Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2017, 21:26
Čas čítania 0:00
Emil A.

Aj káva z ulice môže byť zážitkom. Dôkazom toho je trnavská pojazdná kaviareň Fefe Café (Rozhovor)

REFRESHER SLOVENSKO TRNAVA
Uložiť Uložené

Za svoje espresso môžeš vo Fefe Café po novom zaplatiť aj kryptomenou Bitcoin.

"Ráno robíš kávu podnikateľovi, pred obedom príde na latté mamička s kočíkom, poobede si prídu vychutnať svoje espresso dôchodcovia." Aj takto vyzerá pohľad baristov na bežný deň pojazdnej kaviarne v Trnave s názvom Fefe Café. Hoci nejde o štandardnú kamennú kaviareň, kvalitou kávy sa im rozhodne vie vyrovnať. Za projektom stojí 28-ročná Petra Malovcová spolu so svojím manželom Petrom. Jej tím ďalej tvoria šikovní baristi Šimon Janík a Marek Zámečník. Samú seba nazvala ako "kaviarenskú povaľačku" a počas svojho štúdia žurnalistiky jej káva prirástla k srdcu. Postupom času sa o nej veľa naučila a spolu so svojím tímom sa jej podarilo vytvoriť miesto, ktoré je dnes neodmysliteľnou súčasťou Trojičného námestia v Trnave.

Aj káva z ulice môže byť zážitkom. Dôkazom toho je trnavská pojazdná kaviareň Fefe Café (Rozhovor)
Zdroj: Fefe Café

Pojazdné kaviarne začínajú byť na Slovensku čoraz populárnejšie. Fefe Café je jediným miestom v Trnave, kde si človek môže dopriať lahodnú šálku kávy aj na ulici. Čím sa vaša "kaviareň na kolesách" líši od tradičných prevádzok?

Práve tým, že nie je tradičná. Cieľom Fefe Café bolo dostať kvalitný, poctivý produkt čo najbližšie k ľuďom a dopriať im tak zážitok z pitia kávy priamo na ulici. Cestou do práce, do školy, či keď sa len tak túlajú mestom. Okrem toho chcelo Fefe vytvoriť aj čosi viac. Príjemné miesto v Trnave, kde sa ľudia radi zastavia či už kvôli káve alebo kvôli atmosfére, ktorú pojazdná kaviareň vytvára. Vo Fefe sa totiž spája láska k dobrej káve s láskou k mestu a náš koncept je preto s Trnavou úzko prepojený. Denne sme v jeho srdci, a tak máme možnosť žiť jeho každodenný život. Veľmi nás teší, keď to takto cítia aj naši zákazníci. Okrem toho sa vždy tešíme, keď sme súčasťou eventov, ktoré naše mesto organizuje a stávame sa tak aj „kulisou“ kultúrnych podujatí. 

Zákazník má priamo možnosť vidieť aj celú prípravu kávy. Voči zákazníkom tak pôsobíte veľmi otvorene. Považujete to za Vašu výhodu?

Výhodou je to, že popri sledovaní prípravy kávy môžu naši zákazníci priamo komunikovať s baristami, pýtať sa, diskutovať, vymieňať si informácie. Fefe tak plní ďalší zo svojich zámerov – pôsobiť na ulici aj osvetovo. Ľudia sa oveľa menej „boja“ opýtať baristu u nás ako v kamennej kaviarni, kde na to častokrát ani nie je priestor. U nás zákazníci pozerajú chalanom na prsty a vtedy sa otázky derú na jazyk aj samé. Najlepšie však na tom je, že ľudia nadobudnuté znalosti následne využívajú ďalej a my aj vďaka takýmto rozhovorom máme medzi našimi zákazníkmi kopec nových kamarátov. 

Aj káva z ulice môže byť zážitkom. Dôkazom toho je trnavská pojazdná kaviareň Fefe Café (Rozhovor)
Zdroj: Fefe Café

S pojazdnou kaviarňou je úzko spätá aj Vaša Fefekára. Ako ste sa k nej dostali a čo všetko predchádzalo tomu, aby ste z nej vytvorili kaviareň?

Celý koncept Fefe Café bol vytvorený na mieru, a to vrátane našej Fefekáry. Trojkolku sme kúpili z Talianska ako holovoz a celú prestavbu kaviarenskej časti sme realizovali sami, u nás v garáži. Nechceli sme projekt na kľúč. Naopak, chceli sme vytvoriť skutočne niečo vlastné. Dať do toho kúsok seba, aby mala kaviareň dušu. Dlho sme nad všetkým  premýšľali a hľadali najlepšie riešenia, keďže pri takomto type kaviarne musí byť premyslený každý jeden centimeter. Za kaviarňou stojí celý mechanizmus, ktorý zákazník očami nevidí. Dokopy nám trvalo zhruba pol roka, kým sme dospeli k finálnej verzii FeFe Café. 

