Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2017, 17:19
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Nestála za ňou vplyvná rodina, bohatý priateľ ani nevyhrala lotériu. Bola nezamestnaná, požičala si 30 eur a stala sa podnikateľkou roka

Uložiť Uložené

Švédska korunná princezná Viktória ju pozvala na galavečer do Štokholmu, kde dostala poďakovanie za zásluhy pri práci so slovenskými ženami.

Ak si si doteraz myslel, že podnikať sa dá len s miliónovým kapitálom, je tu jedna Slovenka, ktorá ťa chce presvedčiť o opaku. Lifestylový magazín, pre ktorý Terézia Madarová písala sa zatvoril a ona ostala s pôžičkami a bez príjmu. Na Úrad práce sa hanbila ísť, a tak povedala svojej mame, že by skúsila podnikať. Čakala od nej odpoveď, aby si začala hľadať ďalšiu prácu s trvalým príjmom a odkaz, nech zbytočne nesníva. Namiesto toho sa jej však dostalo podpory. A aj napriek tomu, ako to možno úboho znie, mama jej požičala ešte 30 eur na to, aby si otvorila živnosť. Teréziin kapitál bola táto smiešna suma, ktorú niekto dokáže minúť za jeden večer na párty a ako sama vraví, nepozná pracovitejšieho človeka od seba.

Nestála za ňou vplyvná rodina, bohatý priateľ ani nevyhrala lotériu. Bola nezamestnaná, požičala si 30 eur a stala sa podnikateľkou roka
Zdroj: Terezia Madarova

A čo sa Terézii po rokoch svojho podnikania vlastne podarilo?

Predtým ako si povieme, čím si šikovná Slovenka prešla počas svojej cesty za úspechom, trošku ti priblížime jej ocenenia. V roku 2007 získala špeciálnu cenu poroty v súťaži Podnikateľka roka. O rok na to ju oslovila spoločnosť Ernst&Young a stala sa semi-finalistkou súťaže Podnikateľ roka. V oboch ročníkoch súťažila ako 25-ročná väčšinou s 50-ročnými “biznis vlkmi zo slovenského Wall street”. Z detskej izby, v ktorej začínala podnikať sa presťahovala do luxusnej historickej budovy oproti Prezidentskému palácu, kde si prenajala celé najluxusnejšie poschodie. S jej firmami slávila obrovské úspechy.

Všimli si ju aj v zahraničí, stala sa Ambasádorkou slovenských podnikateliek. Pozvala ju švédska korunná princezná Viktória na galavečer do Štokholmu, kde dostala poďakovanie za zásluhy pri práci so slovenskými ženami. Dva roky na to cestovala po Slovensku a motivovala Slovenky, aby namiesto depresií začali štrikovať, účtovať, pestovať, chovať, proste robiť to, čo ich baví. A dali zbohom bezútešnému životu, v ktorom sa ocitli. Zahltili ju e-maily, telefonáty, rozhovory v médiách. V súčasnosti sa táto 35-ročná podnikateľka venuje projektu prvej fashion, make-up a media akadémie Fame.sk.

Nestála za ňou vplyvná rodina, bohatý priateľ ani nevyhrala lotériu. Bola nezamestnaná, požičala si 30 eur a stala sa podnikateľkou roka
Zdroj: Terezia Madarova

„Stať sa živnostníkom a o rok platiť mega veľké odvody nie je výhra. Na sociálne siete si síce môžeš dať status, že si sa stal podnikateľom, ale to je len pozlátko. Potom len začne to skutočné peklo. Platiť nájom, faktúry a všetko okolo toho a vám prvé roky ostane ledva na slanú vodu.” Pred pätnástimi rokmi jej veril málokto. Presviedčala investorov a kamarárov, tí len krútili hlavou, nad tým čo hovorí. Inovátorka začala s budovaním online castingových a modelingových agentúr, blogov a služieb k tomu pridružených. Potreby do kancelárie, ktorú si spravila vo svojej dievčenskej izbe si nakúpila na splátky. Ďalší nôž pod krk. Všetko to, čo zarobila prvé roky zhltli len pôžičky. Bolo to vraj ťažké vystáť, ale vydržala.

Ako sa podľa Terézii staneš úspešným podnikateľom?


1. Zabudni prvé roky na luxusné dovolenky a iné pôžitky. Peniaze treba naspäť vrážať a otáčať vo firme. Nesmie ťa vytočiť, ani byť ti ľúto, že tvoji zamestnanci idú na tri týždne do Mexika a tebe výjdu peniaze po zaplatení všetkých faktúr, akurát len tak na last-minute v Bulharsku.

