Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2017, 13:16
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Postavy v Biblii navádzajú vojakov na znásilňovanie a vedia, čo spraviť s použitými sexuálnymi otrokmi. Niektoré časti nie sú až také sväté

ZAUJÍMAVOSTI ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

"Ale všetky devy, ktoré ešte neobcovali s mužom, nechajte nažive pre seba!" - Mojžiš pri zabíjaní Madiánčanov (Numeri, 31:18)."

Mnohí z vyznávačov kresťanstva nesúhlasia s niektorými z populárnych liberálnych názorov dneška. Sociálni konzervatívci sa napríklad v téme manželstiev homosexuálov často oháňajú kresťanskými manželstvamiprincípmi rodiny, teda v skratke muž a žena, ako sa predsa píše v Biblii. Či? Portál Independent sa totiž rozhodol preveriť niektoré z častých tvrdení vyznávačov kresťanstva a pozrieť sa, ako sa k nim Biblia naozaj stavia a ak budeš v článku pokračovať, určite budeš prekvapený, akým témam sa v niektorých jej častiach Biblia venuje. Samozrejme, každý má právo zobrať si zo svätej knihy to, čo sám chce, no je pokrytecké prezentovať za pravdu niečo, čo sa v tejto knihe vôbec nepíše.


Sexuálni otroci - Biblia pojednáva o mnohých spôsoboch získania sexuálnych otrokov a dokonca ponúka i návod, ako s nimi zaobchádzať. Napríklad, pokiaľ žena nebude muža dostatočne uspokojovať, môže ju prepustiť, no nemôže byť predaná zahraničnému obchodníkovi (Exodus 21:8).

Incest - príbuzenský sex je v niektorých častiach Biblie vyslovene odsúdený, no 19. kapitola knihy Genesis všetkým zmienkam o inceste protirečí. Autor totiž spomína, že Abrahám a Sára sú napoly súrodenci. Dostanú sa však do opitosti a nakoniec ich Boh odmení spoločnými mužskými potomkami.

Niektoré zo zväzkov opisovaných v Biblii.

Postavy v Biblii navádzajú vojakov na znásilňovanie a vedia, čo spraviť s použitými sexuálnymi otrokmi. Niektoré časti nie sú až také sväté
Zdroj: h8peless

Polygamia - na tomto odkaze nájdeš všetky postavy (predovšetkým zo Starého zákona), ktoré žili v polygamii. Nájdeš pritom medzi nimi aj známe mená ako napríklad kráľ Šalamún, izraelita Jakub či izraelský kráľ Saul.

Vojnové znásilňovanie - z hodín dejepisu určite vieš, že na ženách sa podobné zločiny páchali napríklad aj počas prvej či druhej svetovej vojny. No o niečom samotnom pojíma i Biblia. Celá 31. kapitola knihy čísiel Numeri pojíma o pomste Izraelitov na Madiánčanoch, na ktorú Mojžiša nahuckal samotný Pán („Ešte pomsti Izraelitov na Madiánčanoch a potom sa pripojíš k svojmu ľudu.“). Na mieste činu sa však o pätnásť veršov neskôr pýta Mojžiš veliteľov vojsk, prečo nechali ženy nažive, no o dva riadky nižšie sa už všetko zvrhne: "Ale všetky devy, ktoré ešte neobcovali s mužom, nechajte nažive pre seba!" (Numeri, 31:18)

Obeť znásilnenia - Biblia sa nezastáva obetí znásilnenia, miesto toho ponúka návod, čo s už znásilnenou ženou spraviť: "Ak sa niekto stretne s devou, pannou, ktorá nebude zasnúbená a násilne ju schytí a bude s ňou spať, ak vec predložia súdu, ten, čo s ňou spal, dá jej otcovi päťdesiat šeklov striebra a musí si ju vziať za manželku, lebo ju ponížil a nebude ju môcť zapudiť po celý čas svojho života." (Deuteronómium 22:28-29)

Postavy v Biblii navádzajú vojakov na znásilňovanie a vedia, čo spraviť s použitými sexuálnymi otrokmi. Niektoré časti nie sú až také sväté
Zdroj: Public Domain Pictures

Samozrejme ide o veľmi citlivú tému a treba povedať, že väčšina z týchto tém sa v Novom zákone vôbec nevyskytuje. Navyše, žiadne z týchto činov nepropagujú tie najkľúčovejšie postavy biblického príbehu, možno s výnimkou samotného Mojžiša.

Domov
Zdieľať
Diskusia