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Nejde o štandardnú kaviareň, s tým sú spojené určite aj nejaké komplikácie. Stretli ste sa na začiatkoch s nejakými problémami v rámci slovenskej legislatívy? 

Čo sa týka samotnej trojkolky, tam nebol žiaden problém, je oficiálne registrovaná. Samotný byrokratický proces na Slovensku je však pomerne zložitý. Mám pocit, že keď sa na Slovensku objaví niečo nové, naše zákony sa tomu len veľmi ťažko prispôsobujú a úrady nedokážu flexibilne reagovať na niečo, čo zatiaľ nevideli, aj keď na iných miestach podobné koncepty reálne fungujú. Trvalo niekoľko mesiacov, kým sme sa prekopali cez všetky byrokratické povinnosti.

Aj káva z ulice môže byť zážitkom. Dôkazom toho je trnavská pojazdná kaviareň Fefe Café (Rozhovor)
Zdroj: Fefe Café

Fefe Café malo premiéru na ulici v októbri 2015. Majú Slováci základné znalosti o káve, či sa aj v súčasnosti stretávate s výrazmi ako "piccolo"?  

Za ten čas, čo pôsobíme na ulici, môžeme s radosťou povedať, že naši zákazníci sa toho už veľa naučili a v neposlednom rade spoznali, ako má vyzerať a chutiť správne pripravené espresso. Našou výhodou je, že máme šancu, čas a priestor rozprávať sa s nimi a nenásilne meniť zaužívané piccolo na espresso. Pracujeme s výberovou kávou, zakladáme si na kvalite suroviny, prípravy a výsledného produktu a dokonca sme ako jedna z prvých kaviarní v Trnave začali pripravovať svetlo praženú kávu. V tom čase sme do Trnavy priniesli niečo, čo tu chýbalo a čo mnoho ľudí nepoznalo, no dnes ju s obľubou pijú každý deň. Veľmi nás teší, že aj napriek tomu, že sme "káva so sebou" alebo "káva do papiera", naši zákazníci porovnávajú našu kávu s tými najlepšími miestnymi kaviarňami, hoci sme „len“ kaviareň na troch kolesách.

Aj káva z ulice môže byť zážitkom. Dôkazom toho je trnavská pojazdná kaviareň Fefe Café (Rozhovor)
Zdroj: Fefe Café

Okrem toho, že ponúkate kvalitnú kávu na ulici v sprievode špičkových baristov, máte aj iné aktivity?

Gro je u nás denný predaj kávy v Trnave pred divadlom. Tu sme dostupní každý deň, pokiaľ to počasie dovolí. Často sme súčasťou rôznych podujatí, ktoré organizuje mesto Trnava, to sú naše srdcovky. No nájdete nás aj na ďalších akciách mimo mesta, skrátka tam, kde treba dobrú kávu. Ku káve nám však v lete pribudla aj eventová novinka. Začali sme robiť miešané drinky, ktoré pripravujeme na externom bare. Keďže náš headbarista Šimon sa zaujíma aj o barmanský svet, všetky drinky sú naše - pripravené na základe vlastných receptúr. Každý má svoj príbeh a výnimočnú chuť, v niektorých dokonca kraľuje aj káva. Myšlienka Fefe pop-up baru je podobná ako pri kaviarni. Opäť sme chceli priniesť kvalitný produkt na ulicu, respektíve preniesť zážitok skutočného baru do exteriéru. Park, promenáda, korzo, letné kino či divadlo pod holým nebom a k nemu skutočný vážny drink alebo crazy longáč. Baví nás robiť zážitkové veci. Všetky naše aktivity môžu záujemcovia nájsť na našej webovej stránke, Facebooku a Instagrame.

Aké sú Vaše plány do budúcna, máte niekde v budúcnosti víziu kamennej prevádzky?

Fefe Café spojilo všetko, čo mám rada. Dobrú kávu, mesto, v ktorom žijem, kultúru, ktorá sa v ňom odohráva a slobodu tvoriť a vymýšľať. Je to srdcová záležitosť, ktorá vznikla spontánne a mne bolo hneď jasné, že je to začiatok cesty. Streetový život nás však stále baví. Snažíme sa na ulicu prinášať neustále niečo nové, byť kreatívni. Inovujeme, stále pracujeme na zlepšeniach a snažíme sa posúvať vpred. V súčasnosti na ulici ponúkame dva druhy kávy – náš houseblend a výberovú kávu – vždy inú a vždy od inej pražiarne a dokonca sme prvou trnavskou kaviarňou, v ktorej sa dá platiť elektronickým platidlom Bitcoin. V najbližšom období plánujeme naplno rozbehnúť aj catering s kávou a drinkami na rôzne súkromné podujatia. A či skončíme v kamennej prevádzke, to ukáže čas. Zatiaľ si život na ulici užívame plnými dúškami.

Aj káva z ulice môže byť zážitkom. Dôkazom toho je trnavská pojazdná kaviareň Fefe Café (Rozhovor)
Zdroj: Fefe Café
Domov
Zdieľať
Diskusia