Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
20. septembra 2017, 13:37
Čas čítania 0:00

Slovensko vraj nie je rasistické. Rytmus a Gogo v spoločnej kampani zisťovali, či Slováci doprajú Rómom auto zadarmo

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Podľa ankety až 91 percent obyvateľov našej krajiny nemá problém darovať slušným Rómom auto zadarmo.

V súvislosti s aktuálnou a vlastne už aj dlhodobou situáciou v našej krajine sa vynára množstvo otázok o tom, ako vlastne bežný obyvateľ Slovenska premýšľa a prečo často sympatizuje s názormi, ktoré do 21. storočia jednoducho nepatria. Na mysli máme nielen výsledky posledných parlamentných volieb, ale aj aktuálne prieskumy relevantnej agentúry. Všetko nasvedčuje tomu, že Slováci by v súčasnosti radi videli na vedúcich pozíciách rôznych inštitúcií ľudí, ktorí im sľubujú "poriadok" a intenzívne riešenie otázky menšín. V konečnom dôsledku im ani nenapadne riešiť odbornosť či skúsenosti kandidátov a uspokoja ich prázdne sľuby a správna selekcia slov bez konkrétnych skutkov.

Otvára sa teda priestor na otázku, či je náš národ rasistický a naozaj sa stotožnuje napríklad s potláčaním Rómov. Určite ste mali možnosť v tradičných médiách a televizných novinách možnosť zaregistrovať na prvý pohľad zvláštnu iniciatívu dvoch najsledovanejších ľudí v našich končinách - Rytmusa a Goga. Tí sa spoločne zapojili do kampane, ktorej cieľom bolo v prvom rade zistiť, či je Slovensko naozaj rasistické. Zvolili pomerne zaujímavý spôsob, no nie sme si úplne istí, že bol aj úplne najvhodnejší. Lepšie povedané, či sme sa vďaka nemu dopracovali k výsledkom, s ktorými sa bude dať v budúcnosti pracovať. Je treba spomenúť, že celý projekt zastrešovala nezisková organizácia Náš názor.

Raper Rytmus a youtuber Gogo sa najprv vydali do bazáru áut, aby tam vybrali jedno vhodné vozidlo v konečnej cene 7500 eur a následne navštívili osadu na Spiši, kde hľadali "slušného Róma". Teda rodinu, v ktorej sú obaja rodičia riadne zamestnaní a deti chodia aktívne do školy. A samozrejme, aj prejavujú záujem o vzdelanie. Navštívili viacero domov, no nakoniec si vybrali rodinu s usporiadaným, príkladným, no skromným životom. Auto veľmi potrebovali, keďže ich staré sa prednedávnom pokazilo a mali problém s dochádzaním do práce. Deti dosahujú nadpriemerné výsledky a navštevujú aj umeleckú školu.

Samotná výzva spočívala v stávke medzi Rytmusom a Gogom. Člen Kontrafaktu tvrdil, že Slováci sú rasisti, Gogo zas veril v opak. Vybrané auto teda zavesili na žeriav, symbolicky v okrese Banská Bystrica a hlasovanie prostredníctvom aplikácie sa mohlo začať. Slováci boli konfrontovaní s otázkou, či doprajú slušnej rómskej rodine auto, s tým, že pokiaľ by väčšina hlasovala negatívne, auto by nechali rozbiť.  Na výsledky sme čakali 23 dní a samotné konečné čísla asi všetkých prekvapia, keďže až 91 percent zapojených by auto Rómom doprialo. Do kampane sa zapojilo približne 50-tisíc ľudí, čo síce nie je málo, no s prihliadnutím na skutočnosť, že jej tvárou boli dve najsledovanejšie osobnosti krajiny, asi by sme čakali väčšiu odozvu.

Otázkou tiež ostáva, nakoľko tieto výsledky vôbec odrážajú skutočnú realitu a či by sme odteraz mali všade hlásať, aká sme skvelá a nexenofóbna krajina, kde neexistuje rasizmus. Dopracovali sme sa síce k záveru, že 9 z 10 ľudí pokojne dopraje Rómom auto, no stále ostáva na stole otázka, či by sme sa k rovnakému číslu nedostali aj pri obyčajnej bielej rodine, ktorá jednoducho potrebuje auto k plynulému fungovaniu. Asi nikto nedokáže posúdiť, do akej miery zohrávala v tomto prípade rolu farba pleti, no minimálne sa môžeme tešiť zo záveru, že Slováci sú prajní

Anketa:
Je podľa teba Slovensko rasistické? Svoj názor zdôvodni v komentároch.
ÁNO
NIE
ÁNO
69 %
1530 Hlasov
NIE
31 %
686 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia