Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2017, 10:57
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Labrador Frida zachraňuje ľudské životy. Fenka pomohla nájsť v ruinách budov už 12 odsúdených na smrť

ZAUJÍMAVOSTI PES
Uložiť Uložené

Hrdinka v špeciálnych okuliaroch a topánkach pátra so psovodom po známkach života v ruinách zdevastovaných budov.

Pred pár týždňami muselo Mexiko opäť čeliť zemetraseniu, tentokrát s magnitúdou 7.1, ktoré má na svedomí zničené mestá a žiaľ aj niekoľko desiatok až stoviek ľudských životov. V ruinách budov sa však často nachádzajú aj ľudia, ktorým sa síce podarilo prežiť, no sú v bezvedomí, prípadne im zranenia bránia dať o sebe záchranárom vedieť. Aj preto používajú špecializované jednotky cvičených štvrnohých pomocníkov. Tí často dokážu násť človeka javiaceho známky života podstatne rýchlejšie, čo platí aj v prípade sedemročnej fenky Firdy.

Doteraz sa jej podarilo zachrániť už 12 ľudí a toto číslo s najväčšou pravdepodobnosťou ešte snáď porastie, keďže sú škody obrovské a rodiny stále hlásia nezvestných. Hrdinský labrador musel pochopiteľne absolvovať dlhoročný výcvik a na konte má aj prax z minuloročného zemetrasenia v Ekvádore, či zosuvoch pôdy v roku 2015. Podobne ako jej kolegovia, aj Frida je vybavená na mieru vyrobenými okuliarmi a topánkami, ktoré ju majú ochrániť pred nebezpečným povrchom a prachom. 

  

Domov
Zdieľať
Diskusia