Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2017, 14:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Tohtoročný iPhone 8 Plus síce má hi-tech hardvér, no zaostáva v jednej celkom podstatnej oblasti.

Keď internetom kolovali uniknuté zábery, na ktorých mali pózovať obe osmičky, len málokto veril tomu, že Apple ani tento rok nezmení prednú stranu. Zlý sen sa ale nakoniec stal realitou a do obchodov prišiel iOS smartfón s vizuálnou podobou, aká z viacerých uhlov pohľadu pripomína generáciu z roku 2014.

Má tradične hrubé rámiky a aj hardvérové Home tlačidlo priamo pod displejom, no to na druhú stranu nemusí hneď znamenať, že nevie zaujať. Predovšetkým, keď sa bavíme o iPhone 8 Plus.

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

5,5-palcová novinka s logom nahryznutého jabĺčka nevyniká konštrukčným prevedením a ani dizajnom, všetko spomenuté však kompenzuje jej doslova nadčasové ústrojenstvo, vďaka ktorému vedie ako pri fotení, tak aj vo výkone alebo vo veľmi dobrom energetickom manažmente. Je to tradične vyzerajúci a kvalitne spracovaný kúsok s dokonalými detailami a moderným hardvérom. Otázne teda zostáva, aký je v teréne.

Dve sklá a bez pásikov

Z tri roky tej istej hliníkovej unibody konštrukcie sa stala kombinácia dvoch kusov ochranných skiel, ktoré dopĺňa kovový rámik. Krivky zostali tie isté a na zadnej strane už nenájdete otrasné plastové pásiky. Čo sa týka prednej strany, ako už bolo spomínané, tak ani na tej nenastala žiadna vizuálna zmena. iPhone 8 Plus má ten istý pomer medzi panelom a telom, čiže smiešnych 67,4 %.

Rozmer: 158,4 x 78,1 x 7,5 mm

Váha: 202 gramov

Materiál: dva kusy skla (test odolnosti), letecký hliník (séria 7000)

Pomer: 67,4 %

Špecialitky: certifikácia podľa normy IP67

Kvôli ďalšiemu kusu skla porástla hmotnosť smartfónu. Nejde však o nič katastrofické, iba o 14 gramov. Celková hmotnosť nového Pluska dosahuje slušných 202 gramov a používateľ to adekvátne pocíti ako vo vrecku, tak aj pri držaní v rukách. Hovoríme tu naozaj ťažkom a naozaj rozmerom kúsku, ktorý bude takmer každý s malými a stredne veľkými dlaňami iba preklínať. Samozrejme, dá sa zvyknúť, no pohodlie, o ktoré tu ide, nezlepší ani čas.

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Samotná ergonómia je celkom logicky na rovnakej úrovni, na akej bola pri minuloročnej generácii. V podstate platí to isté aj o generácii z roku 2015 a 2014. iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus, 7 Plus a 8 Plus majú rovnako vytvarované telo, čiže v tejto oblasti ani tento rok nenastali žiadne zmeny. Jediným detailom môže byť sklo, no mne osobne vyhovuje viac ako hliník, hoci zachytáva odtlačky a na miestach, kde je zaoblené, vedia veľmi rýchlo vzniknúť malé škrabance. Príjemnejšie sa drží a nový iPhone mi vďaka nemu príde zaujímavejší. Lacné unibody telo z kovu má dnes každý druhý čínsky smartfón za dve stovky.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Stereo reproduktory sú opäť o niečo hlasnejšie a majú opäť o niečo hlbšie basy. Maximálna úroveň hlasu vraj porástla až o 25-percent a ja musím uznať, že som mal čo dočinenia so skutočnými zvieratami. Cez ruky mi prešlo viacero špičkových high-end smartfónov s Androidom, avšak ani pri jednom nehral zabudovaný audio výstup tak dobre, ako tomu bolo pri veľkej osmičke. Vyššie úrovne dostanú hlasitosť reproduktorov na takú úroveň, že vám bude pripadať, akoby máte pri sebe celkom schopný externý reproduktor s čistým zvukom. Jeden z dvojice sa dokonca nachádza na prednej strane, aby tak zvuk smeroval priamo na používateľa.

