Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2017, 17:15
Čas čítania 0:00
Radka T.

Slovenky so značkou Doma Dobre vyrábajú tie najveselšie doplnky, ktoré skrášlia aj ten najnudnejší byt

Uložiť Uložené

Ich bytové doplnky sú nielen praktické, ale aj štýlové a veselé.

Martina a Ivana sú dlhoročné kamarátky, ktoré sa venujú marketingu, no svoju kreativitu vkladajú aj do výroby roztomilých, veselých a farebných bytových doplnkov. To, čo charakterizuje ich projekt Doma Dobre, sú hlavne netradičné materiály i tvary ako napríklad brmbolcová i kožušinová lampa či dekoračné vankúše. V rozhovore nám prezradili, ako sa vlastne k tvorbe doplnkov dostali, ako to všetko stíhajú popri práci, aj to, aké sú ich ďalšie plány.

Ako dlho už projekt Doma Dobre funguje a čo bolo impulzom pre jeho vznik?

M. a I.: Projekt funguje asi od marca tohto roku, ale nad myšlienkou vytvoriť niečo vlastné sme rozmýšľali už dlhšie. Prvé veci vznikli okolo Vianoc minulého roku. Impulzom, ako pri každom projekte, bolo skúsiť mať niečo vlastné, čomu by sme sa mohli venovať. Ani jedna z nás v tom čase nemala prácu, ktorá by ju bavila a keďže nás spájalo nielen dlhoročné priateľstvo, ale aj záľuby, cit a vkus, tak sme si povedali, že niečo spoločne vymyslíme. Prešli sme si rôznymi nápadmi od detského oblečenia cez ruksačiky, až sme si vytvorili náš koncept Doma Dobre, kde máme aktuálne vankúšiky, lampy, obrazy a šáločky.

 

A post shared by Doma Dobre (@doma_dobre) on

Ty, Maťa, vyrábaš vankúšiky, Ivana lampy a taktiež maľuje obrázky. O ktoré výrobky je najväčší záujem?

M. a I.: Aktuálne je tou najžiadanejšou vecou asi brmbolcová lampa, ktorá je farebná a uletená a ľudia ju majú veľmi radi. Zatiaľ sa nás na ňu každý pýtal a mali sme aj niekoľko objednávok. Záujem je ale aj o vankúšiky, ktoré sa hodia do takmer každej obývačky.

Uvažujete o rozšírení sortimentu, chceli by ste doň zaradiť aj iné predmety, a ak áno, aké?

M.: Ivka je ešte šikovná v maľovaní na šálky a ja som svoju zručnosť vyčerpala pri týchto vankúšikoch. Takže momentálne sa sústredíme na to, čo sme si vybrali, a to hlavne vankúšiky, obrazy a lampy.

 

A post shared by Doma Dobre (@doma_dobre) on

I.: Súhlasím, momentálne sa venujeme výrobe toho, čo nás baví. Do budúcna ale nevylučujem, že sa objaví niečo, čo si povieme, že chceme mať doma a jednoducho si to vyrobíme.

Koľko času vám zaberie napríklad výroba jedného vankúšika či lampy a kedy to vlastne popri práci všetko stíhate?

M.: Vankúšik vyrábam aj celý deň, zaleží aj od veľkosti. Veľmi dlho mi trvá jeho vypchanie a následné zmotanie do určitého tvaru. A nestíham veľmi (smiech), ale snažím sa, keď mám čas. Aktuálne už nevyrábam dopredu, ale až po tom, čo si niekto vankúšik objedná. Mám však ale super prácu, v ktorej sa im môj side projekt páči a mám tam podporu.

I.: Možno výroba našich pekností, ako ich občas nazývam, vyzerá ako časovo nenáročná záležitosť ale je to presne naopak. Každú vec vyrábame s láskou, snažíme sa, aby vyzerala ako niečo, čo by sme si kúpili aj my. Takže výroba lampy alebo obrazu zaberie niekoľko hodín. Zväčša sa teda výrobe venujem cez víkendy alebo po večeroch po práci.

