Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2017, 9:52
Čas čítania 0:00
Radka T.

Sťažuješ sa, že ti je zima? Na Sibíri majú teraz -55 stupňov, na koniec novembra je to extrémne málo

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Keď teplota klesla na -50 stupňov, život na Sibíri sa príliš nezmenil. Najnovšie sa však mrazy dostali až pod -55 stupňov Celzia.

Aj keď na Slovensku teploty neúprosne klesajú, čo určite už aj teba prinútilo vytiahnuť zo skrine zimnú bundu, pri pohľade na aktuálnu predpoveď počasia na Sibíri nejedného z nás strasie. A povieme si, ako tu máme vlastne teplo.

Pretože, hoci je ešte len koniec novembra a zima ako taká oficiálne ani nezačala, na Sibíri majú už teraz -50 až -55-stupňové mrazy. Extrémnu teplotu -55,1°C namerali v lokalite Delyankir. Podľa portálu imeteo.sk je to v rámci severnej pologule, s výnimkou Grónska, na koniec novembra veľmi málo

Sťažuješ sa, že ti je zima? Na Sibíri majú teraz -55 stupňov, na koniec novembra je to extrémne málo
Zdroj: Max Pixel

Lenže, kým našinec si podobnú extrémnu teplotu nedokáže poriadne prestaviť, deti na Sibíri musia aj napriek tomu chodiť do školy. A to v prípade, ak je vonku „len“ -50 stupňov. Ako informovalo BBC s odvolaním sa na server News.Ykt.Ru, jednoducho tam stále nebolo dosť chladno na to, aby deti nemuseli ísť školy. Na to by musela teplota klesnúť na -52 stupňov Celzia.

Týka sa to však hlavne dedinky Ojmiakon, považovanej za jedno z najchladnejších obývaných miest na Zemi. V 70. rokoch minulého storočia tu zaznamenali dokonca -65 stupňov Celzia. Na porovnanie, deti z mesta majú o čosi väčšie výhody. V meste Jakutsk je takáto nízka teplota poriadne za hranicou, deti môžu ostať doma, už keď je vonku -45 stupňov Celzia.

Domov
Zdieľať
Diskusia