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

K realite bližšie farby

Apple tentokrát obohatilo Retina displej o funkcionalitu True Tone, ktorá reprezentuje akýsi automatický jas na steroidoch. Všetko ostatné zostalo také isté ako pri predchádzajúcej generácii, čo znamená Full HD rozlíšenie, 5,5-palcovú uhlopriečku či tradičnú LCD technológiu. Zmenou však neprešiel ani kontrastný pomer a ani jas.

Obrazovka ponúka 401 pixelov na jeden palec, inými slovami aj pomerne ostré detaily. Nie je to síce ako pri konkurencii, no aspoň je k dispozícii vyšší výpočtový výkon, pretože sa veľkým množstvom pixelov nezaťažuje systém. O tom si však povieme až trošku neskôr, teraz zameriame pozornosť na hlavnú hviezdu.

Uhlopriečka: 5,5"

Rozlíšenie: Full HD

Hustota: 401 ppi

Technológia: IPS LCD

Špecialitky: Retina, True Tone 

True Tone poznáme z iPadov, kde táto užitočná technológia zabezpečuje, aby bola na displeji zobrazovaná taká teplota farieb, akú majú aj farby prostredia okolo používateľa. A presne to isté robí aj pri nových iPhonoch. Ako píše web BGR, "zariadenie využíva integrované senzory na monitorovanie teploty farby okolitého svetla a potom upravuje teplotu farby na svojom vlastnom displeji, aby obe sedeli."

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

V praxi to funguje tak, že osmička inteligentne reguluje medzi teplými a studenými farbami, čo si bez akýchkoľvek debát okamžite všimnete. Ak sa nachádzate v tmavej miestnosti, farby budú automaticky teplejšie. Nejde o žiadnu mágiu, túto vymoženosť ponúka množstvo Android smartfónov, Apple to však celé zautomatizovalo. Nemusíme sa preto vôbec o nič starať a ani neustále navštevovať nastavenia zobrazovania, všetko zabezpečí skvele fungujúci systém. Stačí len zapnúť funkcionalitu.

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Taktiež nesmiem zabudnúť na pridanú podporu pre HDR (High Dynamic Range) videá, čo znamená, že si môžete vychutnať seriály alebo filmy z ponuky Netflixu, ktoré majú nadštandardne bohaté svetelné efekty a sýte farby. Ľudia za populárnou aplikáciou už dávno oznámili, že ňou obohatili svoj softvér. Reč tu je o Dolby Vision a HDR10. Spolu s True Tone by sa to teda dalo definovať ako snaha zlepšiť zážitok z konzumácie vizuálneho obsahu. Hardvér zostal ten istý, pribudli iba špeciálne zobrazovacie vymoženosti.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Rozsah jasu je dobrý ako pri úplnej tme, tak aj pri peknom slnečnom dni. S čitateľnosťou mať teda problémy určite nebudete a v noci vás zase po rozsvietení zobrazovacieho panelu neprekvapí neočakávaná porcia svetla. Všetko je tu precízne vyladené, pričom niečo podobné môžem povedať aj o už viac-menej zaužívanej dotykovej technológii 3D Touch. Nový iOS 11 ju obohatil o ešte hlbšiu integráciu do systému, takže ju využijete aj pri takých funkciách, pri akých doteraz nebola k dispozícii.

Pán portrétov

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Najviac zo všetkého, čo iPhone 8 Plus obsahuje vo svojej výbave, ma zaujímal zadný duálny fotoaparát. V Apple sa rozhodli, že zachovajú maximálne rozlíšenie, širokouhlý objektív a aj teleobjektív. Predchádzajúce ExmorRS senzory od Sony vrátane predchádzajúceho obrazového (ISP) procesoru ale nahradili vynovené, výrazne pokročilejšie alternatívy, čo je vidieť i na úrovni kvality.

