Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2017, 12:52
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Fenomenálnych 55 kilometrov za 12 miliárd. Najdlhší most cez more na našej planéte vyráža na nových záberoch dych

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Čína dobre vie, aká dôležitá je infraštruktúra.

Číňania nikdy nie sú veľmi spokojní, ak chýbajú v akomkoľvek rebríčku na popredných priečkach, a preto ešte pred siedmimi rokmi začali budovať najdlhší morský most na celej planéte. Most s názvom Hongkong-Zhuhai-Macau Bridge sa už po svojom otvorení v novembri stane jedným z najprepracovanejších architektonických skvostov v celej Ázii a koniec koncov aj na celom svete. Samotný most dosahuje dĺžku takmer rovných 55 kilometrov a obsahuje aj tunelovú časť, pre ktorú len nedávno vyvŕtali platformu, kde sa bude vchádazať pod morskú hladinu autom.

Pre Čínu pôjde o mimoriadne dôležitú súčasť miestnej infraštruktúry, pretože cesta z Hongkong do mesta Zhuhai sa skráti z približne troch hodín na obyčajných 30 minút. Zaujímavosťou o moste je aj množstvo materiálu použitého na jeho výstavbu, pretože ak vám v minulosti napadlo postaviť si 60 Eiffeloviek, až potom je možné, že by ste chceli vedieť, koľko ton ocele bolo použitých pri výrobe. Celkové náklady na výstavbu mostu by sa mali podľa čínskych médií pohybovať okolo 13 miliárd eur, čo je obetovateľná čiastka za výrazné zlepšenie dopravnej situácie a prepojenia.  


Domov
Zdieľať
Diskusia