Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2017, 15:24
Čas čítania 0:00
Radka T.

5 najjednoduchších pohybov v rámci sebaobrany, ktoré by mala ovládať každá žena. Môže si nimi zachrániť krk

Uložiť Uložené

Každá žena by mala poznať pár správnych pohybov v rámci sebaobrany. Môže si nimi zachrániť život.

Neubráni sa tomu žiadna žena. Strach, ktorý nežné pohlavie prežíva pri kráčaní tmavou a prázdnou uličkou, je však opodstatený, hoci by každá žena uvítala, keby sa nemala čoho báť. Avšak znásilnenia či pokusy oň, ale aj lúpežné prepadnutia sú realitou. Je pritom jasné, kto v tomto prípade ťahá za kratší koniec. Sú to práve ženy, stavbou tela nerovné mužským agresorom.

Je mnoho rád, ako sa vyzbrojiť počas kráčania prázdnou ulicou, no okrem kľúčov pevne uchopených medzi prstami či obrannom spreji, by mala azda každá žena ovládať základy sebaobrany. Prekvapenie v podobne ataku zo strany agresora môže prísť náhle a vtedy sa zíde ovládať pár presných a zaručených pohybov nohami či rukami. Naučenie sa aspoň základných techník sebaobrany je preto múdrym rozhodnutím a zvládnuť by ich mala žena akejkoľvek vekovej kategórie. Pretože útoky sa dejú neustále, a obeťami nie sú len mladé ženy, ale i tie staršie, a to aj za bieleho dňa.

Ovládanie sebaobrany je pritom dôležité nielen z hľadiska bezpečnosti, ale aj sebadôvery. Myslí si to Helen 'Hellraiser' Harperová, ktorá sa špecializuje na Jui Jitsu. Vo videu pre portál Independent ukázala päť základných a jednoduchých pohybov, vďaka ktorým sa vie ubrániť každá žena.

5 najjednoduchších pohybov v rámci sebaobrany, ktoré by mala ovládať každá žena. Môže si nimi zachrániť krk
Zdroj: U.S. Air Forces Central Command/Jeremy Bowcock

Za jednu z najúčinnejších a najpraktickejších foriem sebaobrany je považovaná Krav Maga - nie však ako bojové umenie, ale ako taktický obranný systém. Ten bol navrhnutý tak, aby sa ho dalo naučiť rýchlo, pričom vychádza z prirodzených reakcií. Jednotlivé pohyby sú jednoduché a vyučujú sa opakovane kvôli zmene svalovej pamäte. Treba si uvedomiť, že táto taktika nie je o víťazstve v boji, ale o snahe urobiť maximum pre to, aby žena stihla utiecť do bezpečia. 

V tomto videu si môžeš pozrieť päť základných pohybov, ako sa ubrániť útočníkovi. Článok a ich vysvetlenie pokračuje pod videom.

1. Otvorené dlane

Dlane sa zameriavajú na zraniteľné oblasti v okolí hlavy, hlavne tvár, oči, ale i prednú či zadnú časť krku. Nikdy však netreba po úderoch ťahať dlane úplne k sebe, pretože útočník už bude vedieť, čo bude nasledovať. Lakte preto treba držať v polohe pred rebrami. 

2. Kopanec do slabín

Ide zrejme o najznámejší bod seobrany, o efekte ktorého vie azda každá žena. A skutočne nie je márny. Slabiny sú totiž mimoriadne citlivým miestom, tak u mužov, ako aj u žien. V tomto prípade je dôležitá vzdialenosť. Žena by sa mala snažiť zasiahnuť útočníka celou silou aspoň končekmi prstov na nohách, samozrejme, ak sa nachádza bližšie, je vhodné použiť koleno. 

3. Vonkajšia obrana

Útočníci sa často snažia svoje obete udrieť, dať im facku či schmatnúť ich za vlasy. V tomto prípade je vhodné použiť na odrazenie útoku zápästie.

4. Pomoc v podobe kabelky

Je možné, že útočník bude ťahať ruku či tašku svojej obete k sebe. V tomto prípade by žena intuitívne robila úplný opak, teda snažila sa oslobodiť si ruku či tašku ťahom k sebe. No vyťažiť môže práve z energie, respektíve ťahu útočníka na bližšie a dobre cielené kopnutie či údery. 

5. Útok na zemi

Je možné, že obeť a útočník sa ocitnú na zemi, aj v tejto pozícii sa však dá vyťažiť toho veľa na svoju obranu a útek. Ak je útočník nad obeťou, tá by ho mala z celej sily kopať obomi nohami, pričom silu musí vložiť aj do bokov, aby bola pripravená rýchlo vstať a utiecť. 

S Krav Magou pracuje aj projekt našich českých susedov s názvom Nenechte si ubližovat. Je plný užitočných videí zameraných na bezpečnosť žien a detí, ale upozorňuje aj na problematiku domáceho násilia. Celý projekt pritom nie je len o teórii, ale aj praktických seminároch či kurzoch, ženy sa vďaka nim naučia pravidlám bezpečného chovania či technikám sebaobrany, ktoré im môžu reálne zachrániť život. 

Domov
Zdieľať
Diskusia