Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2017, 9:51
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Ako sa zo skvelého akčného hrdinu stalo internetové meme alebo život Nicolasa Cagea na hojdačke

FILMY A SERIÁLY NICOLAS CAGE
Uložiť Uložené

Excentrický, zvláštny, ale rozhodne talentovaný a mimoriadne úspešný. Taký je Nicolas Cage.

Nicolas Kim Coppola v súčasnej dobe patrí medzi jedných z najznámejších hollywoodskych hercov. Touto vetou sme vás ale možno trochu zmiatli, a tak poďme pekne poporiadku. Nicolas Cage sa v roku 1964 narodil do rodiny Coppolovcov. Jeho priezvisko určite nemožno považovať za žiadnu náhodu, pretože Cage je naozaj príbuzným slávneho režiséra Francisa Ford Coppolu, ktorý natočil famózneho Krstného Otca. Cage, ako Coppolov synovec, bol toho názoru, že človek by si mal vybudovať svoju reputáciu na základe tvrdej práce (a nie iba protekčne čerpať zo slávy rodiny) a preto sa nechal premenovať. Priezvisko Cage si vybral kvôli obdivu k dvom osobnostiam. Tou prvou je hudobník John Cage a druhou komiksový hrdina Luke Cage. Keď sa však na celú záležitosť pozrieme zo súčasnosti, aj v prípade ponechania si pôvodného priezviska by si o Cageovi vzhľadom na jeho úspechy dozaista nikto nemyslel, že za jeho slávu môže rodinné zázemie.

Ako sa zo skvelého akčného hrdinu stalo internetové meme alebo život Nicolasa Cagea na hojdačke
Zdroj: Paramount Pictures

Mimochodom, Nicolas nie je len obyčajným fanúšikom komiksov, ale patrí medzi jedného z najfanatickejších (inak sa to ani nazvať nedá) obdivovateľov postavy Supermana. Na otázku, akou nadprirodzenou schopnosťou by chcel oplývať, zakaždým odpovie - lietanie. Čo je vzhľadom na jeho obrovský strach z výšok skutočne pozoruhodná úvaha. Väčšinu fanúšikov by potešilo aj vlastníctvo nejakého zo starších komiksov, ale Cage je jednoducho iný prípad. Za bližšie neurčitú sumu peňazí si totiž dokázal kúpiť úplne prvý výtlačok so Supermanom, ktorý mu však bol nanešťastie v roku 2000 odcudzený. Na jeho veľkú radosť sa ale o 11 rokov ukradnutý komiks našiel. Pokiaľ by ste však stále pochybovali o hercovej vernosti ku Clarkovi Kentovi alias Supermanovi, máme pre vás jeden nepopierateľný dôkaz. Svojho syna totiž pomenoval podľa rodného mena Supermana, a teda Kal-El. Jeden by mohol Cagea za takéto rozhodnutie obdivovať, druhý však prinajmenšom považovať za výstredného blázna. A to ešte neviete, že tento talentovaný, no určitým spôsobom skutočne bláznivý herec preferuje v rámci jedla zvieratá, ktoré majú iba "dôstojný sex" (nejako bližšie dané pomenovanie nedefinoval, ale ryby a vtáky majú zrejme slušnejší druh kopulácie ako prasatá).

Ako sa zo skvelého akčného hrdinu stalo internetové meme alebo život Nicolasa Cagea na hojdačke
Zdroj: The Death of "Superman Lives": What Happened?

Už v pätnástich rokoch si mladý Nicolas zamiloval herectvo. Letné štúdium na American Conservatory Theatre v San Franciscu si ho získalo natoľko, že hodil za hlavu strednú školu v Beverly Hills a ráznym krokom napredoval k vysnívanej hereckej kariére. Pôvodne však Cage uvažoval (po vzoru svojho otca) o kariére spisovateľa, no podľa jeho slov ho k herectvu mimoriadne inšpirovala zosnulá hviezda James Dean so svojou rolou v snímke East of Eden. A následne už bolo o jeho ceste viac-menej rozhodnuté. Súčasná Cageova filmografia predstavuje približne 50 celovečerných snímok, avšak nie všetky možno pochopiteľne označiť za žiarivé úspechy. Na tie najväčšie si musel vo svojich začiatkoch ešte nejaký čas počkať. 

