Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2017, 11:13
Čas čítania 0:00
Radka T.

Už tento víkend nás čaká krásne vesmírne divadlo. Pohľad na nočnú oblohu bude stáť za to

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Najbližší víkend bude ako stvorený na pozorovanie hviezd.

Tento rok je bohatý na rôzne nebeské divadlá, ktoré si možno pozoroval hlavne počas letných mesiacov, no ani jeseň neostane o nič ukrátená. Už tento víkend 21. a 22. októbra sa totiž môžeš tešiť na to, že budú opäť „padať hviezdy“. Svoje maximum totiž dosiahne meteorický roj Orionidy.

Hoci je časový interval aktivity roja Orionidy už od 2. októbra do 7. novembra, práve na noc 21. až 22. októbra sa predpokladá maximum aktivity. Podmienky na pozorovanie by mali byť veľmi dobré, pretože polmesiac zapadne skoro večer, a tešiť sa môžeš na frekvenciu 20 meteorov za hodinu.

Už tento víkend nás čaká krásne vesmírne divadlo. Pohľad na nočnú oblohu bude stáť za to
Zdroj: commons.wikimedia.org/Brocken Inaglory

Radiant roja sa nachádza v blízkosti súhvezdia Orion, no to neznamená, že sa meteory nemôžu objaviť kdekoľvek na oblohe. Toto súhvezdie vychádza na oblohu práve v druhej polovici októbra, do ktorej sme sa už prehupli. Najlepšie podmienky na pozorovanie by mali byť po polnoci.

Meteorický roj tvoria prachové zrnká po Halleyovej kométe, ktorá je známa od staroveku, materským telesom je teda kométa 1P/Halley.

Meteorickým rojom Orionidy však vesmírne divadlá tento rok ešte nekončia. Sedemnásteho novembra sa očakáva maximum meterorického roja Leonidy, 14. decembra to budú Geminidy a krátko pred Vianocami, z 21. na 22. decembra, sa očakáva maximum meteorického roja Urzidy, pričom bude možné zaznamenať počet aj do 50 meteorov za hodinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia