Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2017, 22:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Do domácností Spojeného kráľovstva vtrhne asi 150 miliónov pavúkov. Osemcentimetrové beštie sú dôsledkom pozoruhodného počasia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Letenky na Slovensko však našťastie nie sú drahé.

Ak si náhodou Slovákom vycestovaným do Spojeného kráľovstva za účelom návštevy, práce či štúdia, nemáme pre teba dobré správy. Už pred niekoľkými týždňami sa na internet vyvalilo obrovské množstvo znepokojujúcich fotografií, na ktorých sa nachádzali (na slovenské pomery) gigantické osemnohé beštie, ktoré niekedy dosahovali priemer aj pätnásť centimetrov. Takýchto fotiek bolo značné množstvo a nešlo o ojedinelé prípady. Tento rok však s pavúkmi neskončil a aj keď bude najbližšia invázia plná druhov s o niečo menšími rozmermi, stále ide o nepríjemnú novinku.

Prvé odhady hovoria, že bude o prístrešky bojovať minimálne 150 miliónov pavúkov. Ten najočakávanejší druh má od 7 do 8 centimetrov. Kútnik tmavýEratigena atrica, preferuje zaprášené a teplé kúty domov, ich sfarbenie je niekde medzi hnedou a tmavooranžovou farbou.

Pohľad na tento druh je extrémne nepríjemný. Na ich obrázky sa preklikneš cez obrázok alebo tadeto.

Do domácností Spojeného kráľovstva vtrhne asi 150 miliónov pavúkov. Osemcentimetrové beštie sú dôsledkom pozoruhodného počasia
Zdroj: pixabay.com

Nepochybne ťa zaujíma, prečo sú zrazu Briti terorizovaní pavúkmi a odpoveď tkvie v počasí posledných týždňov. Leto bolo na britské pomery mimoriadne teplé, čo malo za následok zvýšené množstvo múch a podobného hmyzu, ktorý tvorí chutnú pavúčiu potravu. Je tak jasné, že sa navýšila aj populácia pavúkov a keďže prichádza výrazné ochladenie, desivé kreatúry budú hľadať teplý prístrešok. Ľudské obydlia sa zdajú ako ideálnou voľbou, no ak si myslíš, že sa Britom stačí zabarikádovať a neotvárať okná, nebuď na omyle. Našli sa aj prípady, keď bol pavúk prichytený, ako sa do interiéru domu dobýja cez výlevku.

Existujú efektívnejšie spôsoby, ako sa pavúkov zbaviť. Pavúky vraj nemajú radi výrazné arómy, čiže vonné sviečky sú dobrou voľbou. Odporúča sa tiež zbaviť čo najväčšieho množstva prachu alebo skontrolovať, či sa niekde po dome nepovaľujú telá mŕtveho hmyzu, napríklad pod pohovkou. Nepríjemným živočíchom sa blíži sezóna párenia a práve preto sú tak dychtivé po teple. Samička v priemere nakladie šesť vakov s vajíčkami (v každom desať), v najtemnejšom scenári tak vznikne z jednej zimy šesťdesiat ďalších pavúkov. Letenku z Londýna do Bratislavy vieš v najlepšom prípade zohnať za 68 €.

Domov
Zdieľať
Diskusia