Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2017, 13:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vojačky v Severnej Kórei prestávajú aj menštruovať, pretože podmienky v armáde sú také desivé. Ničím výnimočným nie sú ani znásilnenia

ZAUJÍMAVOSTI SEVERNÁ KÓREA ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zúfalé podmienky si my nedokážeme ani predstaviť.

Obyvatelia Európy si ani len nedokážu predstaviť, aké podmienky vládnu v jednom z najhorších režimov na svete. Severná Kórea sa v posledných mesiacoch dostáva do médií oveľa viac ako inokedy, pretože slovná prestrelka Kim Čong-Una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vystrašila milióny ľudí, ale ak sa pozrieme na vnútorné problémy izolovaného režimu, situácia je ešte desivejšia.

Dezertérka Lee So Yeon, ktorá zo Severnej Kórey ušla ešte pred viacerými rokmi, sa rozrozprávala o tom, čo všetko sa deje v miestnej armáde, ktorá je v rebríčku najväčších armád na celom svete už na 4. mieste. Milióny severokórejských obyvateľov vstupujú do armády, či už dobrovoľne alebo pod nátlakom, ale Lee So Yeon do armády vstúpila už ako 17-ročné dievča, pretože chcela nasledovať kroky svojich rodinných príslušníkov a po rokoch tvrdej propagandy cítila aj veľký pocit patriotizmu. Do armády ju lákal aj prísľub pravidelného prísunu jedla, pretože nad ním rozmýšľala ešte začiatkom 90. rokov, kedy v KĽDR vládol obrovský hladomor a ľudia doslova zomierali od hladu.

Odporúčané
Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať 25. februára 2024, 9:30


Nanešťastie, situácia v armáde nebola ani zďaleka taká ideálna, ako si to Lee So Yeon predstavovala. Pravidelný prísun jedla síce dostávala, ale jeho kvalita bola mimoriadne biedna, avšak podmienky boli v mnohých oblastiach ešte horšie. Po šiestich mesiacoch až roku sa pod vplyvom prostredia plného stresu a zlej výživy dostávali vojačky do situácie, že prestali menštruovať, ale aj dokým ženy mali pravidelný cyklus, často museli vložky používať aj viackrát, pretože ich jednoducho nebol dostatok.

Ženy pritom museli okrem tvrdého tréningu aj variť a prať, od čoho boli muži oslobodení, a pritom bola na bode mrazu aj hygiena. Vojačky sa museli sprchovať pomocou hadice s horskou vodou, odkiaľ často vypadávali hady či žaby, a tak sa o akomkoľvek pohodlí nedá ani hovoriť. Znásilnenia sú pritom na dennom poriadku a aj keď sa jej to našťastie osobne nikdy nestalo, pravidelne sledovala ako po večierke viedli vedúci roty do kancelárie úbohé vojačky, aby obslúžili svojich veliteľov.

Lee So Yeon odišla z armády v 28 rokoch a odišla pracovať do civilu v rámci jednotky neďaleko hranice so Severnou Kóreou a prvýkrát sa pokúsila z krajiny utiecť ešte v roku 2008. Nepodarilo sa jej to a skončila vo väzení, ale aj s prihliadnutím na jej vojenskú kariéru onedlho vyšla na slobodu a úspešne dezertovala vďaka tomu, že preplávala rieku do Číny, kde ju už čakal kontakt, vďaka ktorému odišla do Južnej Kórey a mohla svetu konečne porozprávať pravdu o tom, ako to v KĽDR vyzerá.


Domov
Zdieľať
Diskusia