Odborný web DxOMark zaradil osmičku na druhú priečku prestížneho rebríčka a ja musím iba súhlasiť, fotí naozaj krásne fotografie a natáča doslova úchvatné videá. Moju pozornosť si ale získal predovšetkým vychýrený režim Portrét

Rozlíšenie zadného: 12 MPx

Špecifikácie: 26 mm širokouhlý objektív, OIS, f/1,8 + 52 mm teleobjektív, f/2,8

Rozlíšenie predného: 7 MPx

Špecifikácie: f/2,2

Spraviť nejaký bokeh efekt, čiže rozmazané pozadie za objektom, na ktorý je zaostrené, dokáže mnoho smartfónov. A aj z nižších cenových kategórií. Rozdiel spočíva iba v tom, ako dobre ho aplikujú, preto osmička vyčnieva z radu. Po prepnutí na režim sa automaticky aktivuje 52 milimetrový teleobjektív, takže nastane dvojnásobný optický zoom a vy sa môžete veselo pustiť do akcie. 

Odporúčané
Nové produkty PanzerGlass pre iPhone 15: Týmito revolučnými vlastnosťami si ťa získajú Nové produkty PanzerGlass pre iPhone 15: Týmito revolučnými vlastnosťami si ťa získajú 9. októbra 2023, 14:30

Prítomný hardvér, softvér a umelá inteligencia vytvárajú takú kombináciu, že sa na zachytené portréty nebudete vedieť vynadívať. Pozadie vyzerá prirodzene rozmazané a objekt v poprední poriadne ostro. Záber je navyše po novom možné okoreniť manuálnym výberom niektorého z dostupných svetelných filtrov, pričom tie simulujú sofistikované svetelné prostredie fotoateliéru. A to mu v konečnom dôsledku dáva profesionálny šmrnc. Prítomné strojové učenie navyše zabezpečuje, že čím viac portrétov spravíte, tým viac porastie úroveň kvality.

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Optickú stabilizáciu obrazu vyfasoval iba 26 mm objektív, a to vrátane citeľne nižšieho clonového čísla, čo má, samozrejme, svoju logiku. Ide o nezmenené technické špecifikácie na fotenie nočných záberov, ktoré sú v tomto prípade naozaj slušné. Áno, nový obrazový procesor zabezpečuje opäť o niečo nižší šum, rozsiahlejší dynamický rozsah, krajšie farby, bohatšie detaily a takzvané hlboké pixely zase väčšie množstvo svetla. Čo však deň?

Ako mnohí určite očakávali, iPhone 8 Plus je počas pekného slnečného dňa ako vo svojom. Zábery sú detailné, ostré a majú k realite blízke farby, pričom pokročila i funkcionalita HDR. Rovnako musím pochváliť špičkovú expozíciu, nádherné panoramatické fotografie alebo doslova bleskové aj presné automatické zaostrovanie, čiže vám ujde podstatne menej momentiek. K vyššej kvalite záberov ale prispieva i niečo, čo sa nazýva "hlbšími pixelmi". Cieľ tohto vylepšenia foto senzorov spočíva v tom, aby ich pixelom neunikalo svetlo, vďaka čomu ho potom bude viac vo vyhotovenom zábere.

iPhone 8 Plus si ale dobre vedie aj počas natáčania videí. Tie sú precízne stabilizované, opäť precízne zaostrené a tiež bohaté na vizuálne detaily. Asi jediné, čo mi tu vadilo, bolo nahrávanie mono zvuku. 4K rozlíšenie si po novom rozumie so 60 snímkami za sekund a nejaké tie zmeny nastali i pri Full HD alebo 2K, ktoré natočíte tiež pri 60 fps. Full HD si pre zmenu rozumie s rýchlosťou až 240 fps.

