Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2017, 13:44
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Priekopník 4-dverových kupé prichádza v najnovšom podaní. Šarmantné CLS zaujme dizajnom aj technikou

TECH MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Tretia generácia prináša nový dizajnový smer značky Mercedes-Benz.

Len pre pár dňami sme vás informovali o tom, ako Mercedes-Benz začal odhaľovať novú triedu A a v uplynulých hodinách spoznávame ďalšiu novinku. Pri príležitosti autosalónu v Los Angeles totiž dochádza ku svetovej premiére 3. generácie športovo-elegantného 4-dverového kupé CLS, ktorým stuttgartská automobilka v roku 2004 založila úplne nový segment. CLS s poradovým číslom tri zaujme najmä prednými partiami, kde dominujú Multi-Beam LED svetlomety s doposiaľ nevídaným tvarom. Úzke svetlá dotvárajú dravejší look, pričom svojím pretiahnutým tvarom, ktorý výrazne zasahuje do strán, opticky zoštíhľujú karosériu. Ako odznelo na samotnom predstavení, ide o nové dizajnové smerovane značky - spájať čistý dizajn s minimom línií a hrán.

Priekopník 4-dverových kupé prichádza v najnovšom podaní. Šarmantné CLS zaujme dizajnom aj technikou
Zdroj: media.daimler.com

Bočný pohľad naďalej prináša elegantne tvarovanú líniu, zadná časť naopak vyzerá po novom o čosi neutrálnejšie až fádnejšie. Pochopiteľne, okrem nových odtieňov laku či estetických návrhov diskov v ponuke nebude chýbať športový paket AMG Line, ktorý najmä vpredu zaručí agresívne detaily a prvky pripomínajúce napríklad ostré AMG GT R.

Interiér nesprevádza na jednú stranu nič nové, na druhú stranu nemožno palubnej doske absolútne nič vyčítať, práve naopak. CLS-ko si totiž palubovku prevzalo z triedy E, takže nič prevratné čakať nemožno. Medzigeneračne si však štýlové kupé výrazne polepšilo, pribudla dvojica 12,3" obrazoviek s technológiou lepeného skla, podstatne modernejší dizajn, kvalitne spracované detaily a výduchy, ktoré budú v prípade novinky štandardne v turbínovom šate. Zaujímavosťou pritom je, že novinkou bude ich vnútorné podsvietenie. Na rozdiel od triedy E evidujeme napokon ešte nový volant, ktorý spája prvky triedy E a S v elegantnom šate. 

 

Priekopník 4-dverových kupé prichádza v najnovšom podaní. Šarmantné CLS zaujme dizajnom aj technikou
Zdroj: media.daimler.com

Po stránke techniky sa dozvedáme o vskutku veľkých zmenách, pod čo sa podpisuje najmä príchod nových radových šesťvalcov. Verzia CLS 450 4Matic totiž prichádza s novým 3-litrovým benzínovým šesťvalcom s radovým usporiadaním, ktorý bude už v základe spárovaný so 48-voltovou elektrickou sieťou. Výsledný výkon hovorí o hodnotách 270 kW / 367 koní, pričom ďalších 22 koní polšúži ako krátkodobý EQ Boost. Úvodnú ponuka napokon dopĺňa úplne nový 2,9-litrový naftový šesťvalec v dvoch verziách - CLS 350 d 4Matic s výkonom 210 kW / 286 koní a 600 N.m, a napokon CLS 400 d 4Matic s výkonom 250 kW / 340 koní a 700 N.m. O sprevodovanie sa stará výhradne 9-stupňová automatická prevodovka. Odstupom času príde do ponuky aj štvorvalec, naopak, osemvalec zatiaľ potvrdený nebol.
Späť
Zdieľať
Diskusia