Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2017, 18:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Marihuana ľuďom zabraňuje v skúšaní nebezpečnejších a tvrdších drog či liekov, tvrdí nová štúdia

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložiť Uložené

Výskumníci z University of New Mexico sledovali pacientov päť rokov.

Odporcovia a podporovatelia marihuany sa odjakživa nevedia zhodnúť na tom, či marihuana užívateľom otvára dvere do sveta tvrdých drog, čo je termín, ktorý by sme podľa slovenských vedcov ani len nemali používať. Už päť rokov preto výskumníci z University of New Mexico sledovali pacientov, ktorí sa prihlásili do programu medicínskej marihuany a výsledky vyzerajú pre zelenú rastlinu celkom povzbudivo. Štúdia obsahovala 125 účastníkov a trvala spomínaných päť rokov, pričom každý z nich trpel rôznymi chronickými bolesťami. 83 účastníkov sa rozhodlo používať marihuanu ako súčasť svojej terapie a 42 ľudí marihuanu kompletne odmietlo a používalo výhradne svoje predpísané lieky na bolesť, často opioidy.

Po piatich rokoch výskumníci zanalyzovali získané informácie a zistili, že 34 percent užívateľov medicínskej marihuany prestalo používať svoje predpísané lieky, zatiaľ čo spomedzi užívateľov liekov ich prestali brať len 2 percentá ľudí. Vedci preto odvážne tvrdia, že marihuana dokáže najmä v oblasti bolesti pomáhať ľuďom, aby zbytočne neprechádzali z predpísaných opioidov až na pouličný heroín či rôzne ďalšie drogy a radšej dali šancu marihuane, ktorá podľa výskumov ešte priamo nespôsobila smrť žiadneho človeka na svete, zatiaľ čo lieky proti bolesti a heroín zabíjajú v USA až 90 ľudí každučký deň. Výskumníci skonštatovali, že v legislatíve krajín by mala byť marihuana zohľadnená vďaka jej relatívnej bezpečnosti a účinnosti pri liečbe bolesti.


Domov
Zdieľať
Diskusia