Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2017, 12:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ako sa Adolf Hitler dostal na vrchol svojej moci? Pôsobivé fotografie zachytávajú vývoj nesmelého umelca na neľútostného diktátora

ZAUJÍMAVOSTI ADOLF HITLER
Uložiť Uložené

Nacistický diktátor to nemal na ceste za mocou jednoduché.

Demokracia dokáže v najhorších prípadoch poraziť sama seba, o čom najlepšie svedčia udalosti v Nemecku spred desiatok rokov. Na začiatku 30. rokov minulého storočia bol už Adolf Hitler neohrozeným vodcom politickej strany NSDAP, ktorá bola v tom čase legitímnym subjektom s jasným cieľom ukázať zbytku Európy, že s Nemeckom treba rátať aj ťažkom dopade prvej svetovej vojny. Práve demokratické voľby pritom predurčili Adolfa Hitlera na to, aby sa o rok neskôr stal nemeckým kancelárom a vyvolal najväčší vojnový konflikt, aký kedy náš svet videl.

Najsmutnejšie na celej transformácii povojnového Nemecka je fakt, ako z demokratických volieb vyšiel víťaz v podobe NSDAP s viac ako 14 miliónmi platných hlasov. Obyvatelia Nemecka vo vtedajšej zúfalej situácii potrebovali vinníka, ktorý bol za ekonomické problémy zodpovedný, a všetky ich priania mal splniť práve Hitler. Po uliciach sa premával v uniforme, jeho kampaň bola už vtedy plná protižidovských tendencií a davy tisícov ľudí sfanatizoval natoľko, že mu neustále vyjadrovali vernosť a zdvíhali pravačku kdekoľvek to bolo možné. Cieľavedomý Rakúšan sa nikdy nemal dostať do politiky a už vôbec nie na čelo celej suverénnej krajiny, ale svojou charizmou a štýlom komunikácie s voličmi si veľmi rýchlo získal ich srdcia.

Späť
Zdieľať
Diskusia