Odporúčané
Takto vyzerá práve predstavený iPhone 15. Za jeho najvýkonnejšiu verziu zaplatíš skoro 2 000 eur Takto vyzerá práve predstavený iPhone 15. Za jeho najvýkonnejšiu verziu zaplatíš skoro 2 000 eur 12. septembra 2023, 20:35

Treba však spomenúť, že ako fotografie, tak aj videá (HEVC) dostali nový formát, aby tak šetrili drahocenný priestor pre dáta a zároveň disponovali stále tou istou kvalitou. A je to naozaj tak. HEIF, alternatíva za zaužívané JPEG, vám vie ušetriť až polovicu miesta. Medzi formátmi sa navyše dá prepínať, stačí iba navštíviť nastavenia, a pri kopírovaní fotografií do počítača sa z nich automaticky stane zaužívaný typ súboru. Mysleli na všetko podstatné.

Výkonný aj efektívny

Po fotoaparáte predstavuje druhú čerešničku na torte nadčasový čipset A11 Bionic, ktorý vyrábajú prostredníctvom moderného, iba 10-nanometrového FinFET procesu. Ten mu zabezpečil o 30 % vyšší výkon a o 50 % lepšiu energetickú efektivitu, akú mal predchodca, 16-nanometrový A10 Fusion. Jeho súčasťou je nový 6-jadrový procesor, nový dedikovaný procesor pre umelú inteligenciu, nový obrazový procesor pre fotoaparát spolu s novým, vlastnoručne vyvinutým grafickým procesorom, ktorý dostal tri jadrá. Na jednom 87,66 mm² kuse kremíka sa tak nachádzajú neuveriteľné 4,3 miliardy tranzistorov.

Čipset: A11 Bionic

Procesor: 6 jadier, maximálny takt 2,74 GHz

Grafický procesor: 3 jadrá

RAM: 3 GB

Systém: iOS 11

Ako už bolo spomenuté, tohtoročná generácia hlavného procesoru pozostáva zo šiestich jadier, kde sú dve Monsoon jadrá zamerané na maximálny výpočtový výkon a štyri Mistral jadrá zameraná na šetrenie šťavy. V prvom prípade ide o 25 % zlepšenie, v druhom až o 70 %. Nedávne benchmark testy navyše zaradili výkon novinky s logom nahryznutého jabĺčka až na úroveň hi-tech laptopov pre profesionálov, čiže nad všetky dostupné Android smartfóny. Áno, papier vyzerá ako vždy sladko, aká je ale realita?

Benchmark aplikácia AnTuTu namerala podobné navýšenie výkonu, aké sľubuje aj Apple

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Neviem, ale ešte som sa nestretol s podobne rýchlym smartfónom. iPhone 8 Plus funguje, aj vďaka skromnému Full HD rozlíšeniu, až tak dobre, že to vyzerá, akoby bol z tohto uhla pohľadu dokonalý. Či už teda hovorím o rýchlosti spúšťania aplikácií, systémových animáciách, reakciách na naše príkazy alebo prechodoch používateľského prostredia iOS, snáď všetko prebiehalo bez jediného záseku či akéhokoľvek oneskorenia. A multitasking? Bez rozdielu. Jednotlivé karty sa pohybujú tak rýchlo, že vám to bude pripomínať listovanie vo fyzicky existujúcom zošite. Jednoducho lahôdka.

Odporúčané
Nový iPhone 14 versus repasovaný iPhone 13 Pro. Do čoho sa ti oplatí ísť? Nový iPhone 14 versus repasovaný iPhone 13 Pro. Do čoho sa ti oplatí ísť? 9. júla 2023, 8:30

A11 Bionic v sebe skrýva o 30 % výkonnejší grafický procesor, za ktorým tentokrát stoja hardvéroví inžinieri z Applu. A keďže si na ňom dali naozaj záležať, v App Store nenájdete ani jednu mobilnú hru, ktorú si na iPhone nezahráte pri tých najvyšších grafických detailoch. Dalo by sa to prirovnať ku konzole, kde je zakaždým istota, že nebudete o nič ukrátení. Nič vám teda nebráni v tom, aby ste mali z hrania, bez akéhokoľvek preháňania, dokonalý zážitok. 