 

A post shared by Doma Dobre (@doma_dobre) on

Kde čerpáte nápady a odkiaľ beriete materiály?

M.: Tento druh vankúšikov nie je nič, čo by som sama vymyslela. Aj keď som zo začiatku vymýšľala rôzne koncepty. Jednoducho sa mi páčili tieto guľky, tak som si našla návod na ich výrobu na internete. Materiál si aktuálne neobjednávam, lebo to nerobím vo veľkom, takže vždy postačí návšteva miestnej galantérie.

I.: Snažím sa podporovať iné slovenské e-shopy, takže materiály objednávam prevažne odtiaľ. Nápady zas ku mne tak nejak prichádzajú, väčšinou ani neviem, ako. Niekedy ráno vstanem s tým, že nemôžem spať, lebo toto jednoducho musím vyrobiť a potom hľadám na internete, ako by sa to dalo. V procese tvorby väčšinou zmením svoj zámer, a tak nikdy neviem, ako to celé dopadne A preto netvorím obrazy na zakázku. Pri obrazoch to musí byť jednoducho láska na prvý pohľad, a tak si myslím, že si každý obraz nájde cestu do svojho domova sám.

Výrobky od Doma Dobre sa dajú kúpiť na vašom webe, no zvyknete ich predávať aj niekde inde, na nejakých akciách a podobne?

M. a I.: Áno, na našom webe, na Sashe a pokojne, aj keď nám niekto napíše cez Facebook alebo Instagram, ani s tým nemáme problém. Na žiadnej handmade akcii či trhu sme doteraz neboli, ale určite to plánujeme

Koľko vlastných výrobkov máte u seba doma?

M.: Ja mám doma môj prvý nepodarok – vankúšik, ktorý využíva môj priateľ a hovorí, že je to vlastne ten najfunkčnejší z mojich vankúšikov, lebo má v strede dieru, do ktorej perfektne zapadne pivová fľaša, takže má pivo vedľa seba na gauči a nemusí sa poň naťahovať na stôl (smiech). Inak mám doma ešte jeden ružový zamatový vankúšik a dva obrazy od
Ivky, ktoré zdobia moju obývačku.

I.: Od Tinky mám doma jeden rozkošný vankúšik, na ktorý sa pýta každá návšteva, zopár obrazov a nemôže chýbať ani kožušinková lampa.

 

A post shared by Doma Dobre (@doma_dobre) on

Pre koho každého sú produkty od Doma Dobre určené?

M.: Asi pre každého, komu sa páčia. Všetko sú to veci, ktoré už existujú a nič nové sme nevymysleli. To, čo robí naše veci „našimi“, sme my dve, robíme to rady, teší nás to a sme rady, keď niekoho môžeme potešiť a ľudia zdieľajú radosť s nami z našich vecí. Veci vyrábame samy a každý kus je svojím spôsobom originál. Dva rovnaké vankúšiky u mňa nenájdete, lebo to jednoducho neviem tak vyrobiť. Naším mottom je zároveň aj názov našej značky, jednoducho Doma Dobre

I.: Presne si pamätám chvíľu, ako mi napadol názov našej značky. Išli sme s manželom lyžovať a nejakou náhodou sme sa ocitli v hoteli, ktorého zariadenie bolo veľmi nevkusné. Vtedy som si želala byť radšej doma a začala si spievať pesničku od Pary – vždy je mi dobre, aha, keď z neba modré, aha... Hneď som napisala Tinke, čo tak Doma Dobre? Lebo
o to nám ide, chceme, aby sa ľudia doma cítili dobre, aby ich obklopovali veci, v ktorých je vložená naša pozitívna energia, aby sa usmiali vždy, keď naprávajú vankúše alebo zažínajú svetlo. Takže naše peknosti sú pre všetkých, ktorí sa chcú doma cítiť dobre.

 

A post shared by Doma Dobre (@doma_dobre) on

 

A post shared by Doma Dobre (@doma_dobre) on

 

A post shared by Doma Dobre (@doma_dobre) on

Domov
Zdieľať
Diskusia