Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Pondelok 23. 9. 2019 meniny má Zdenka

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Gastro
0
Radka T.
26. november 2017, 19:33

Pre Fínov je už obyčajný chlieb nuda. Začali doň pridávať sušené cvrčky

Jeho chuť sa vraj od ostatných druhov chleba ničím špeciálnym nelíši, je však o euro drahší.

Radka T.
26. november 2017, 19:33
Pre Fínov je už obyčajný chlieb nuda. Začali doň pridávať sušené cvrčky
Zdroj: commons.wikimedia.org/Takeaway

V našich končinách nie je obvyklé konzumovať hmyz, no napriek tomu sa Fíni pustili do zaujímavého experimentu. Do múky určenej na pečenie chleba sa rozhodli pridávať cvrčky. Výsledný produkt je vďaka tomu podľa nich plný proteínov i vitamínu B12.

 

Predstava toho, že si v chrumkavom krajci chleba nájdeš drobný hmyz, nie je práve lákavá. Napriek tomu sa pekárenská spoločnosť Fazer rozhodla ísť práve touto cestou. Každý bochník obsahuje 70 usušených a rozdrvených cvrčkov. Tie sa následne pridajú do múky a premiešajú so pšenicou a iným semienkami. 

 

Pre Fínov je už obyčajný chlieb nuda. Začali doň pridávať sušené cvrčky

 

Tým, že je chlieb obohatený o ďalšiu surovinu, a teda hmyz, je aj o euro drahší. Lenže spoločnosť vyrábajúca cvrčkový chlieb sa nebojí toho, že prerobí. Fíni sú totiž ochotní skúšať nové veci a navyše táto krajina patrí medzi tie, kde je v rámci Európy povolené použitie hmyzu v potravinách. Okrem Fínska sú medzi nimi aj Spojené kráľovstvo, Dánsko, Belgicko, Rakúsko či Holandsko.

 

Podľa Juhaniho Sibakova zo spomínanej potravinárskej spoločnosti je takýto chlieb navyše skvelým zdrojom bielkovín. Obsahuje ich viac ako bežný pšeničný chlieb. Okrem toho je aj zdrojom vitamínu B12 či železa. Podľa niektorých pri jeho konzumovamí necítiť rozdiel, stále totiž chutí ako bežný chlieb

Zdroj: bbc.com Tagy: Fínsko, chlieb, cvrčky
Ohodnoť článok
0
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK

NAHOR
Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov tento mesiac. Prihlás sa pre neobmedzený prístup. Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov za mesiac. PRIHLÁSIŤ / REGISTROVAŤ PRIHLÁSIŤ
Najčítanejšie