Jeho prvým filmom, v ktorom si zahral, bol Fast Times at Ridgemont High (vďaka nemu sa preslávil hollywoodsky rebel Sean Penn) z roku 1982. Bohužiaľ, väčšinu scén s Cageom tvorcovia z filmu vystrihli, čo herca zdeprimovalo natoľko, že prijal prácu predavača popcornu v kine a myslel si, že bližšie k filmového biznisu sa už azda ani nedostane. Krátko na to si strihol menšiu rolu v Coppolovom filme Rumble Fish (1983) a v zápätí si zahral postavu punk-rockera v komédii Valley Girl a jeho kariéra sa konečne pohla tým správnym smerom.


Ako sa zo skvelého akčného hrdinu stalo internetové meme alebo život Nicolasa Cagea na hojdačke
Zdroj: Atlantic Releasing

V nasledujúcich rokoch sa objavil napríklad v snímke Vampire's Kiss (1988), z ktorej má pomerne zaujímavý zážitok. V jednej scéne si totiž pochutnal na živom švábovi. Sám o o tejto bizarnosti následne prehlásil: „Každý kúsok môjho svalstva v tele to odmietal spraviť, ale napriek tomu som tak učinil". Režisérovi filmu, Robertovi Biermanovi, sa ale tento experiment zjavne mimoriadne zapáčil, pretože slávneho herca nechal danú scénu natočiť dvakrát, takže si musel Cage pochutnať nie na jednom lahodnom švábovi, ale rovno na dvoch. Paradoxom je, že nakoniec sa do filmu dostala práve prvá scéna, takže druhé kolo tohto lákavého dezertu si dávať už ani nemusel. Prečo to ale vlastne spravil, pýtate sa? Že by mal známy herec nejaké prapodivné chúťky? Ale kdeže, bral to jednoducho ako pracovnú povinnosť. Ako Cage povedal, ak by sa v danom zábere museli použiť špeciálne efekty, vyšli by štúdio na približne 2 milióny dolárov. Tomu sa hovorí oddanosť práci. Vykonala by ste niečo podobného nebodaj aj vy? 


Sedem rokov na to síce získal s filmom Leaving Las Vegas Oscara, ale jeho "najväčšia" cena prišla až v roku 2003, kedy prostredníctvom čínskeho Huading Awards vyhral v kategórii Svetovo najlepší herec. V danej dobe spolu s Haydenom Christensenom (Anakin Skywalker zo Star Wars) natáčal v Číne nie príliš úspešný akčný film Outcast, a tak mu nerobilo problém na odovzdávanie cien odbehnúť a cenu si prevziať (na videu nižšie uvidíte v rámci odovzdávania cien okrem Cagea aj Quentina Tarantina a iné známe tváre). Kto ale o jeho výhre rozhodol? Porota či diváci? Veru, ani nevieme. A dokonca nevieme ani vďaka čomu si toto ocenenie zaslúžil. Možno si Čínania všimli jeho špecifickú formu hereckého umenia, ktorú on sám nazýva Nouveau Shamanic. No naozaj, vážne, neklameme vás. Síce asi len samotný Cage chápe, čo dané pomenovanie znamená a z čoho tento štýl hrania pozostáva, ale verejne prisľúbil, že o tom raz napíše knihu. Tak, hádam sa jej raz aj dočkáme. 


Kombináciou návratu ku Cageovým filmom a jeho zaujímavým historkám si spomeňme snímku Birdy (1985). V nej si kvôli role vietnamského veterána nechal vytrhnúť štyri (niektoré zdroje uvádzajú dva) mliečne zuby (ďalšie zdroje zas píšu o trvalých zuboch), pretože si myslel, že týmto zákrokom dodá svojej postave čosi neobvyklého. Taktiež sa povráva, že si chcel herec prejsť podobnou bolesťou ako jeho postava a preto počas trhania zubov odmietol akékoľvek anestetiká. Filmový štáb prekvapil zároveň aj tým, že počas piatich dlhých týždňov mal celý čas hlavu zabalenú v obväzoch. A to nielen počas natáčania, ale aj mimo neho. Reakcie ľudí boli rôzne. Niektorí sa smiali, iní neveriacky zazerali. Na tento jeho ďalší šialený experiment ale doplatila Cageova pleť, ktorá bola po odstránení obväzov celá pokrytá akné.

