Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
26. novembra 2017, 19:33
Čas čítania 0:00
Radka T.

Pre Fínov je už obyčajný chlieb nuda. Začali doň pridávať sušené cvrčky

GASTRO FÍNSKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Jeho chuť sa vraj od ostatných druhov chleba ničím špeciálnym nelíši, je však o euro drahší.

V našich končinách nie je obvyklé konzumovať hmyz, no napriek tomu sa Fíni pustili do zaujímavého experimentu. Do múky určenej na pečenie chleba sa rozhodli pridávať cvrčky. Výsledný produkt je vďaka tomu podľa nich plný proteínov i vitamínu B12.

Predstava toho, že si v chrumkavom krajci chleba nájdeš drobný hmyz, nie je práve lákavá. Napriek tomu sa pekárenská spoločnosť Fazer rozhodla ísť práve touto cestou. Každý bochník obsahuje 70 usušených a rozdrvených cvrčkov. Tie sa následne pridajú do múky a premiešajú so pšenicou a iným semienkami. 

Pre Fínov je už obyčajný chlieb nuda. Začali doň pridávať sušené cvrčky
Zdroj: Pixabay

Tým, že je chlieb obohatený o ďalšiu surovinu, a teda hmyz, je aj o euro drahší. Lenže spoločnosť vyrábajúca cvrčkový chlieb sa nebojí toho, že prerobí. Fíni sú totiž ochotní skúšať nové veci a navyše táto krajina patrí medzi tie, kde je v rámci Európy povolené použitie hmyzu v potravinách. Okrem Fínska sú medzi nimi aj Spojené kráľovstvo, Dánsko, Belgicko, Rakúsko či Holandsko.

Podľa Juhaniho Sibakova zo spomínanej potravinárskej spoločnosti je takýto chlieb navyše skvelým zdrojom bielkovín. Obsahuje ich viac ako bežný pšeničný chlieb. Okrem toho je aj zdrojom vitamínu B12 či železa. Podľa niektorých pri jeho konzumovamí necítiť rozdiel, stále totiž chutí ako bežný chlieb

Domov
Zdieľať
Diskusia