Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2017, 11:36
Čas čítania 6:47
Dominik Vetrák Oskar Almássy Daniel Michalík

Rozhovor: John Rhys-Davies alias Gimli sa s humorom rozpovedal o zaujímavostiach, komplikáciach a zážitkoch z natáčania Pána Prsteňov

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Navštívili sme viedenský Comic-Con a osobne sa stretli s hviezdou zo Stredozeme.

Počas 18. a 19. novembra sme mali šancu navštíviť už tretí viedenský Comic-Con, ktorý svojou kolosálnosťou prekonal všetky očakávania. Udalosť navštívilo vyše 24 000 fanúšikov z viacerých krajín a medzi ctenými hosťami sa nachádzal aj herec John Rhys-Davies z epickej trilógie Pán Prsteňov. Predtým, než si zrekapitulujeme stretnutie cosplayerov, umelcov a filmových nadšencov, máme tu pre vás exkluzívny rozhovor práve s týmto pánom. Nižšie si môžete prečítať celý transkript nahrávky, aby ste sa mohli s hercom stotožniť naplno. Tak poďme na to. 

Ahojte, kto ste? Ja som John.

Ja som Daniel a toto je môj kolega Oskar. Reprezentujeme česko-slovenské médium Filmkult.

A čo to je zač? Čomu sa venuje?

V podstate píšeme o filmoch všelijakého druhu, venujeme sa novinkám zo sveta kinematografie, ale pracujeme aj na obsiahlejších článkoch na konkrétne témy. 

Aha, vy ste zo Slovenska. Koná sa na Slovensku nejaký ten con? (stretnutie fanúšikov filmov, sci-fi, fantasy, hier)

Žiaľ, len taký malý, ktorý sa sústredí hlavne na animované a nezávislé záležitosti. Prevažne orientovaný na japonské anime. Takže, ako sa vám páči na tohtoročnom Comic-Cone vo Viedni a koľko Comic-Conov ste už absolvovali?

Myslím si, teda ak si dobre pamätám, toto je môj prvý, ktorý sa koná vo Viedni. Ale možno vám klamem. Koniec koncov, tieto veci nepočítate. V niektorom roku nenavštívite žiaden a inokedy sa váš rozvrh náhle zmení a dostanete sa hneď na niekoľko. Ale je skvelé byť opäť vo Viedni. Poznám Viedeň... a Slovensko mi je dobre známe tiež.

Boli ste niekedy na Slovensku?

Áno, pravdaže.

Sme radi, že sa vám podarilo tento rok prísť a povedať nám a našim čitateľom čosi viac o LOTR trilógii. Minulý Comic-Con ste boli nahradený Billym Boydom a musím povedať, že to je skutočne charizmatická osoba plná radosti a zmyslu pre humor. 

A vedeli ste, že je to skvelý viazač kníh?

Tak to teda nie.

Ak by ste mali starú koženú knihu z 18. storočia alebo niečo podobné, ľahko by vám ju dal do poriadku. Je to profesionál.

Tak to je celkom pekný koníček.

Myslím si, že je skvelý a vtipný, no a mám ho veľmi rád.

Najväčšia časť jeho panelu bola zameraná práve na LOTR a podelil sa o jedny z tých najpútavejších a najzaujímavejších príhod z natáčania. Aby sme sa dostali k prvej otázke: Aká je vaša najobľúbenejšia situácia z pľacu? Niečo, čo si dodnes pamätáte.

Zdôraznil by som, že to bolo pred 17 rokmi, alebo tak nejak. Hmm, jednou z nich bola skutočnosť, že som si nenechal urobiť tetovanie!

Ak sa môžem opýtať, prečo ste si nenechali vytetovať slovo “nine“ ako zbytok spoločenstva?

Nie je to zrejmé? (lámanie keksíka ku káve) Som zbabelec! Ale ak si myslíte, že nechám nejakého opitého Maora, aby pichal špinavou ihlou do tohto perfektného tela, tak ste sa museli zblázniť.

Čo z natáčania trilógie považujete za najťažšiu časť alebo tú najväčšiu výzvu?