Ako sa zo skvelého akčného hrdinu stalo internetové meme alebo život Nicolasa Cagea na hojdačke
Zdroj: Tri-Star Pictures

O päť rokov na to dokonale zažiaril vo fantastickom road movie Wild at Heart od kultového režiséra Davida Lyncha a s postavou rebelského Sailora si získal srdcia množstva divákov. Napriek všetkej snahe, ktorú do tejto role vložil, ho Oscarové ocenenie bohužiaľ stále obchádzalo. Ako sme už ale vyššie spomínali, zlom prišiel vďaka depresívnej snímke Leaving Las Vegas, v ktorej stvárnil alkoholika, upíjajúceho sa k smrti. Prostredníctvom tejto vynikajúcej drámy si ho už Akadémia (rozhodujúca o udelení tohto prestížneho ocenenia) konečne všimla. Išlo o jeho prvú nomináciu a zároveň rovno aj výhernú. V nasledujúcich časoch sa Cage preslávil ako úspešný akčný herec, s filmami ako Skala, Con Air či Face/Off, kde si zahral po boku Johna Travoltu. Milénium Nicolas nakoniec ukončil perfektným thrillerom 8 MM od Joela Schumachera a drámou Dotyk Smrti od Martina Scorseseho.


V 21. storočí si pozornosť divákov získal najmä kasovým hitom 60 sekúnd, drámou Kód Navajo, kritikmi zle prijatého, ale všeobecne populárneho filmu Lovci Pokladov, no nesmieme zabudnúť ani na mimoriadne úspešnú a hlavne výbornú drámu Obchodník so smrťouMedzi jeho najlepších priateľov zo šoubiznisu patrí populárny komediálny herec Jim Carrey, no taktiež aj Crispin Glover, Samuel L. Jackson, Dennis Hopper, Charlie Sheen a v neposlednom rade aj Johnny Depp, ktorého samotný Nicolas Cage dotlačil k herectvu. Cageov honorárový postup z vyššie spomínaných filmov bol nasledujúci. So snímkou Valley Girl začal na piatich tisícoch dolároch, no za hity, akými sú Skala a Face/Off si odniesol viac než slušných 4 a 6 miliónov dolárov. No a pri dráme Kód Navajo a akčnom hite 60 sekúnd hovoríme už o mimoriadne peknej sume, a to rovných 20 miliónov dolárov.

Ako sa zo skvelého akčného hrdinu stalo internetové meme alebo život Nicolasa Cagea na hojdačke
Zdroj: Metro Goldwyn Mayer

Nicolas Cage bol niekoľkokrát ženatý, najprv s Patriciou Arquette, následne s dcérou Elvisa Presleyho, Lisou Marie Presley a jeho treťou ženou bola Alicia Kim (s ktorou má syna Kal-Ela). Ich vzťah ale skončil začiatkom roku 2016. S prvými dvoma manželkami sa mu spájajú skutočne zaujímavé historky. Na to, aby si Cage získal srdce Patricie Arquette, musel pre ňu splniť dve náročné úlohy. Vybaviť podpis od svetoznámeho spisovateľa J.D. Salingera (Kto chytá v žite) a nájsť čiernu orchideu. Podpis sa mu zohnať síce podarilo pomerne ľahko, ale asi bol príliš lenivý na kúpenie čiernej orchidei, a tak si obstaral iba obyčajnú a prestriekal ju na čierno. Svoju druhú manželku, Lisu Marie Presley, spoznal na narodeninovej oslave známeho hudobníka, gitaristu Johnnyho Ramonea zo slávnej punkovej kapely Ramones. Ten išiel neskôr Cageovi na svadbu dokonca aj za svedka. Mimochodom, Lisa Marie Presley bola za života manželkou aj dnes už zosnulého kráľa popu, Michaela Jacksona. 

