Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Sobota 30. 5. 2020 meniny má Ferdinand

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Gastro
0
Radka T.
26. november 2017, 19:33
Čas čítania: 0:45
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Pre Fínov je už obyčajný chlieb nuda. Začali doň pridávať sušené cvrčky

Jeho chuť sa vraj od ostatných druhov chleba ničím špeciálnym nelíši, je však o euro drahší.

Radka T.
26. november 2017, 19:33
Čas čítania: 0:45
Pre Fínov je už obyčajný chlieb nuda. Začali doň pridávať sušené cvrčky
Zdroj: commons.wikimedia.org/Takeaway

V našich končinách nie je obvyklé konzumovať hmyz, no napriek tomu sa Fíni pustili do zaujímavého experimentu. Do múky určenej na pečenie chleba sa rozhodli pridávať cvrčky. Výsledný produkt je vďaka tomu podľa nich plný proteínov i vitamínu B12.

 

Predstava toho, že si v chrumkavom krajci chleba nájdeš drobný hmyz, nie je práve lákavá. Napriek tomu sa pekárenská spoločnosť Fazer rozhodla ísť práve touto cestou. Každý bochník obsahuje 70 usušených a rozdrvených cvrčkov. Tie sa následne pridajú do múky a premiešajú so pšenicou a iným semienkami. 

 

Pre Fínov je už obyčajný chlieb nuda. Začali doň pridávať sušené cvrčky

 

Tým, že je chlieb obohatený o ďalšiu surovinu, a teda hmyz, je aj o euro drahší. Lenže spoločnosť vyrábajúca cvrčkový chlieb sa nebojí toho, že prerobí. Fíni sú totiž ochotní skúšať nové veci a navyše táto krajina patrí medzi tie, kde je v rámci Európy povolené použitie hmyzu v potravinách. Okrem Fínska sú medzi nimi aj Spojené kráľovstvo, Dánsko, Belgicko, Rakúsko či Holandsko.

 

Podľa Juhaniho Sibakova zo spomínanej potravinárskej spoločnosti je takýto chlieb navyše skvelým zdrojom bielkovín. Obsahuje ich viac ako bežný pšeničný chlieb. Okrem toho je aj zdrojom vitamínu B12 či železa. Podľa niektorých pri jeho konzumovamí necítiť rozdiel, stále totiž chutí ako bežný chlieb

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: bbc.com Tagy: Fínsko, chlieb, cvrčky
Ohodnoť článok
0
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
News
NAHOR
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.