2. Vyhovuje ti 8-hodinový pracovný čas, ktorého aj tak polovicu stráviš na telefóne? Zabudni na podnikanie prosím. Terézia si veľmi dobre pamätá, ako prvých 8 rokov na Vianoce, a aj na Silvestra pracovala. A samozrejme cez víkendy sedela zhrbená nad počítačom. Takže “no social and private life”.

3. Miluješ chodenie po žeravých uhlíkoch, skákanie bungee jumping do otvorených úst leva či surfovanie na vlnách tsunami? Paráda! Si potom správny typ na podnikanie! O tomto je presne takmer každý deň. Vždy sa nájde niekto, kto ti pripraví takéto ráno.

4. Máš kamarátov, ktorí ťa očkujú negatívami, aký je svet zlý, ako sa ti nebude dariť, že celé Slovensko je jeden veľký fail? Moja odpoveď znie: „Bohužiaľ, treba sa ich čím skôr strániť. A obklopiť sa ľudmi, čo v teba veria. Aj keď ti ostanú iba dvaja ľudia na blízku. Inak to nejde.”

5. Čo by si robil, keby tvoj biznis model prevzali tvoji kamaráti, zamestnanci či najbližší? Želal by si si bývať v Saudskej Arábii a odseknúť im mačetou ruky? Si na Slovensku. Ostáva ti len sa usmievať na tých, ktorí vykrádajú tvoje nápady. 

Nestála za ňou vplyvná rodina, bohatý priateľ ani nevyhrala lotériu. Bola nezamestnaná, požičala si 30 eur a stala sa podnikateľkou roka
Zdroj: Terezia Madarova

Ako vraví, za 15 rokov v biznise si prešla všetkým, čo si ani možno nevieš predstaviť. Od krádeže desiatok tisíc eur, založenia konkurenčných firiem bývalymi zamestnancami, podávaním trestných oznámení, výsluchmi na polícii, súdnymi procesmi s bulvárom, vydieraním, zlomením srdca, tými ktorým verila. Napriek tomu vraví, že všetko stálo za to a svoj život by nemenila. Upozorňuje, že na podnikanie nemá každý. Život zamestnanca, ktorý si odkrúti svoju "osmičku" každý deň v práci môže byť krajší a spokojnejší než život toho, ktorý nutne potrebuje každé dva mesiace “absolvovať Thajsko” a zresetovať sa od všetkej špiny naookolo.

Fame.sk je jej srdcová záležitosť a unikátny projekt, ktorý začala budovať pred dvanástimi rokmi. „Milovala som módu a krásu, asi ako každá žena. Všimla som si, že na Slovensku chýbajú kurzy v tejto oblasti. Ako prví sme začali komplexne vzdelávať záujemcov vo fashion stylingu, image, vizáži či v účesoch,” vraví. Našimi učebňami prešla pomaly už tisícka absolventov, ktorí úspešne pracujú či podnikajú v týchto oblastiach. Spomeniem len mená ako módny návrhár Róbert Vrzala, blogerka roka Patty Image alebo niekoľkonásobná vizážistka roka Ľudka Piptová. 

Nestála za ňou vplyvná rodina, bohatý priateľ ani nevyhrala lotériu. Bola nezamestnaná, požičala si 30 eur a stala sa podnikateľkou roka
Zdroj: Terezia Madarova

Vo svojej akadémii Fame.sk nielen vzdeláva, ale sa aj stará o to, aby jej absolventi boli po absolvovaní kurzov úspešní. Našich absolventov voláme už niekoľko sezón napríklad na Bratislavské módne dni. Fame.sk bolo vybrané jednou z naj kozmetických značiek na svete -  NYX z Los Angeles, aby jej absolventi pripravili make-up show na otváracom ceremoniály pre slovenský trh. 

Nestála za ňou vplyvná rodina, bohatý priateľ ani nevyhrala lotériu. Bola nezamestnaná, požičala si 30 eur a stala sa podnikateľkou roka
Zdroj: Kristina Madarova

Vo Fame.sk nájdete aj akreditované kurzy Ministerstvom školstva, ktoré prepláca aj Úrad práce . V jej učebniach sa stretnete a budete pracovať s delikátnymi značkami ako Armani, MAC, Urban Decay, Benefit. Medzi lektorov patria celebritní vizážisti, fashion stylisti, hair-stylisti a fotografi. V Bratislave spomínanú akadémiu nájdete v štýlovej Refinery gallery. V Košiciach zas v krásnej historickej budove, pár krokov od Dómu sv. Alžbety.

Choď sa aj ty pozrieť na www.fame.sk a nauč sa tipy a triky od tých najlepších. Sleduj Facebook a Instagram a budeš mať možnosť sa pravideľne zúčastniť súťaží o štýlové darčeky.

Domov
Zdieľať
Diskusia