Ako sa zo skvelého akčného hrdinu stalo internetové meme alebo život Nicolasa Cagea na hojdačke
Zdroj: Image Entertainment

Ak sa však vrátime ku Cageovým honorárom, medzi rokmi 1996 až 2011 zarobil neuveriteľných 150 miliónov dolárov. S obrovskou kopou peňazí sa však zvýšil aj jeho apetít a Nicolas začal kupovať skutočné zbytočnosti. Spomeňme si napríklad dinosauriu lebku (o nej sa taktiež čosi dočítate v záverečných zaujímavostiach), dve kráľovské kobry, dva malé ostrovčeky na Bahamách či štyri luxusné jachty, z ktorých len jedna stála neuveriteľných 20 miliónov dolárov. Ďalej 50 extrémne drahých umeleckých diel, dva európske zámky (v Nemecku a Anglicku) a k roku 2004 údajne vlastnil 30 motoriek a 50 aút. 

Tým ale výpočet nekončí. Spomeňme si ďalej kúpu údajného domu sériovej vrahyne Madam LaLaurie (fanúšikovia American Horror Story, spomínate si?), rozkošného krokodíla, chobotnicu a žraloka, súkromné lietadlo, 15 sídiel rozličnej veľkosti (žiadne by si však nemohol nikto z nás dovoliť) - dom na pláži v Malibu, palác v Bel Air, vilu v Las Vegas a mnohé iné. Takýto extrémistický materializmus mal ale bohužiaľ v konečnom dôsledku aj mimoriadne negatívnu odozvu. Cage bol následkom jeho neracionálneho rozhadzovania peňazí nútený založiť niekoľké nehnuteľnosti a predať množstvo majetku. Napríklad musel predať jeho milovaný, prvý výtlačok Supermana, ktorého cena sa mimochodom vyšplhala na závratných 2,16 milióna dolárov. Azda aj kvôli tomu nemôže byť Cage posledné roky príliš výberčivý, a preto si zahrá aj v skrz naskrz priemerných až podpriemerných filmoch, ako napríklad The Wicker Man (2006), Drive Angry (2011) či Left Behind (2014), len aby posplácal dlhy.


Ako sa zo skvelého akčného hrdinu stalo internetové meme alebo život Nicolasa Cagea na hojdačke
Zdroj: Buena Vista Pictures

Okrem iného si na záver spomeňme aj niektoré Cageove zážitky/zaujímavosti, ktoré s kinematografiou nemajú veľa spoločné, ale určite stoja za to. 

  • Predstavte si, že sa prebudíte a vedľa vás sedí cudzinec vo vašej koženej bunde a vyjedá jedlo z vašej chladničky. A aby sme to upresnili - naozaj sedí len v koženej bunde, inak je absolútne nahý. Podobná situácia sa stala aj Nicolasovi Cageovi, no herec dokázal byť taktný a úchylného fanúšika presvedčil, aby opustil jeho dom. A dokonca proti nemu nepodal ani žalobu.

  • V osobnom živote sa vie o seba tento herec rozhodne postarať. Trénoval totiž pod dozorom MMA legendy Royce Graciea, vďaka ktorému vlastní čierny pás z jiu-jitsu.

  • Cage vlastní Lamborghini, ktorého kedysi patrilo princovi Ali-Reza Pahlavímu, poslednému iránskemu vládcovi z dynastie Pahlaví.

  • Cage si do svojej zbierky pozoruhodných artefaktov kúpil aj dinosauriu lebku za rovných 276 tisíc dolárov. Nakoniec ju však musel odovzdať vláde, pretože sa ukázalo, že bola nelegálne privezená z Mongolska. Hups.

Ako sa zo skvelého akčného hrdinu stalo internetové meme alebo život Nicolasa Cagea na hojdačke
Zdroj: Paramount Pictures
Domov
Zdieľať
Diskusia