Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2017, 12:16
Čas čítania 0:00
Radka T.

Partia Slovákov ručne vyrába veselé oblečenie ako stvorené pre aktívne ženy

MÓDA
Uložiť Uložené

Ľudia z piešťanskej značky Abraka svoje veselé oblečenie vyrábajú ručne a dbajú aj na ekologickú stránku.

Poctivo ušité oblečenie, ktoré vzniká v lokálnych podmienkach, a nie masovo v ázijských krajinách, sa teší čoraz väčšej popularite, hlavne vtedy, ak je ušité naozaj kvalitne a s láskou. Ručnej výrobe vlastného oblečenia sa venuje aj partia kamarátov zo slovenskej značky Abraka z Piešťan. Ich doménou sú legíny a športové podprsenky, no v hlavách majú aj ďalšie plány, o ktorých prezradili pre REFRESHER viac.

„Všimli sme si na značkách, že buď vyzerajú fajnovo, ale nám absolútne nesedia, alebo, naopak, sú celkom pohodlné, no dizajnovo nie úplne podľa nášho gusta. Z naozaj náhodnej polhodinovej debaty sa to postupne vyhecovalo až do veselého projektu, akým je Abraka dnes,“ uviedli z Abraky pre REFRESHER. Stoja za ním Ivan Sedlák, Andrea Palowská a Nina Kubalová.

 

A post shared by Abraka (@abraka_store) on

Ich cieľom je vyrábať nielen pekné a funkčné veci, ale aj udržiavať výrobu čo najefektívnejšiu a najekologickejšiu. Všetko, vrátane dizajnovania, potlače a samotného ušitia prebieha v lokálnych podmienkach, pričom vhodný materiál našli až v Taliansku. Ich najobľúbenejším dopravným prostriedkom, ktorí používajú na prácu, je bicykel. „Potlačenú látku vyzdvihujeme zásadne na bicykli – v Piešťanoch je to veľmi obľúbený typ prepravy. Takže pokiaľ naozaj silno nefúka, naša výroba je dlhodobo udržateľná na nízkej spotrebe energie,“ vysvetlili kreatívni Slováci, ktorí sú na svoju ručnú výrobu právom hrdí.

 

A post shared by Abraka (@abraka_store) on

Nikto z tímu Abraky nemal predtým skúsenosti so šitím z elastických materiálov, takže si museli prejsť samoštúdiom, rôznymi kurzami, dizajnovaním či prototypovaním. Chvíľu im teda trvalo, kým sa v celom procese zorientovali. Vedeli však, že sa to oplatí, pretože na Slovensku vidia potenciál vyrábať kvalitné domáce veci.

Abraka sa definuje ako výrobca slovenského oblečenia, ktoré je oslavou aktívneho životného štýlu. „Snažíme sa tvoriť oblečenie, z ktorého ide dobrá energia. Oblečenie, ktoré si spojíte s aktivitou, ktorú máte radi. Či už je to joga, beh, bicykel, alebo tanec. To ale neznamená že sa v našich legínach nedá umývať riad, skôr naopak, veríme že Abraka rozveselí aj pri každodenných povinnostiach,“ dodali tvorcovia farebného a veselého oblečenia, v ktorom sa dobre pohybuje a ešte aj vyzerá štýlovo.

 

A post shared by Abraka (@abraka_store) on

To, na čom si tím Abraky zakladá, je aj priamy kontakt s ľuďmi, preto chce byť súčasťou rôznych marketov či trhov. Najbližšie sa chystajú ukázať na Sashe v Tržnici, Urban Markete či Dobrom trhu. Ich cieľom je svoje oblečenie priblížiť ľuďom aj inde na Slovensku, nielen v Bratislave. 

Aj keď momentálne značka ponúka hlavne legíny či športové podprsenky, tím už teraz pracuje na kolekcii zimného termo oblečenia, ktoré budú opäť charakterizovať veselé farby a vzory.

 

A post shared by Abraka (@abraka_store) on

 

A post shared by Abraka (@abraka_store) on

 

A post shared by Abraka (@abraka_store) on

Domov
Zdieľať
Diskusia