Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2017, 20:43
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Do populárneho programu hackeri prepašovali malware. S oficiálnou verziou si ho za mesiac stiahlo minimálne 20 miliónov ľudí

TECH WINDOWS
Uložiť Uložené

Ani programy slúžiace na lepší chod tvojho zariadenia nie sú vždy bezpečné.

Majú ho niektorí mladí i starí ľudia. Extrémne populárny CCleaner hlása už dve miliardy stiahnutí a päť miliónov nainštalovaní každý týždeň, no tentoraz už natoľko bezpečný nie je. Nie je presne jasné, kedy sa to stalo, no zdá sa, že do verzie aplikácie pre Windows hackeri vsunuli svoje súbory. Milióny ľudí si tak spolu s CCleanerom nainštalovali aj malware.

Do populárneho programu hackeri prepašovali malware. S oficiálnou verziou si ho za mesiac stiahlo minimálne 20 miliónov ľudí
Zdroj: Google Play

Všetko objavili bezpečnostní analytici z firmy Cisco Talos, ktorých špeciálny ochranný systém proti malware upozornil, že so súbormi CCleaneru nie je všetko v poriadku. Keď sa na to pozreli experti, povšimli si, že jedna z najnovších verzií, 5.33., bola doručená aj s nebezpečným softvérom. Bavíme sa pritom o sťahovaní z oficiálnych stránok programu, nie z rôznych zrkadiel na stránkach tretích osôb.

Samotný malware toho veľa nerobí, no hackerom otvára pohodlné dvierka pre "pašovanie" iných programov, ktoré by mohli byť omnoho devastujúcejšie. Hypoteticky mohli byť niektorým užívateľom ukradnuté dáta, no developer CCleaneru Piriform tvrdí, že k ničomu podobnému nedošlo. Malware teda priznal už aj samotný developer a dokonca vysvitlo, že program už raz hackermi zasiahnutý bol.

Do populárneho programu hackeri prepašovali malware. S oficiálnou verziou si ho za mesiac stiahlo minimálne 20 miliónov ľudí
Zdroj: pixabay.com

Ešte nie je jasné, kto za toto všetko môže. Nie je dokonca ani jasné, ako sa hackerom podarilo prepašovať vlastný kus kódu na oficiálnu stránku developerov aplikácie. Dotknutá verzia bola vydaná 15. augusta, na odhalenie trebalo takmer celý mesiac, kedy sa na malware prišlo 13. septembra. Ak náhodou CCleaner používaš, výrobca odporúča okamžite aktualizovať na najnovšiu verziu a pomocou tvojho antivírusu spustiť anti-malware scan.

Domov
Zdieľať
Diskusia