Ja som osobne neznášal nosenie make-upu a falošných častí protéz na tvári. Zoberte si to tak, že každý deň, keď som si ho zotrel, videl som totálne groteskne opuchnutú tvár s celou tou červenou opuchnutou pokožkou. A každý deň som musel žiť v hrôze, že sa mi do toho dostane infekcia. Čiže by som mal do konca života zjazvenú tvár. Teda, nežil som v hrôze, nikdy som nežil v hrôze. Ale viete, stále som to mal uložené kdesi v hlave... Keď ma uvidíte, že si nanášam masku, ktorá mi potom postupne trhá kožu okolo očí až mi celá sčervená a opuchne, buď si pomyslíte, že zarábam nechutne veľa peňazí, alebo som už senilný.

Pamätám si ešte na jeden incident. Predstavte si malé mestečko s hotelmi, v ktorom mal byť ubytovaný celý štáb a herci, a v ktorom sa nachádzali všetky kulisy a zvieratá potrebné na natáčanie. Tri míle odtiaľ sa rozprestieralo miesto, kde sme mali natáčať. Cestu však zničil zosuv pôdy a naskytla sa jediná devätnásťmíľová obkľuka cez hory. Vedenie nám vtedy povedalo, že nemôžeme natáčať, lebo jazero je pod vodou (smiech).

Nakoniec sme druhý deň natáčali čosi iné. 210 ľudí, približne 1400 koní, dekorácie s kulisami a všetok štáb mal hľadať v štvormiliónovom rozsiahlom dedinskom Novom Zélande ubytovanie a miesto na uskladnenie. A keď si zoberiete, že väčšina obyvateľstva sa sústredí v mestách, pochopíte, že šanca je naozaj mizivá. Jackson a producenti sa v ten moment stali organizačnými géniusmi a ja som pochopil...

A čo najťažšia rola? Improvizujete niekedy?

To bude asi ten kráčajúci strom, Ent, ktorému som prepožičal hlas. Niekedy sa budím v noci s pocitom, či som ho zahral naozaj dobre (smiech). Ono rád v scénach niekedy improvizujem, lebo ma nebaví hrať monotónne to isté dookola. V škole mi povedali, že si môžem viesť veľmi dobre v živote, ak si uvedomím, že život samotný nie je vtip.

Všimol som si, že vám chýba časť prstu. Ako sa vám to stalo?

Áno, áno. No, budem k vám úprimný (nebol). Skúmal som horný tok jednej rieky so svojím starým dobrým priateľom Taftym. A Tafty na ceste nezažil práve najlepšie chvíle svojho života. Prišiel o nohu počas toho, ako sme kráčali naprieč Afrikou. Snažili sme sa dostať na druhý breh rieky, keď ho zrazu schmatol za nohu krokodíl. Skočil som do vody a s aligátorom bojoval tri-štyri hodiny, no a tak som prišiel o konček svojho prsta. Horšie na tom bolo to, že som chudáka Taftyho musel niesť po vlastných po celej Afrike. Alebo...

Bol som v lietadle. V prestrelke. Veci nevychádzali tak, ako by mali a ja som prichádzal o muníciu. Svojho nepriateľa na obzore som musel zastaviť za každú cenu a keď sa mi podarilo priblížiť sa do tesnej blízkosti, špičkou prsta som sa dotkol jeho vrtule, čo ho vyviedlo z miery. A tak som tiež prišiel o kúsok svojho prsta.

Takže, čo je napokon pravda? (Smiech) 

(Johnov smiech zaburácal miestnosťou) Opravoval som jednu dodávku, hoci nebola moja. Bola nedeľa a ja som pár dní na to natáčal v Los Angeles. Popravde, nemal som veľa času. Problém bol s búchajúcim hriadeľom v aute, tak sme ho museli zatiahnuť. A v poslednej chvíli prišiel moment, na ktorý som nečakal. Ale viete, toto sú vonkajšie veci. Od nich sa viete akosi separovať. Ale bolesť zubov, infarkt, rakovina, to je niečo úplne iné, keďže sa to nachádza vo vašom vnútri. A keď si napríklad poraníte nohu... Viem aké to je, sám som si prežil leteckú nehodu. Vaše telo sa od tej nohy akosi oddelí, ale nedá sa to, ak je problém vnútri vašej hlavy.

Chápem. Prejdime ale na ďalšiu otázku. Ste stále v kontakte s hercami?

