Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2017, 15:33
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Bude nádherný, špičkovo vybavený, ale aj poriadne drahý. 5 dôležitých vecí, ktoré by si mal vedieť o iPhone 8

TECH APPLE DIZAJN
Uložiť Uložené

Deň D je už za rohom.

Kalifornské jabĺčko má tento rok jedinečnú príležitosť opäť predviesť, že to so smartfónmi stále vie. Preto sú od osmičky tak obrovské očakávania.

iPhone oslavuje desiate výročie a dizajn neprešiel poriadnou zmenou už tri generácie. Či to bude slabé alebo nad naše očakávania, momentálne nevieme. Vieme iba to, že o všetkom rozhodne moment, ktorý nastane 12. septembra.

iPhone 8 (alebo iPhone X, volaj ho, ako len chceš) má byť akýmsi darčekom pre lojálny a tiež už celkom netrpezlivý fanklub jabĺčkarov, ktorí chcú byť konečne pyšní na poriadny náklad pokročilých inovácií. Posledné roky sme sa dočkali iba menších evolučných krokov - žiadne revolučné riešenie a ani žiadne unikátne špecialitky. Jednoducho nuda.

Preto má byť tento rok iný, niečim špeciálny. A tu je 5 najpravdepodobnejších možností

  1. Bude nádherný
    Bez akýchkoľvek pochýb. Dvorný dizajnér Jonathan Ive si pri navrhovaní modernejšieho priemyselného dizajnu osmičky dal viac ako určite záležať, čo navyše už niekoľkokrát čiastočne potvrdili posledné úniky. Na dostupných náčrtoch, montážnych návodoch, renderoch a aj živých fotografiách z fabrík bolo totiž zakaždým vidieť, že displej natiahli na takmer celú prednú stranu očakávanej mobilnej novinky.


    Nič iné im však ani nezostávalo. Pomer medzi zobrazovacím panelom a prednou plochou smartfónu je pre Apple alfou omegou aj preto, lebo konkurencia napreduje svetelnou rýchlosťou. Minulý rok ho pozametal čínsky gigant Xiaomi s nadčasovým modelom Mi MIX a začiatkom tohto Južná Kórea, inými slovami aj vlajkové lode od Samsungu a LG.

    Aký pomer iPhone 8 ponúkne, je zatiaľ taktiež neznáme. No dá sa s pomerne slušnou pravdepodobnosťou predpokladať, že tromfne každý jeden kúsok od konkurencie. Problémy by mu mal robiť akurát tak avizovaný Android smartfón Xiaomi Mi MIX 2

    Čo sa týka samotnej konštrukcie, Apple zrejme otočí smer ku klasike, čiže ku kombinácii hliníkového rámika a dvoch kusov odolného skla. Do úvahy ale pripadá aj taká keramika, ktorá v takom prípade ponúkne ešte lepšiu odolnosť voči fyzickému poškodeniu povrchu.

  2. Bude výkonný
    Áno viem, vec, ktorá by sa dala očakávať, no aj tak tu existuje niečo, čo bude pre mnohých celkom pekným prekvapením. Nový čipset zrejme dostane nového asistenta - umelú inteligenciu.


    Podobne ako nedávno odhalený Kirin 970 z dielne Huawei, aj nadchádzajúci A11 od Applu odľahčí od drobných úkonov špeciálny procesor (takzvaný Apple Neural Engine) s kapacitami strojového učenia. A to priamo v zariadení, čiže offline, nie prostredníctvom vzdialeného cloudu. Vďaka tomu potom môže zamerať všetky svoje sily na dôležitejšie úkony, aby tak poskytol porciu poriadneho výkonu, nech si s ním robíme čokoľvek.

  3. Bude bezpečný
    Overovanie používateľa prostredníctvom snímania odtlačkov prsta po novom doplní aj overovanie prostredníctvom snímania tváre.


    Nepôjde však o lacné riešenie, s akým prišiel Samsung, ale niečo, čo funguje za pomoci laseru. Ten by mal byť umiestnený na prednej strane, aby sa tak náhodou nestalo, že nový spôsob zabezpečenia niekto oklame s obyčajnou fotografiou. Spolu s prednou kamerou poslúži na presné mapovanie hĺbky, ale aj na zlepšenie automatického zaostrovania (krajšie selfie zábery) alebo rozšírenie našej reality, ktorá je od iPhonu 8 tiež očakávaná. 

  4. Bude bezdrôtový
    Hoci to bolo očakávané už od predchodcu, osmička snáď nesklame. Bezdrôtové nabíjanie dnes predstavuje bežnú súčasť výbavy high-end smartfónov s Androidom, preto sa Apple bezpochyby posnažil aj v tejto čoraz dôležitejšej oblasti výbavy. 


    Dá sa teda predpokladať, že iPhone 8 ponúkne nielen podporu pre rýchle, ale aj bezdrôtové nabíjačky v podobe obyčajnej podložky. Ak na ňu smartfón položíme, automaticky začne prebiehať dopĺňanie šťavy. Žiadne káble, žiadny konektor a ani žiadny port. 

  5. Bude drahý
    A nebude za tým stáť iba ozrutné, až 512 GB úložisko. Novinka má vynikať vo viacerých smeroch, ako je napríklad výrazne elegantnejšie a výrazne modernejšie konštrukčné prevedenie okorenené sklom či keramikou. Preto si zaň Apple nechá dobre zaplatiť.

    Ako dobre? Za tú najdrahšiu verziu vraj vysolíme 1 400 eur. Znie to, samozrejme, šialene, ak však zoberieme do úvahy veci, ktoré sa tu spomínali, tak sa ani nemáme čomu čudovať. Pôjde o ultimátny kúsok s ultimátnou hodnotou.

Domov
Zdieľať
Diskusia