Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2017, 20:34
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Uvoľnite cestu, prichádza iPhone X bez rámikov okolo displeja! Čo všetko si pre nás v Apple tento rok pripravili?

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Otvárajte šampanské, čakanie skončilo.

Keď uzrel svetlo sveta minuloročný iPhone, mnohí z nás zostali sklamaní, pretože od sedmičky čakali podstatne viac, než len drobnú zmenu konštrukcie, pár vizuálnych vylepšení a trošku lepšie vnútornosti. Už predsa nešlo o medzigeneračný kúsok, ale o model s číslom bez písmenka "s".

Všetko teda naznačovalo tomu, že si kalifornský výrobca spotrebnej elektroniky odložil tie najväčšie esá na podstatne vhodnejšiu príležitosť. A tá nastala práve dnes

iPhone tento rok oslavuje okrúhle výročie, preto si v Apple pre nás pripravili jednu špecialitku, ktorá poteší snáď každého milovníka produktov s logom nahryznutého jabĺčka. Počas výnimočného mediálneho podujatia v divadle Steve Jobs bol predstavený ako iPhone 8 či väčší a trošku lepší iPhone 8 Plus, tak aj ultimátny iPhone X.

Presne ako sme predpokladali, Apple nám dnes večer predviedol až tri rôzne verzie najnovšej generácie iOS smartfónu. A zatiaľ, čo dve z nich predstavujú obyčajnú evolúciu, tá tretia prichádza na scénu s výbavou, akú jej môže závidieť nejeden úhlavný konkurent z opačného tábora. O čom je reč?

Zoznámte sa, toto je iPhone X

Špeciálny iPhone ponúka moderné konštrukčné prevedenie s nádherným, jemným (má rozlíšenie 2 436 x 1 125 pixelov) a tiež obrovským, až 5,8-palcovým OLED displejom (jabĺčko mu hovorí Super Retina) bez rámikov. Web GSMarena tvrdí, že máme čo dočinenia s pomerom o veľkosti 82,9 percenta.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Zo spodnej časti zmizlo fyzické Home tlačidlo (nahradili ho dotykové gestá), pričom zaužívaný biometrický snímač odtlačkov prstov nahradili niečim, čo nazývajú Face ID. Presne tak, dočkali sme sa overovania používateľa prostredníctvom jeho tváre.

Uvoľnite cestu, prichádza iPhone X bez rámikov okolo displeja! Čo všetko si pre nás v Apple tento rok pripravili?
Zdroj: Apple

Face ID, samozrejme, funguje aj v zlých svetelných podmienkach, a to vďaka integrovanému IR systému či špeciálnej technológie, ktorá mu pomáha prostredníctvom diskrétneho svetla. Asistenciu tu ale zabezpečuje i dedikovaný procesor pre umelú inteligenciu, ktorý obsahuje šialene výkonný čipset A11 Bionic, takže ak sa niekto náhodou bojí, že ho nový iPhone spozná až po niekoľkých neúspešných pokusoch, svoje obavy môže veselo zahodiť za hlavu. Strojové učenie mu navyše umožní, aby sa v rozpoznávaní tváre postupom času neustále zlepšoval.

Čo sa týka elegantného tela s oblými krivkami a certifikáciou IP68, ide o kombináciu dvoch kusov odolných skiel a špičkovo spracovaného rámika z nehrdzavejúcej ocele. Vo vrchnej časti si všimnete menší výrez pre slúchadlo, 7 MPx selfie kameru a senzory.

Ďalšou zaujímavou novinkou je bezdrôtové nabíjanie, ktoré dostal ako iPhone 8 Plus, tak aj menší iPhone 8. Inžinieri navyše siahli po univerzálnom štandarde Qi, čiže ide o technológiu, akú dnes nájdeme vo výbave viacerých high-end smartfónov s Androidom. Originálna bezdrôtová nabíjačka nesie názov AirPower a nezabudli ani na rýchle nabíjanie, ktoré by malo byť schopné naplniť 50 percent kapacity približne za 30 minút.

 

Hlavný fotoaparát dostal dva snímače fungujúce na obdobnom princípe ako pri veľkom iPhone. Jeden má teleobjektív a druhý pre zmenu ponúka širokouhlý záber. 12 megapixelov aj optická stabilizácia obrazu platí pre oba a pokiaľ ťa zaujíma clonové číslo, tak to je v prvom prípade f/2,4 a v tom druhom f/1,8.

Uvoľnite cestu, prichádza iPhone X bez rámikov okolo displeja! Čo všetko si pre nás v Apple tento rok pripravili?
Zdroj: Apple

A dostupnosť? Apple tvrdí, že predbežné objednávky na iPhone X spustia 27. októbra a aj to, že prvé kusy začnú posielať začiatkom ďalšieho mesiaca, konkrétne 3. novembra. Cena bude začínať na 999 amerických dolároch, čiže zhruba tých 1 200 eur. Na výber dostaneme buď 64 alebo 256 GB verziu a dve farby - Space Gray vrátane Silver

Nižšie v tweete od webu The Verge nájdete aj živé fotografie, na ktorých vyzerá naozaj neodolateľne. Čo poviete?

Domov
Zdieľať
Diskusia