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Súčasťou tohto technologicky pokročilého čipsetu je ale aj niečo, čomu kalifornský gigant hovorí neural processing unit (NPU), čo sa dá do nášho jazyka preložiť ako dedikovaný procesor pre neurálny systém. Áno, hovoríme tu o offline strojovom učení, čiže jednoduchšej forme umelej inteligencie, ktorá logicky nepotrebuje prístup k internetu a ani ku vzdialenému cloudu, aby mohla fungovať. Jednotlivé AI úlohy tak môžu byť vykonávané i bez pripojenie k internetu a citlivé osobné dáta používateľa budú vo väčšom bezpečí.

Prítomnosť NPU pocítite pri viacerých činnostiach so smartfónom. Jednou z možností je napríklad neustále zlepšovanie kvality fotiek, druhou rozšírená realita a treťou zase poskytovanie asistencie hlavnému procesoru, aby sústredil viac pozornosti tomu, čo je pre nás v danej chvíli dôležité.

Nový A11 Bionic stojí aj za schopnosťou osmičky rozšíriť realitu okolo nás o virtuálne objekty. Vďaka jeho prítomnosti v útrobách smartfónu môžeme hrávať AR hry alebo si nainštalovať AR aplikácie, medzi ktoré patrí napríklad taká IKEA Place. Ide o úplne novú skúsenosť, z ktorej sa pomaličky stáva súčasť hlavného spotrebiteľského prúdu. Vo vynovenom App Store preto nájdete špeciálnu kategóriu, kde sú na výber ďalšie podobné kúsky.

Dva dni zvládne

Presne tak, iPhone 8 Plus prežije s plne nabitým akumulátorom dva dni menej náročného používania. A ak dupnete na plyn, čo znamená pozeranie videí alebo hranie mobilných titulov, tak môžete stále počítať so 14 až 16 hodinami, čo je podstatne viac ako len výborné. Aj test ostrieľaného webu PhoneArena ukázal, že výdrž veľkej osmičky nemá medzi testovanými vlajkovými modelmi s operačným systémom Android žiadneho seberovného súpera. Pekne fotí, je rýchla a aj veľmi dlho vydrží.

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Vo vnútri vynovenej konštrukcie sa síce skrýva citeľne menšia, iba 2 691 mAh batéria, no smartfón aj tak vydrží dlhšie ako iPhone 7 Plus s až 2 900 mAh kapacitou. Podľa vyššie spomínaného testu o hodinu a pol. Počas simulácie bežného používania tak zvládol fungovať 10 hodín a 35 minút, čím tromfol šampióna Xiaomi Mi 6, ktorý pri rovnakých podmienkach vydržal tiež celkom slušných 9 hodín aj 14 minút.

Odporúčané
Nový MacBook bude stáť až 6 000 eur. Apple predstavil aj nový Mac Mini a dva výkonné procesory Nový MacBook bude stáť až 6 000 eur. Apple predstavil aj nový Mac Mini a dva výkonné procesory 18. januára 2023, 12:45

Áno, pribudla podpora pre bezdrôtové nabíjanie, no to nebolo k dispozícii, pretože ho základné balenie iPhonu neobsahuje. Rovnako ako pri rýchlom nabíjaní, aj tu je vyžadovaná dodatočná investícia do bezdrôtovej podložky. Apple však siahlo po univerzálnom štandarde Qi, ktorým disponujú viaceré vlajkové lode z opačného tábora, takže na pultoch nájdeme celkom slušné množstvo kompatibilného príslušenstva.

 Priebeh nabíjania s priloženým adaptérom:

  • prvých 20 minút - doplnilo 15 %
  • 40 minút - doplnilo ďalších 12 %
  • 60 minút - doplnilo ďalších 12 %
  • plné dobitie trvalo naozaj dlho, viac ako 2 a pol hodiny

Dokonalý systém

Nový iOS 11 dotiahol nedostatky predchádzajúcej verzie k dokonalosti a musím povedať, že som mal čo dočinenia so špičkovo vyladeným, svižným, rýchlym a predovšetkým pekným operačným systémom, ktorý má repertoár nabitý hŕbou šikovných a užitočných funkcionalít.

