Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2017, 10:48
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Keď zistíš, z čoho sa vyrábajú bežné jedlá, prejde ťa chuť. Červené farbivo je z hmyzu, gumené cukríky z kože a ani Nutella nie je svätá

ZAUJÍMAVOSTI MÄSO
Uložiť Uložené

Kopa cukru a rastlinného oleja - to je Nutella. Aké tamojstvá skrývajú ďalšie bežné potraviny?

Určite mnoho z nás vie, že potraviny v bežných obchodoch môžu zaiskriť ich čerstvosťou a čistotou, no v niektorých prípadoch to nie je žiadna sláva. Pravdepodobne tušíš, že do obrovského množstva potravín putuje pred ich príchodom na regály obchodov značná kôpka stabilizátorov a farbív. Samozrejme, úrady dávajú pozor, aby neboli zdraviu škodlivé.

Čo však taká Nutella? Niektorí ľudia zastávajú názor, že na tomto svete neexistuje nič tak dokonalé ako je práve ona. Svojou sladkou chuťou dokáže pochopiť všetky tvoje starosti a problémy, no tušil si, že ide v podstate len o kopu cukru a rastlinného oleja, pričom výťažky zo samotnej čokolády či lieskových orieškov zastupujú výraznú menšinu objemu? Podobne to je aj s gumenými cukríkmi, ich bežnými prísadami sú kosti, koža a chrupavky zvierat.

Toto všetko sú pomerne známe fakty, no potravinársky priemysel zvykne skrývať omnoho temnejšie tajomstvá, než tie napísané na zložení chuťovo zvodnej čokoládovej nátierky. Mali ste napríklad tušenie o tom, že samotné červené farbivo, ktoré sa používa v rôznorodej kategórii produktov, pochádza z výťažku zo špeciálnych chrobákov? Ak nie, rozhodne si zhliadni priložené video od kanálu Facts Verse, ktoré odhaľuje tie najprekvapujúcejšie tajomstvá potravín, ktoré bežne vídame na regáloch slovenských supermarketov.

Domov
Zdieľať
Diskusia