Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2017, 14:35
Čas čítania 0:00
Radka T.

Saudská Arábia chce postaviť futuristické megamesto za stovky miliárd eur. Rozprestierať sa bude v troch krajinách

ZAUJÍMAVOSTI SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

Megalomanský projekt nebude určený pre konvenčných ľudí, všetko v ňom bude plne automatizované.

Saudská Arábia má veľkolepé plány. Týkajú sa vybudovania obrovského mesta. Zasahovať má do troch krajín a stáť 500 miliárd dolárov, čo je v prepočte 425 miliárd eur. Projekt nazvaný Neom je ďalším počinom korunného princa Mohameda bin Salmána, ktorého cieľom je zmeniť ekonomiku kráľovstva. Princ Mohamed sa už dlhší čas pokúša modernizovať kráľovstvo a zavádza rôzne ekonomické či sociálne reformy. 

„Snažíme sa pracovať len s tými, čo snívajú,“ vyhlásil princ na utorkovom stretnutí s investormi v Rijáde. Podľa neho toto miesto rozhodne nebude určené pre konvenčných ľudí či spoločnosť, píše CNN. Reálne v ňom bude všetko to, čo si v bežnom živote dokáže predstaviť len málokto, napríklad vysokorýchlostný internet celkom zadarmo, využívanie výlučne obnoviteľných zdrojov energie a automatizovaná technológia prepravy

„Všetky služby a procesy v Neome budú stopercentne automatizované s cieľom stať sa najefektívnejšou destináciou na svete,“ uviedla vo vyhlásení Saudská Arábia. Vyzerá to teda tak, že sa snaží atakovať hypermoderný Dubaj, ktorý neustále posúva hranice fantázie a možností. Tento rok totiž obletela svet informácia, že Dubaj chce začať využívať drony ako osobné taxíky. V novom megameste Neom má byť takáto preprava samozrejmosťou, ľudia sa tam majú nebývalým spôsobom prepravovať hlavne dronmi, autami bez vodičov a využívať sa má aj robotika od výmyslu sveta. Mesto má byť nielen moderné, ale aj ekologické. Využívať sa tam bude len veterná a solárna energia. 

Mesto má byť nezávislé od existujúceho vládneho rámca kráľovstva a rozprestierať sa má na ploche 26 500 štvorcových kilometrov v blízkosti Červeného mora, rozšíriť sa má cez jordánsku i egyptskú hranicu. Neom má vzniknúť na neobývanom území v severozápadnom cípe Saudskej Arábie medzi Červeným morom, Egyptom a Jordánskom. Mesto tak bude postavené na zelenej lúke, čo ho podľa spomínaného vyhlásenia odlíši od ostatných miest postavených v minulosti.

Odporúčané
Zarába 5-tisíc eur za hodinu a nosí rozbitý telefón. Sadio Mané je futbalový rekordér, ktorý v detstve pracoval na poli Zarába 5-tisíc eur za hodinu a nosí rozbitý telefón. Sadio Mané je futbalový rekordér, ktorý v detstve pracoval na poli 25. januára 2024, 9:30

Projekt zaujal aj zahraničných investorov, napríklad Masayoshiho Sona, zakladateľa SoftBank, alebo generálneho riaditeľa spoločnosti Blackstone Stephena Schwarzmana. „Neom je fantastická príležitosť,“ vyhlásil Son a potvrdil, že SoftBank Vision Fund projekt podporí. Podľa korunného princa bude projekt výzvou, ktorá zatiaľ nemá časové ohraničenie, ale uvedomuje si, že Saudská Arábia je teraz pod tlakom priniesť niečo nové a inovatívne. Podľa Monicy Malikovej z banky v Abú Dhabí budú investorov zaujímať hlavne pokroky v plánoch a počiatočných investíciách. 

Saudská Arábia chce postaviť futuristické megamesto za stovky miliárd eur. Rozprestierať sa bude v troch krajinách
Zdroj: YouTube/Arch Daily

Je jasné, že projekt je mimoriadne náročnou výzvou, budú naň potrebné obrovské finančné i technické zdroje, aby mohlo byť mesto vybudované v takom rozsahu, ako sa očakáva. Je však snahou princa Mohameda zachrániť hospodárstvo pred vážnymi škodami spôsobenými nízkymi cenami ropy. 

„Zdá sa, že projekt je v širokej miere modelovaný na koncepcii slobodnej zóny ako napríklad v Dubaji. Takéto zóny sú majú vlastné predpisy a zákony, oddelené od zvyšku vlády,“ citoval denník Daily Mail profesora Steffena Hertoga z Londýnskej ekonomickej školy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia