Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2017, 10:59
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Najväčší americký denník pochválil Slovensko. Z nášho prístupu k Rómom by sa mali ostatní inšpirovať

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

New York Times sa rozbásnil na adresu situácie v Spišskom Hrhove.

Slovensko sa v posledných dňoch dostáva do zahraničného spravodajstva čoraz častejšie a inak tomu nebolo ani 9. septembra, kedy sa o našej malej krajine rozpísal známy americký denník New York Times. Slovensko bolo pochválené, a to, pozor, v prístupe k Rómom, čo možno mnohých prekvapí. Denník špeciálne vyzdvihuje slovenskú dedinku Spišský Hrhov, ktorá má v komunikácii s rómskou populáciou priam excelovať.

Najväčší americký denník pochválil Slovensko. Z nášho prístupu k Rómom by sa mali ostatní inšpirovať
Zdroj: New York Times

Spišský Hrhov sa totiž podľa denníka môže chváliť fantastickým prístupom k Rómom. Ich obydlia sú dnes slušné a obec na Spiši dokonca založila stavbársku firmu, len preto, aby mohla zamestnať rómsku časť obyvateľstva. "Ostatné obce východného Slovenska vädnú, no Spišský Hrhov ukazuje prekvapujúcu prosperitu," píšu NY Times. V Spišskom Hrhove žije približne 1 800 ľudí, 350 z nich je Rómov. Podľa denníka kedysi žili oddelene, no voči tradičným predsudkom sa vtedy postavil tamojší starosta Vladimír Ledecký, ktorý má dedinu pod palcom už osemnásť rokov.

Spišský Hrhov na mape.

Najväčší americký denník pochválil Slovensko. Z nášho prístupu k Rómom by sa mali ostatní inšpirovať
Zdroj: Google Maps

Tvrdí, že Spišský Hrhov už raz takmer zmizol z mapy. Problém podľa neho nastáva, keď je polovica obyvateľov obce rómska. Zvyšní ľudia sa vtedy sťahujú preč. V najkritickejšom bode mal Hrhov len 700 obyvateľov, polovica z nich boli Rómovia. Keď Ledecký prevzal žezlo nad dedinou v roku 1998, Rómovia žili v búdach bez elektrického prúdu. Nemali prácu a pätina detí navštevovala špeciálne školy. Vďaka Ledeckému sa nezamestnanosť Rómov znížila na 20 %, rómska populácia sa presťahovala do pevných tehlových domov s tečúcou vodou a elektrickým prúdom, žiadne z detí nechodí do separátnej školy, navštevujú škôlku a traja Rómovia sú dokonca aj na vysokej.

V dedine vznikol aj umelecký priestor s farebnou mozaikou. Za Ledeckého úspechom pritom stojí predovšetkým snaha a zdravý rozum. Ak nebude práca, nemá to zmysel. Preto dostal nápad založiť obecnú stavbásku firmu, ktorá začala Rómov zamestnávať. Nešlo tu o žiadny zisk. Ich prvý kontrakt bol na chodníky a biznis rástol. Miestnym obyvateľom začala firma pomáhať s ich vlastnými stavbami a podieľajú sa aj na lokálnej infraštruktúre.

Starosta s miestnym Rómom

Otvorili sa dokonca aj píla a obchod s lokálnym syrom a údeninami. Predávali sa čaje a jablká. Ilegálne rómske búdy sa premenili na riadne tehlové domy a apartmány. Obec získala nový obecný úrad, drevené sochy a mozaiky začali zdobiť centrum. Ceny pozemkov pritom ostávali lacné, čo prilákalo nových obyvateľov. Do Spišského Hrhova sa prisťahovala i rodina z Nemecka a Londýnčan si tam kúpil letnú vilku.

Domov
Zdieľať
Diskusia