 Čo sa ďalších hercov týka... Všetci máme veľa šťastia s prácou, a preto sme neustále zaneprázdnení. Takže, áno, každých pár rokov do seba narazíme. Billy Boyd (Pippin) a ja sme sa viackrát stretli, dokonca bol taký milý, že mi napísal malý očarujúci prejav na jednom udeľovaní cien v Británii. Bolo to krásne a zároveň úžasné, že sme sa mohli stretnúť. 

A zobrali ste si z natáčania nejaké tie suveníry? O tom, ako si Viggo kúpil koňa, vieme všetci.

Všetci sme si pobrali nejaké tie darčeky...

Rolu Gimliho ste vraj prijali až po nátlaku zo strany vášho syna, podobne ako Viggo. Prečo ste váhali?

Môjho syna som si raz všimol s knižkou Pána Prsteňov v ruke, no a potom som ho päť dní nevidel (smiech). S druhým synom sme si neskôr čítali spolu na dobrú noc, avšak ja som zaspal skôr než on a na chuť som jej prišiel až o nejaký ten čas. Zo začiatku to bolo pre mňa náročné čítanie, no neskôr som začal chápať Tolkienov nelineárny štýl písania a ostal som uchvátený. Rolu som získal cez jedného agenta, ktorý mi oznámil, že sa chystá filmové spracovanie.

A ja som sa len chytil za hlavu. Keď mi však povedal detailnejšie informácie, že sa projekt natočí na Novom Zélande v období štrnástich mesiacov počas troch rokov, prestal som sa smiať. Neveril som, že Jackson po svojich malých snímkach so zopár hercami chce čeliť veľkofilmu a komplikáciám, aké sa počas natáčania prirodzene stávajú.

Ak by ste sa mohli Tolkiena opýtať nejakú otázku, aká by to bola?

Ako by ste si predstavoval, že by Amazon vôbec mal mať právo hazardovať s postavami, ktoré ste vymyslel/napísal? 

Ale napadá mi aj pár ďalších myšlienok: Ako sa vám podarilo všetko napísať tak dobre? Ako sa vám podarilo prežiť svetovú vojnu bez toho, aby sa dotkla vašej mysle a ako je možné, že ste sa stali taký obľúbený v okruhu školy, rodiny, študentov a profesorov?

Áno, máte dobrý výber. Ako by ste charakterizovali Gimliho človeku, ktorý ho nepozná?

Gimli stvárňuje to, čo je v nás, povedal by som, najhoršie. A zároveň je xenofób. Ale má neskutočne veľa odvahy a práve vo vzťahoch je ten, na koho je vždy spoľah.

A na záver ešte otázka, ktorá nás všetkých zaujíma. Ako už viete, Warneri a Amazon dali zelenú seriálovému spracovaniu LOTR. Úprimne nevieme, čo si o tom máme myslieť. Hollywood by v ďalších rokoch mohol získať práva na všetky Tolkienove príbehy, a tak by sme mohli dostať komplexné filmové univerzá, ako Marvel či DC - napríklad Aragornov spin-off, tímovku s Legolasom či ďalších 32 pokračovaní. Ak by sa vám naskytla šanca opäť si zahrať Gimliho, išli by ste do toho? A aký je na to váš názor?

Už mi bolo povedané, že na túto tému nemám povedať viac neslušných slov. Veľa šťastia, ak má niekto veľa peňazí. Zahral by som si však radšej Gandalfa (smiech). A či by som sa vrátil? To je šanca asi taká, ak by som tu teraz hneď porodil dieťa.

(Nakoľko nás už nepustil čas) To by bolo od nás všetko. Veľmi pekne vám ďakujem za rozhovor. Bolo to pre mňa zážitkom, že som sa s vami mohol stretnúť a osobne sa pozhovárať. Ďakujem vám aj v mene našich kolegov a verných čitateľov, pričom vám prajem ešte príjemný zbytok večera na Comic-Cone.

John Rhys-Davies sa s nami priateľsky rozlúčil, Oskymu venoval autogram a bol natoľko milý, že sa s nami nejakú tú chvíľu fotil. Sám musím uznať, že ide o vtipného a skutočne kamarátskeho človeka plného energie a som rád, že nám takáto spolupráca vyšla.

A čo vy? Navštívili ste tento rok Comic-Con vo Viedni? Pokiaľ áno, ako sa vám táto udalosť páčila?

PS: Ak sa predsa len chcete o natáčaní Jacksonovho diela dozvedieť viac, navštívte náš článok Spoza kamier.

Domov
Zdieľať
Diskusia