Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaným obsahom spoločnosti Tatra Banka
1. decembra 2017, 15:27
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Platobná karta môže byť hocikedy zneužitá. Inovácie od Tatra banky nás preto pomáhajú chrániť po celom svete

TECH
Uložiť Uložené

Pár užitočných tipov, ako obísť nástrahy, ktoré na nás striehnu na každom rohu.

Výdobytky digitálnej éry, ako sú platobné karty, priniesli so sebou množstvo obrovských výhod. Už nemusíme so sebou neustále nosiť hotovosť, ani ňou platiť za produkty či služby, pretože kartu stačí iba priložiť k terminálu, pár sekúnd počkať a nákup je dokončený. Z času na čas sa ale môže stať, že naše citlivé údaje nadobudne tretia strana so zlými úmyslami, a to bez toho, aby sme o niečom vedeli. Teda až dovtedy, dokedy nám dotyčný nevybieli účet. 

Preto Tatra Banke tak záleží na ochrane používateľov jej služieb, o čo sa snaží prostredníctvom viacerých inovácií, kam patrí ako aplikácia MobilePay, tak aj funkcionalita s názvom Výber z bankomatu mobilom. Tých možností, ktoré nás chránia pred potenciálnym nebezpečenstvom, však existuje podstatne viac. Tu sú tie najdôležitejšie, o akých by mal vedieť každý, komu na svojich finančných prostriedkoch skutočne záleží.

Platobná karta môže byť hocikedy zneužitá. Inovácie od Tatra banky nás preto pomáhajú chrániť po celom svete
Zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com

Blokovanie karty či výška limitov

Ak nastane situácia, kedy vám ukradnú alebo stratíte platobnú kartu, netreba vytáčať žiadne telefónne čísla. Všetko, čo na zablokovanie potrebuje, predstavuje Internet banking alebo mobilné aplikácie Tatra banka či vyššie spomínaný kúsok MobilePay. A to isté platí o nastavení výšky denného, hotovostného alebo internetového limitu, aby bol zlodej vašich údajov pri výbere či platení určitým spôsobom obmedzený.

Platobná karta môže byť hocikedy zneužitá. Inovácie od Tatra banky nás preto pomáhajú chrániť po celom svete
Zdroj: Matus Moravcik

Výber aj platby mobilom

Aby používateľ služieb Tatra banky efektívne predchádzal odcudzeniu a následným komplikáciám, má možnosť využívať svoj smartfón na výber hotovosti z bankomatov, respektíve na platenie priamo v obchodoch.

Aplikácia Tatra Banka mu umožní zrealizovať netradičný, no za to bezpečný výber bez fyzického použitia karty, zatiaľ čo MobilePay poskytuje priestor na bezpečné platenie prostredníctvom technológie NFC, čiže bez fyzického kontaktu s platobným terminálom. Ani jeden z uvedených prípadov teda nevyžaduje, aby sme z vrecka museli vytiahnuť niečo iné ako mobilný telefón, čo znamená, že citlivé údaje zostávajú v bezpečí. 

Kontinenty, kde možno platiť

Pokiaľ chcete mať istotu, že vašou platobnou kartou v danom kúte sveta nikto nezaplatí, tak je k dispozícii ďalšia celkom užitočná funkcionalita. Online manažment kariet poskytuje príležitosť blokovať kontinenty, na ktorých sa v danej chvíli nenachádzate, takže klesne šanca, že nastane chvíľa, kedy by vás prekvapila notifikácia o neočakávanom výdaji. Ochrana však nesúvisí s nákupom na internete, preto ho je možné uskutočňovať aj v zakázaných oblastiach.

Platobná karta môže byť hocikedy zneužitá. Inovácie od Tatra banky nás preto pomáhajú chrániť po celom svete
Zdroj: Matus Moravcik

Jednorázové číslo karty

Aplikácia MobilePay má ale ešte jednu nemalú výhodu - dá sa s ňou na internete bezpečne platiť prostredníctvom jednorázového čísla karty, ktoré nám v prípade potreby zobrazí. Dotyčný tak nemusí použiť to, ktoré je uvedené na karte, vďaka čomu minimalizuje riziko krádeže údajov a potom aj finančných prostriedkov. To jednorázové totiž prestane byť po použití aktívne.

Domov
Zdieľať
Diskusia