Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2017, 16:19
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Imigrant, z ktorého je dnes šéf UBERu. Iránec Dara Khosrowšahi a jeho vzostup až na vrchol tech sféry

TECH UBER
Uložiť Uložené

Od úteku z krajiny až po lukratívnu CEO stoličku.

Spoločnosť, ktorá je známa z viacerých uhlov pohľadu, dobyla vďaka svojej mobilnej aplikácii takmer celý svet. Zatiaľ, čo ju jedna strana vníma ako pokrokovú alternatívu za zastaralé taxi služby, tá druhá ju považuje za akési obchádzanie pravidiel. Tak či tak, UBER posledné obdobie trápila smršť problémov, a to ako externých, tak aj interných, ktoré ukončila nedávna výmena šéfov. Otázne zostáva už iba to, na ako dlho.

Travisa Kalanicka tak po novom nahradil človek s menom Dara Khosrowšahi a tu je jeho príbeh.

Dnes už 48-ročný a skúsenosťami nabitý Iránec prišiel v roku 1978 do Spojených štátov amerických ako 9-ročný imigrant, kam jeho rodina utiekla ešte v počiatkoch Iránskej revolúcie. Odvtedy stihol sedieť na CEO stoličke spoločnosti Expedia, ktorú pomohol rozšíriť do viacerých kútov našej planéty a v uplynulých týždňoch, ako už bolo spomínané, začal viesť obrovský biznis, kde sa všetko točí okolo modernej osobnej dopravy. A to ani zďaleka nie je všetko.

Čo všetko o ňom teda ešte vieme?

Z imigranta šéf tech giganta

  • Dara sa ocitol na území USA ako jeden z členov väčšej utečeneckej vlny, ktorá hľadala bezpečné útočisko, aby sa mohla vyhnúť osudu, aký by ju čakal v radikálne sa meniacom Iráne. 

  • Ako píše web Business Insider, rodina, v ktorej vyrastal, mala v krajine, kde sa narodil, prominentný vplyv a aj celkom slušné bohatstvo. Išlo o zakladateľov jednej z miestnych a taktiež úspešných spoločností. Zameriavala sa investovanie vo farmaceutickom, chemickom a potravinárskom priemysle.

  • Spoločnosť Alborz Investment Company nakoniec padla do rúk nového vládneho režimu, takže im z nej po úteku z Iránu v podstate nič nezostalo.

  • Po príchode do USA bývali nejakú dobu v dome jedného z jeho strýkov, ktorý sa nachádzal na pôde štátu New Yorku, konkrétne v meste Tarrytown
     
  • Podnikateľskú krv ale má aj strýko Hassan Khosrowšahi, no ten po ich príchode odišiel žiť do Kanady. Future Shop, za ktorým stál, bol predaný populárnemu obchodu s elektronikou Best Buy, pričom má prsty i v spoločnosti, ktorá sa zaoberala poskytovaním licencií pre rôzne produkty, ako sú napríklad lieky. 

  • V roku 1991, kedy získal titul B.A. z elektrického inžinierstva na Brown University, začal pracovať pre investičnú banku Allen & Company, odkiaľ však o 7 rokov neskôr odišiel, aby začal pôsobiť v radoch jedného z jej klientov.
     
  • V Barry Diller skončil ako CFO dcérskej spoločnosti, ktorá niesla názov IAC.

  • Rok 2005 mu ponúkol CEO stoličku, tentokrát v spoločnosti Expedia, ktorú po úspešne zrealizovanej akvizícii prevzali pod krídla, aby jej tak pomohli s ďalším rastom.

    Imigrant, z ktorého je dnes šéf UBERu. Iránec Dara Khosrowšahi a jeho vzostup až na vrchol tech sféry
    Zdroj: George Grinsted / flickr.com
  • Počas jeho šéfovania začala ponúkať svoje služby vo viac ako 60 krajinách, čo sa zároveň odrazilo aj na povedomí o spoločnosti. Dnes vďaka nej vieme listovať v kombinovanej online databáze pozostávajúcej z ponúk cez 200 web stránok s drahým aj lacným ubytovaním či takými letenkami, a to priamo na displeji nášho smartfónu.

  • Čo sa týka osobného života, Dara si v roku 2013 zobral za ženu Sydney Shapiro

  • Úspech Expedie z neho nakoniec spravil jedného z najlepšie platených výkonných riaditeľov v USA. V roku 2015 totiž dostal naozaj štedrú odmenu - akcie s hodnotou cez 90 miliónov dolárov.

  • Jeden z jeho bratrancov, Amir Khosrowšahi, pracuje pre Intel. Na umelú inteligenciu zameraný start-up, ktorý založil, kúpil gigant za sumu 400 miliónov dolárov. Stalo sa tak počas minulého roka.

  • Dara Khosrowšahi v roku 2017 nahradil Travisa Kalanicka ako šéfa dopravnej spoločnosti UBER. Ponuku zaujať vraj lukratívnu CEO pozíciu prijal len pred nedávnom. Predchodcu žiadali nahradiť viacerí nespokojní investori, čo sa im po dlhšom nátlaku nakoniec aj podarilo.

Domov
Zdieľať
Diskusia