Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2017, 11:15
Čas čítania 0:00
Radka T.

Podvečer nás čaká úchvatné vesmírne divadlo. Opäť budú „padať hviezdy“

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pohľad na podvečernú oblohu bude stáť za to.

Už dnes podvečer sa bude dať pozorovať ďalšie vesmírne divadlo. Svoje maximum dosiahne meteorický roj Leonidy.

Aktivita tohto roja je od 6. do 30. novembra, no maximum sa predpokladá práve na 17. november. V polovici novembra totiž býva tento úkaz najaktívnejší.

Tento rok sa však očakáva slabšia aktivita s početnosťou okolo 10 až 15 meteorov za hodinu, uvádza Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied. Ako ďalej dopĺňa denník Sme, maximum sa predpovedá na popoludňajšie hodiny. Vtedy sa už na Slovensku začína stmievať, no práve dnes je to zároveň ideálna príležitosť pozrieť sa na oblohu.

Podvečer nás čaká úchvatné vesmírne divadlo. Opäť budú „padať hviezdy“
Zdroj: pixnio

Dívať sa treba na východný obzor. Pozorovanie roja by nemala narušiť ani žiara Mesiaca. A ak by ho náhodou narúšalo zlé počasie, Leonidy bude možné pozorovať aj ďalšie dni.

Priemerná rýchlosť meteorov roja Leoníd je asi 71 kilometrov za sekundu, preto nechávajú na oblohe jasné stopy. Materským telesom je kométa 55P/Tempel-Tuttle. Svoj názov dostal roj podľa polohy radiantu v súhvezdí Leva.

Domov
Zdieľať
Diskusia