Neviem, ale dalo by sa povedať, že medzi iOS a Androidom dnes ani zďaleka nenájdeme toľko rozdielov, ako tomu bolo pred rokmi. Z pohľadu funkcionality sú dosť identické. Oba majú widgety, notifikačné lišty, panel s rýchlymi nastaveniami, nočné režimy a veľa ďalšieho, čo sa podobá. Aká je ale nová jedenástka?

iOS 11 ponúka asi všetko, čo by ma ponúkať každý moderný systém. Ako dlhodobý používateľ Android smartfónov som si preto naň nemusel príliš dlho zvykať, mnoho vecí totiž pripomína alternatívu od internetového giganta. A čo sa týka softvérových noviniek, okrem rozšírenia integrácie funkcionality 3D Touch nastalo aj pár drobných vizuálnych vylepšení používateľského prostredia, pribudla možnosť upraviť riadiace centrum podľa našich predstáv a z notifikačnej lišty sa stala uzamknutá obrazovka. Keď si však zvyknete, má to svoje čaro. Všetko je pekne na jednom mieste.

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Obrovskými vizuálnymi zmenami prešiel dlho nedotknutý App Store, ktorý je po novom ladený viac do minimalistického štýlu. V Apple sa trošku pohrali s odporúčaniami dobrých aplikácií a vo všetkom zrazu nastal podstatne lepší prehľad. Rozdiel medzi starým a novým obchodom má naozaj obrovské rozmery, no všetko sa našťastie posunulo k tomu lepšiemu.

Odporúčané
KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? 31. decembra 2022, 14:00

Operačný systém taktiež disponuje možnosťou nahrávať všetko, čo sa udeje na obrazovke smartfónu, alebo praktickou funkciou pre šoférov, ktorou vypnú všetky notifikácie, aby ich tak počas jazdy nič nerušilo. Ako pri vizuálnom a konštrukčnom prevedení či hardvérovej výbave smartfónu, aj tu sa všetko točí iba okolo drobných vylepšení. iPhone 8 je celý o detailoch - malých evolučných krokoch, avšak v hojnom počte, a to z neho spravilo takmer dokonalý mobilný telefón.

iPhone 8 Plus

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Veľká osmička reprezentuje kategóriu, do akej patrí naozaj iba skromný počet súčasných high-end modelov. Hovoríme tu o ultimátne vybavenom kúsku bez moderného konštrukčného prevedenia, kvôli čomu mu chýba ten správny prémiových nádych. Môžem povedať, že je to taká sivá myška, ktorá v sebe skrýva nesmierne pokročilé ústrojenstvo. Preto si ho obľúbi typ používateľa, ktorému záleží na tradičnom dizajne a zároveň vyžaduje poriadny kus hardvéru. Je to akási alternatíva pre každého, kto v sebe prechováva averziu voči modelom ako iPhone X.

Za jediný vážny nedostatok iPhonu 8 Plus by som označil iba nechutne hrubé rámiky ako po bokoch, tak aj vo vrchnej a spodnej časti displeja. Nič iné mi na ňom neprekážalo, iba tento veľmi podstatný detail, pretože som ho mal celý ten čas na očiach. Nejde mi do hlavy, že koncom roka 2017 príde na pulty obchodov high-end model od jedného z lídrov mobilného priemyslu, ktorý vyzerá ako tri generácie starý predchodca. Je mi ľúto, ale už dávno nie sme v roku 2014. 8/10

Za započianie iPhonu 8 Plus ďakujeme e-shopu bestcena.sk

Keď zastaralý dizajn zatieni nadčasová výbava. Nový iPhone 8 si zamiluje každý, kto je konzervatívny (Recenzia)
Domov
Zdieľať
Diskusia