Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2017, 11:24
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V Antarktíde sa objavila diera omnoho väčšia než Slovensko a nikto netuší prečo

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

V strede pevniny bola objavená obrovská diera. Veľká je 60 000 kilometrov štvorcových a zrejme je to problém.

Obrovská diera sa zjavila v Antarktíde a vedcom nie je jasné, čo tam vlastne robí. Diera je mimoriadne veľká a momentálne dosahuje približne 60 000 kilometrov štvorcových, čo je výrazne viac, než je veľkosť celého Slovenska. S podobnými útvarmi sme už niekoľkokrát mali tú česť, aj keď v porovnaní s touto dierou išlo len o malé jamky. O jame vieme už niekoľko mesiacov a v Antarktíde sa ich dokonca nachádza viacero, táto však narástla do gigantických rozmerov.

V Antarktíde sa objavila diera omnoho väčšia než Slovensko a nikto netuší prečo
Zdroj: University of Washington

Takzvaná polynya je skrátka diera v ľadovej púšti. Hlboko v nej sa nachádza voda bez ľadu, ku ktorej sa však zatiaľ nedokážeme dostať. Polynya má pozoruhodný elipsovitý tvar (vedci by očakávali kruhovú formu), no nie je jasné, prečo z akého dôvodu tak vyzerá, ako a prečo polynya vznikla a ani to, aké bude mať následky. Vieme len to, že ide o obrovskú dieru v ľade, ktorá má na najväčší priemer viac kilometrov, než by si absolvoval pri trojnásobnej ceste z Bratislavy do Košíc.

V celej polynyi nemrzne voda a nenachádzajú sa v nej kryhy. Ak by ľudstvo nemalo vynájdený satelit, ani by sme netušili, že niečo podobné v Antarktíde vzniklo. Mnoho ľudí už záhadnú dieru nazvalo ôsmym divom sveta a vedci ju popisujú "akoby niekto v ľade vyrezal gigantickú dieru".

V Antarktíde sa objavila diera omnoho väčšia než Slovensko a nikto netuší prečo
Zdroj: NOAA

Nevieme, čo polynyu spôsobilo, no jama s plochou 60 000 kilometrov štvorcových neveští nič dobrého a predpokladá sa, že všetko plynie k už tradičnému zdroju problémov - ku klimatickým zmenám. Ide však len o slepý odhad, doteraz totiž nevieme, akými klimatickými si naša planéta presne prechádza a ostatné oblasti sú viac-menej preskúmané. Jedna z teórií navrhuje, že by mohla diera v ľade vzniknúť z dôvodu nového teplého prúdu v Južnom oceáne, ktorý by sa spustil len nedávno. Keďže sa však obrovská časť Južného oceánu nachádza pod ľadovou vrstvou, nemáme o ňom veľa informácií, a tak nemôže byť teória potvrdená ani vyvrátená. Obrovská diera v ľadovej pevnine mrazivej Antarktídy tak stále ostáva zahalená rúškom tajomstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia