Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2017, 19:44
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Ikonická California prichádza v XXL balení. Plnohodnotný obytný dom na kolesách nabral reálne rozmery

TECH
Uložiť Uložené

Otázkou už len zostáva, či napokon dôjde k sériovej výrobe a koľko bude takýto počin stáť.

Nie je tomu tak dávno, čo sme vás informovali o plánoch Volkswagenu prísť na trh s podstatne väčšou Californiou, na akú sme doposiaľ boli zvyknutí. Reč je o vozidle California XXL, teda o obytnom automobile, ktorý už nie je postavený na základoch modelu Transporter, ale o triedu väčšej dodávky Crafter. Naposledy sme sa však bavili len o akýchsi ambíciách či plánoch niečo takéto postaviť, v tomto momente je ale zaujímavá vízia realitou. Na veľtrhu karavanov v Düsseldorfe totiž California s dodatkom XXL nadobudla reálny rozmer, takže už do posledného detailu vieme, ako sa môže rodina úžitkových Volkswagenov rozšíriť. Tajomstvom nie je, že i keď automobilka novinku plne odhalila vo finálnej podobe, zatiaľ hovorí len o štúdii a sériová výroba potvrdená nebola. Čo teda vyhotovenie XXL prináša?

Crafter a jeho veľká karoséria zaručila veľkolepý návrh pre vnútorný priestor, vo svojich útrobách tak toho California XXL schováva skutočne veľa. Dominantou je veľkorysá voľnosť pohybu v zadnej časti (na výšku až 2200 milimetrov), kde nechýbajú lôžka s dĺžkou viac než dva metre. Gro zadného priestoru, do ktorého sa dá dvojica predných sedadiel otočiť o 180 stupňov, je praktická kuchyňa, kde sa nachádza množstvo odkladacích priestorov, chladnička, drez, pracovná doska a samozrejme aj plynové horáky. Prednosťou verzie XXL je však hlavne praktický kútik slúžiaci ako kúpeľňa so sprchou a toaletou. Technici informujú, že aj napriek nemalým rozmerom (6238 x 2030 x 2900 milimetrov) je kempingový ván mimoriadne dobre navrhnutý po stránke aerodynamického odporu vzduchu. Plne elektrifikovaný počin s veľkou nádržou na čerstvú i odpadovú vodu poháňa agregát 2.0 TDI s výkonom 130 kW / 177 koní a krútiacim momentom 410 N.m. Štandardom je automatická prevodovka a pohon všetkých štyroch kolies 4Motion, zaujímavosťou pritom je prítomnosťou vzduchového podvozka. Cenu zatiaľ nepoznáme. 

Späť
Zdieľať
Diskusia