Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2017, 12:20
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na značke STOP nemusíš vždy zastaviť. Aj napriek jasnému nápisu je v niektorých prípadoch možné pokračovať v jazde

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Policajný viceprezident ti vo videu objasní dilemu s dopravnými značkami.

Značky ako "Daj prednosť v jazde" či ikonická červená stopka sú neoddeliteľnou súčasťou plynulého, bezpečného a správneho priebehu cestnej premávky. Bez takýchto riadení a informácií o tom, kto kedy ide, by jednoducho nastal všeobecný chaos. Každý vie, že pri prevrátenom trojuholníku s červeným rámom sa jednoducho stačí pozrieť do všetkých smerov a dať prípadným autám prednosť; a pri červenom mnohouholníku s výrazným nápisom "STOP" je nutné úplne zastaviť vozidlo.

Na prekvapenie mnohých, toto však nie je pravda. Polícia Slovenskej republiky už dlhšiu dobu vytvára zaujímavý krátky seriál Ábelovka, kde odpovedá na najrozličnejšie otázky z komentárov na stránke. Jej najnovší diel pritom poukazuje na práve tento problém a policajný viceprezident JUDr. Ľubomír Ábel ti dá vedieť, že stopka nefunguje tak, ako si väčšina ľudí myslí. V niektorých špeciálnych prípadoch zastať vôbec nie je nutné, no zároveň treba brať ohľad aj na vodorovné značenie umiestnené na vozovke. Praví znalci Cestného zákona tieto podmienky určite vedia, no pokiaľ ty nie si jedným z nich, rozhodne si pozri video od slovenského policajného zboru a možno niekedy na križovatke ušetríš niekoľko sekúnd, benzín a aj čas všetkým vodičom za tebou, pretože len plynulo prejdeš. A to aj napriek tomu, že vedľa teba sa značka s bielym nápisom "STOP" bude zreteľne nachádzať. Viac však ale už nebudeme prezrádzať a k slovu pustíme experta.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia