Na námestí v Levoči objavíš mega cool pamiatky

Levoča patrí k tým najviac turisticky navštevovaným mestám na Slovensku a je to aj pre to, že na námestí nájdeš veľké množstvo krásnych pamiatok, ktoré dotvárajú jedinečnú atmošku tohto historického mesta.

Pri objavovaní Levoče nezabudni na jednu z jej najväčších dominánt, ktorou je renesančná budova radnice. Ide o naozaj atypickú a cool budovu, v ktorej nájdeš aj múzeum či Bielu pani. Hneď vedľa radnice je Klietka hanby, len nechápem, že som tam videl, tak veľa ľudí, ktorí sa v nej fotili. Trošku im asi unikla pointa tej klietky :D

Len kúsok od radnice nájdeš Baziliku sv. Jakuba, ide o trojloďový kostol, ktorý pochádza zo 14. storočia. Okrem iného tam nájdeš až 18 oltárov, medzi ktorými je aj neskorogotický drevený hlavný oltár, ktorého výška je až 18,62 metra. Ide o najvyšší oltár svojho druhu na svete a zhotovený bol v dielni Majstra Pavla. Len nezabudni, že fotiť vo vnútri je zakázané.

Táto bazilika je charakteristická aj svojou vežou, ktorá je 70 metrov vysoká a má až 212 schodov. Takže ak ťa ani tieto čísla neodradili, určite sa oplatí zažiť výhľad z tejto veže.

Medzi bazilikou a radnicou sa nachádza zvonica, ktorá bola postavená v čase, keď veža baziliky vyhorela. V takej Levoči sa v minulosti totiž nedialo nič iné, len tam stále horelo... Dnes sú však zrekonštruované už obidve.

Ďalším charakteristickým znakom námestia v Levoči sú aj meštianske domy, ktorých tam je vraj až 60. A mňa na meštianskych domoch baví hlavne to ako vyzerajú, a že práve takéto tipy domov sú charakteristické pre veľa slovenských miest.

Bol/a si už v Levoči? Čo ťa tam zaujalo najviac? Daj mi vedieť do komentárov.

Ak chceš viac článkov a fotiek z môjho (š)túrovania po Slovensku, tak si môžeš kliknúť aj na môj blog Nie je túra bez Štúra.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Po troch rokoch v zahraničí som sa vrátil späť na Slovensko a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine.

Chceš vedieť, keď Nie je túra bez Štúra pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.