za ten rok urobili. Iniciatívu máme rozdelenú, každý sme dobrí v niečom inom. Pracovali sme na tom rovnako ťažko. Celá táto myšlienka bola vedená našou túžbou po kvalitnom jedle na ulici. Nie je to len o polotovaroch, ako si veľa ľudí myslí, a veríme, že túto myslienku sa nám bude dariť šíriť ďalej rovnako dobre aj v budúcom roku.

Dvom bratom z Nitry sa podaril fantastický úspech. Za jedlami z ich bistra sa ľudia zalizujú až za ušami
Zdroj: www.instagram.com

Na začiatku bol teda stánok, potom prišlo spomínané kamenné bistro. Bol tento prerod rýchly? Čo vás počas neho potrápilo najviac?

Ako som spomenul vyššie, všetko sa to dialo veľmi rýchlo. Prestavba stánku, teda jeho rekonštrukcia a zariadenie - to nám trvalo necelé dva týždne. Samozrejme, máme aj inú prácu, ktorej sme sa museli venovať. Takže nám to veľmi sťažovalo naše fungovanie. Bistro vzniklo taktiež veľmi rýchlo, jeho prestavba nám trvala štyri týždne. Museli sme sa veľmi ponáhľať, aby sme mohli otvoriť na začiatku leta, to sa nám aj podarilo, otvorili sme 20. mája tohto roku. Tento deň bol pre nás veľkým vykúpením, ale to, čo nás čakalo, o tom sme ani jeden z nás netušili. V bistre sme trávili 20 až 24 hodín, niekedy som tam aj spal. Úspech, ktorý sme zožali od ľudí z Nitry, je nevídaný. Samozrejme, stálo nás to nesmierne veľa energie, nervov a zdravia, kým sa podarilo dostať bistro do terajšej podoby. Prekážok a trápení bolo naozaj veľa. Ale najviac náš vždy trápili a vždy aj budú trápiť názory našich hostí, na ktorých si veľmi zakladáme.

Ako si spomínate na vaše začiatky, keď ste pôsobili ešte len v stánku?

Práca v stánku bola úžasná hneď od začiatku. Na práci v stánku je krásna tá interaktivita medzi vami a vaším zákazníkom. To, ako mu môžete čítať z tváre jeho pocity, keď prvý raz zahryzne do burgera ci tacos. Táto práca nás napĺňala. Získali sme veľmi veľa nových priateľov a fanúškov našej značky. Na prvej akcii sme zapísali tri A4 papiera vecami, na čo všetko sme ešte zabudli. Nakoniec sme všetko zvládli a stánok na ďalších akciách bol na 100 percent pripravený

.

Zvyknete sa so stánkom ešte niekde objaviť alebo sa už zameriavate len na bistro?

Náš stánok je stále funkčný a, samozrejme, zúčastňujeme sa na udalostiach rôzne po Slovensku. Počas zimných mesiacov stánok opravujeme a zveľaďujeme, aby bol pripravený na ďalšiu sezónu 2018, na ktorú sa veľmi tešíme. Pri otvorení bistra bolo jednou z našich priorít, aby stánok neostal len zaparkovaný, ale aby sme sa s ním zúčastňovali na rôznych udalostiach.

Podobných street foodových konceptov je už na Slovensku veľa. V čom je vaše bistro výnimočné?

Je pravda, že podobných street foodov je už na Slovenku veľa, ale to nás neodradilo od toho, aby sme mali vlastný. A čím sme výnimoční? Na túto otázku sa ťažko odpovedá. Myslím si, že našou najväčšou silou je kvalita a kvalitné suroviny, ktoré používame. Naše jedlá robíme vždy tak, ako keby sme ich robili sami pre seba. A možno je to výnimočné aj v tom, že sme dvaja bradatí bratia.

Dvom bratom z Nitry sa podaril fantastický úspech. Za jedlami z ich bistra sa ľudia zalizujú až za ušami
Zdroj: www.facebook.com

Ako sa zrodili receptúry na jedlá, ktoré sú teraz takou vašou vlajkovou loďou? Spomínali ste, že ste predtým nemali gastronomické skúsenosti. V čom teda spočíva tajomstvo úspechu takého podniku aj bez nich?

