Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2017, 16:55
Čas čítania 0:00
Radka T.

Krátko pred Vianocami sa priblíži k Zemi asteroid. Prinesie so sebou úchvatné nebeské divadlo

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Podľa NASA je tento asteroid naozaj „neobvyklým objektom“, pretože sa predpokladá, že je materským telesom meteorického roja Geminidy.

Asteroid s rozmermi takmer päť kilometrov sa priblíži k Zemi len týždeň pred Vianocami. Nesie názov Faethón a NASA ho označila za „potenciálne nebezpečný“. Žiadny koniec sveta však kvôli nemu nehrozí.

Predpokladá sa, že v čase, keď bude asteroid najbližšie k Zemi, bude od nej vzdialený viac ako 10 miliónov kilometrov, čo sa ale v skutočnosti považuje za celkom blízku vzdialenosť. Je to asi 27-násobok priemernej vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom.

Krátko pred Vianocami sa priblíži k Zemi asteroid. Prinesie so sebou úchvatné nebeské divadlo
Zdroj: NASA

Podľa NASA je tento asteroid naozaj „neobvyklým objektom“, pretože sa predpokladá, že je materským telesom meteorického roja Geminidy. Práve ten budeme môcť pozorovať v polovici decembra. Ako uvádza Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV), aktivita roja Geminidy trvá približne od 7. do 17. decembra. Tento rok sa jeho maximum predpokladá na ráno 14. decembra, a to s hodinovou frekvenciou aj 120 meteorov za hodinu.

Podľa SAV sú Geminidy zaujímavé aj kvôli tomu, že pri nich nie je materským telesom kométa, ako je to pri iných rojoch, ale práve spomínaný asteroid. Ten bol objavený ešte v roku 1983 pomocou infračerveného astronomického satelitu. Pomenovaný je podľa postavy v gréckej mytológii, syna boha slnka Hélia, ktorý stratil kontrolu nad vozom svojho otca a takmer zapálil Zem.

Domov
Zdieľať
Diskusia