Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2017, 10:41
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Filmový festival inakosti vás zahreje aj túto jeseň. Príbehy z LGBT komunity budú premietané v piatich mestách

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Jedenásty ročník festivalu bude najmä o akceptovaní vlastnej emocionálnej a sexuálnej orientácie.

Silné filmové príbehy nabité emóciami, objavovanie neznámeho, priateľská atmosféra a pestrí ľudia – toto zažijete, ak prídete na Filmový festival inakosti. Ten štartuje v stredu - 25. októbrabratislavskom Kine Lumière. Ešte v októbri sa presúva do Banskej Bystrice. Počas novembra sa teplé filmy dostanú aj na plátna kín v Liptovskom Mikuláši, NitreŽiline.

Organizátori festivalu vybrali veľa filmov, ktoré hovoria o coming oute, teda momente, keď sa LGBT ľudia rozhodnú žiť otvorene a odmietnu skrývať svoju identitu. Cieľ festivalu je jasný: dodať slovenským gejom a lesbám odvahu, aby žili slobodne to, kým sú. Práve možnosť osobne poznať niekoho z teplej komunity je podľa organizátorov spôsob, ako búrať predsudky. 

V programe je veľa filmárskych lahôdok – silným zážitkom je napríklad snímka Moonlight od režiséra Barryho Jenkinsa, ktorá vlani spôsobila nemalý rozruch. Stačí už len fakt, že v kategórii Najlepší film triumfovala okrem odovzdávania cien Zlatý glóbus aj na Oscaroch.

V kinách aktuálne boduje aj francúzska dráma 120 tepov za minútu, v ktorej režisér Robin Campillo zachytil romancu dvoch mladých mužov v čase vypuknutia AIDS/HIV epidémie. Medzi ťaháky festivalu patrí aj Fantastická žena – story transrodovej servírky a nádejnej speváčky. A určite treba ísť aj na Rande pre šialenú Mary, kde sledujeme hlavnú hrdinku po tom, ako sa vrátila z basy a za každú cenu chce niekoho zbaliť, aby mala s kým ísť na kamarátkinu svadbu.

 

Filmový festival inakosti vás zahreje aj túto jeseň. Príbehy z LGBT komunity budú premietané v piatich mestách

Filmový festival inakosti však nie je len o filmoch, program bude oveľa bohatší. V pláne sú parties, diskusie, živá knižnica, prednášky. Celý program možno nájsť na www.ffi.sk.

Domov
Zdieľať
Diskusia