Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2017, 11:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Briti odpovedali na legendárny Woodstock ešte bláznivejším festivalom. Na Isle of Wight by si zažil aj to, čo si nikdy nechcel

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Festival všetkých festivalov mal svojho veľkého konkurenta.

Dodnes niet festivalu, ktorý by svojím dopadom a dôležitosťou prekonal legendárny Woodstock, ale v minulosti sa mu viacero podujatí priblížilo. Aj keď sa Woodstock konal v roku 1969, už v roku 1968 sa na britskom ostrove Isle of Wight stretlo približne 5-tisíc fanúšikov rockovej hudby na prvom ročníku. O rok neskôr sa festival zopakoval, ale Woodstock v Spojených štátoch amerických všetkým konkurenčným podujatiam vypálil rybník, pretože prilákal cez 400-tisíc ľudí.

Briti však konkurenčný boj zobrali v roku 1970 skutočne vážne a po väčšom úspechu festivalu z roku 1969, keď tam vystúpil aj Bob Dylan, sa Isle of Wight stal jedným z najväčších podujatí vtedajšej doby. Namiesto 400-tisíc sa na britský festival zbehlo cez 600-tisíc fanúšikov dobrej hudby a aj keď samozrejme neboli ani zďaleka zabezpečnené všetky potrebné bezpečnostné či hygienické podmienky, na pár desiatok hodín to každého prestalo trápiť a ľudia sa naplno ponárali do hudby. Aj z britského festivalu vznikla hromada ikonických fotografií, pričom na pódiu sa vystriedali hviezdy ako Jimi Hendrix či The Doors, takže o slávnych zástupcov nebola núdza.

Ak aj človek momentálne nesledoval vystúpenie, potom sa mohol ísť okúpať úplne nahý alebo si so svojou náladou pomôcť akoukoľvek látkou, ktorú v tej chvíli našiel vo svojom okolí. Nanešťastie, aj Isle of Wight dopadol podobne ako Woodstock a po obrovskom záujme prekračujúcom všetky predpokladané čísla ho v roku 1971 britský parlament zakázal, pretože podujatia nad 5-tisíc ľudí pod holým nebom umožnil organizovať iba ľuďom so špeciálnou licenciou.

Domov
Zdieľať
Diskusia