Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2017, 22:32
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Až 70 percent ľudí tvrdí, že počuje tento GIF obrázok, aj keď v ňom žiadny zvuk nie je. Čo sa skrýva za zvláštnym efektom?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nezvyčajný fenomén spôsobuje, že človek GIF skutočne počuje.

Ak je reč o GIF obrázkoch, zvyčajne sa nikto ani len nezamýšľa nad tým, či by pri ich sledovaní mohol vnímať akýkoľvek zvuk, pretože v drvivej väčšine prípadov ide len o vtipný pohyblivý obrázok. Na druhej strane, naše zmysly sú veľmi krehké a ak GIF obrázok zostrojíš správne, potom ich veľmi ľahko môžeš zmanipulovať. Náš mozog sa rád nechá ovplyvniť akýmkoľvek slabším či silnejším vonkajším impulzom, a tak je dosť pravdepodobné, že pri sledovaní nasledujúceho GIF obrázku budeš počuť aj zvuk z neho vychádzajúci a to napriek tomu, že v obrázku samozrejme žiadny zvuk nie je.

Lisa Debruine, ktorá pracuje na University of Glasgow, zistila, že viac ako 70 percent ľudí pri GIF obrázku veľkých elektrických stĺpov počulo dunivý zvuk priamo vo svojej hlave a aj keď to neznie veľmi štandardne, stojí za tým zaujímavý fenomén s názvom McGurkov efekt. Naše zmysly totiž vnímajú svet komplexne, a tak aj obyčajná vizuálna stimulácia, ako v tomto prípade dopadajúci elektrický stĺp na zem, po čom sa celá zem zatrasie, vie v mozgu vytvoriť dostatočnú asociáciu na to, aby sme v hlave počuli zvuk dupania.

Na druhej strane, existuje aj menšina, ktorá zvuk pri tomto GIF obrázku nepočuje, ale ak sa v nej náhodou nachádzaš, potom si z toho nemusíš robiť ťažkú hlavu. Pokojne si skús vyhľadať podobné obrázky „obsahujúce“ zvuk, pretože často je dôležitá konkrétna vizuálna stimulácia na to, aby sa ti v hlave vytvoril zvuk. Ak ťa McGurkov efekt skutočne zaujíma, určite neobíď ani priložené video, v ktorom je detailne vysvetlený.


Domov
Zdieľať
Diskusia