Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2017, 19:51
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

16-metrové vlny, zničený ostrov, milióny ľudí bez elektriny. Hurikán Irma tvrdo skúša Karibik a čoskoro aj USA

ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Živel o rozlohe Francúzska pustoší všetko, čo mu príde do cesty. Nešetrí domy, cesty, stromy ani živé bytosti.

Ľudia búrky milujú alebo nenávidia. V našich končinách lemujú krajinu prevažne v období leta a neraz dokážu narobiť riadnu šarapatu. Buď sa ich dôsledkom odtrhnú strechy, vytopia pivnice, polámu stromy, zaplavia ulice alebo spôsobia iné materiálne škody, nedajbože smrť. Poznáte to, v diaľke sa začne mračiť, pomaly sa dvíha vietor, padnú prvé kvapky a je to. Do pár hodín všetko vymizne. Úplne inú situáciu ale momentálne zažívajú obyvatelia Karibiku a juhovýchodu Spojených štátov amerických. Od Atlantického oceána sa smerom na pevninu presúva najväčšia tohtoročná búrka. Konkrétne ide, ako ste už zachytili z médií, o hurikán Irma. Tropická cyklóna už medzičasom stihla získať najvyššiu kategóriu - 5.

16-metrové vlny, zničený ostrov, milióny ľudí bez elektriny. Hurikán Irma tvrdo skúša Karibik a čoskoro aj USA
Zdroj: UWM/SSEC/CIMSS, William Straka III

Ako informuje portál pravda.sk, Irma si piatu kategóriu udržiava už vyše 30 hodín, čím sa stal najdlhšie trvajúcim hurikánom 5-kategórie na svete. Rekord stále navyšuje. Silný vietor o rýchlosti až 297 kilometrov za hodinu, dážď, spúšť. Dôsledky sú veľmi zlé. Najhoršie zatiaľ dopadol ostrov Barbuda (súčasť štátu Antiqua a Barbuda). Žije na ňom ledva 1600 obyvateľov a nakoľko tamojší najvyšší bod nad úrovňou mora má len 38 metrov, až 90 % tamojších domov bolo zničených a poškodených. Keď budeme tvrdiť, že Barbuda bola zrovnaná so zemou, vôbec nepreháňame. Lepšie nedopadli ani okolité ostrovy, kde sú prerušené dodávky elektriny a státisíce ľudí sú bez vlastnej strechy nad hlavou. Veľké škody zaznamenáva aj Portoriko, Dominikánska republika i menšie ostrovy, no ľahké to nebude mať ani Kuba, Bahamy či Florida. Organizácia spojených národov vyhlásila, že hurikán "zasiahne do života" až 37 000 000 obyvateľov.

Embed from Getty Images

Obchody v miestach, kam búrka smeruje, sa istotne vyprázdňujú. Skupuje sa voda, potraviny, oblečenie. My na Slovensku si jeho silu nevieme hodnoverne predstaviť. Ako ukážky nám môžu slúžiť aspoň videá zavesené na internete, ktoré poukazujú na nepríjemné vyčíňanie priamo z "miesta činu". Pozrime sa teda na ne.

Aktuálnu situáciu v Karibiku si môžete pozrieť na peknej živej mape.

Domov
Zdieľať
Diskusia