Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2017, 11:58
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Rýchlosť až okolo 4 000 km/h. Čína pracuje na vlastnom vlaku z budúcnosti, chce konkurovať Hyperloopu

TECH ČÍNA ELON MUSK
Uložiť Uložené

Pekne sa nám to rozbieha.

O nadzvukové cestovanie prostredníctvom levitujúceho dopravného prostriedku v nízkotlakovom prepravnom potrubí nemá záujem iba Elon Musk, americké a európske spoločnosti či start-upy. Svoj vlastný Hyperloop buduje aj veľká ázijská krajina. Čína však chce posunúť latku ešte vyššie, pretože jej výtvor by mal byť schopný nabrať doslova dychberúcu rýchlosť. Zabudnite na 1 200 kilometrov za hodinu, tentokrát bude reč o podstatne väčšom čísle.

Ako podľa informácií z webu Quartz tvrdí štátom riadená spoločnosť China Aerospace Science and Industry Corporation, alebo aj CASIC, čínsky "lietajúci vlak" vraj zvládne prejsť za jednu jedinú hodinu až okolo 4 000 kilometrov. Samozrejme, nie hneď, ale postupom času, pretože majú pred sebou poriadne náročný vývoj, ktorý bez problémov potrvá i niekoľko rokov. Ich prvý cieľ spočíva v dosiahnutí rýchlosti 1 000 km/h a ich technologické kapacity momentálne tvorí okolo 200 pridelených patentov.

Zatiaľ to teda môžeme považovať iba za akési oznámenie ambicióznych zámerov, a nie niečo, z čoho sa už čoskoro stane realita.

Magnetická levitácia v prepravnom potrubí

Vlak z budúcnosti, na ktorom pracuje CASIC, má po funkčnej stránke pripomínať koncept, s akým dávnejšie vyrukoval aj spomínaný vizionár. Ázijské riešenie však ponúkne podstatne vyššiu rýchlosť, než o akej v týchto dňoch hovorí Elon.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Pohyb takzvanej prepravnej kapsule s cestujúcimi prebehne niekoľko milimetrov nad špeciálnymi koľajnicami v takmer vzduchoprázdnom potrubí, čiže bez priameho fyzického kontaktu, čo znamená, že sa bude doslova vznášať vo vzduchu. Levitáciu zabezpečí vytvorenie magnetického poľa a jeho vankúša pomocou zabudovaných supravodivých magnetov.

Domov
Zdieľať
Diskusia