S receptúrami sme si užili veľa srandy. Aby som išiel postupne - najskôr sme začínali s tým, akú gramáž by mali naše jedlá mať. Či radšej menšie, alebo väčšie. Ďalej, ako dať hrubé mäso do burgeru, aké množstvo omáčky a tak ďalej. Cieľom bolo vytvoriť jedlo, ktoré budeme vedieť pripraviť pomerne rýchlo na spôsob fastfoodu, ale bez tohto pomenovania. Po zapísaní všetkých týchto nosných pilierov receptúr sme zavolali pár našich veľmi dobrých priateľov k nám domov a varili sme pre nich naše jedlo. S receptúrami nám pomáhala moja snúbenica Lucka. Môžem si dovoliť povedať, že bez nej by to nebolo také, aké je. Na začiatok sme vytvorili päť jedál - BB burger, Juicy Lucy burger, Veggie burger, Tacos, Hot-dog. V začiatkoch sme nemali žiadne skúsenosti s gastronómiou v podobe reštaurácie alebo street foodu. Ako sa nám to teda všetko podarilo? Niekedy stačí veriť, menej rozmýšľať hlavou a viac konať srdcom a, samozrejme, veľkú úlohu v tom zohrala naša láska k dobrému jedlu.

Čo všetko ľudia vo vašom bistre nájdu a čo je pre nich absolútnou jednotkou, ktorá je najžiadanejšia?

V našom bistre máme už ponuku rozšírenú oproti street foodu. Je to, samozrejme, kvôli tomu, aby mal zákazník viac jedál na výber a mohol sa k nám vracať pravidelne, s chuťou vždy na niečo iné. Najpredávanejší je náš BB Burger alebo Tacos. V podstate však nemáme favorita, ktorý je najpredávanejší. Je to zvláštne, ale v predaji našich jedál je akási rovnováha. Bistro disponuje, samozrejme, aj úžasným priestorom a polohou, kde sa nachádza. Budova, kde máme kuchyňu a bar, je vysunutá nad riekou, pred ňou vedie cyklistický chodník. Hostia sa počas zimy môžu usadiť na našej terase, ktorá je vykurovaná. Počas leta je tých možností oveľa viac. Pred bistrom máme rozmiestnené veľké sedačky z paliet, hojdacie kreslá, menšie stoličky so stolmi, deky a tuli sedacie vaky. Atmosféra, ktorú sa nám tam podarilo vytvoriť, je naozaj úžasná. Hostia nám sami hovorili, že je to, ako keby neboli ani v meste. To, samozrejme, bolo naším cieľom.

Dnes by chcel v oblasti gastra podnikať skoro každý, no zákazníci rýchlo prepuknú snahu o zisk namiesto skutočného záujmu. Čo je podľa vás najdôležitejším atribútom na to, aby sa dostavil ozajstný úspech a ľudia danej prevádzke verili?

Je pravda, že sú na trhu prevádzky, ktoré idú vyslovene len po zisku na úkor kvality. Cestovanie ma naučilo úprimnosti prevádzky k zákazníkom. Po svete sú reštaurácie s obrovskými francúzskymi oknami do ulice a za nimi kuchári v kuchyni. Môžete sa im hodiny pozerať na ruky. Môžete vidieť, aké suroviny používajú na prípravu jedla. Podla mňa je najlepším atribútom úspechu úprimnosť. Robiť to tak, aby ste si nemuseli schovávať ruky. Aj v našom bistre máme
veľké okno do ulice a môžete sa pozerať do kuchyne.

Dvom bratom z Nitry sa podaril fantastický úspech. Za jedlami z ich bistra sa ľudia zalizujú až za ušami
Zdroj: www.instagram.com

Venujete sa už len bistru alebo máte stále aj iné pracovné povinnosti? A ako ste to všetko dokázali skĺbiť na začiatku?

Venujeme sa viacerým činnostiam, ja osobne mám ešte mäsiarstvo v Nitre. Skĺbiť všetky tieto činnosti je veľmi ťažké. Stojí to veľa času, úsilia a energie. Ale aj napriek tomu, ako veľmi je to ťažké, nás to napĺňa a venujeme tomu dostatok energie, aby sme to zvládali.

Akú sú vaše ďalšie plány do blízkej i vzdialenej budúcnosti?

Do budúceho roka máme naozaj veľké plány. Je ich viac, ale dva z nich môžem prezradiť. Určite plánujeme otvorenie ďalšej kamennej prevádzky, no ešte nevieme, či na Slovensku, alebo v inom štáte. Chceme, aby sa podobala polohou a dizajnom nášmu bistru, takže nájsť správny priestor bude veľmi ťažké. Ďalším z plánov je vytvorenie nášho vlastného klubu, spustenie webstránky. Naši fanúšikovia, ktorí sa budú chcieť stať členom, budú mať výhody v našich prevádzkach a rôzne zľavy v iných aktivitách, ktoré plánujeme.

Dvom bratom z Nitry sa podaril fantastický úspech. Za jedlami z ich bistra sa ľudia zalizujú až za ušami
Zdroj: www.instagram.com

Viac nájdeš na ich Facebooku a Instagrame.

Domov
Zdieľať
Diskusia