Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2017, 17:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Tínedžer je uväznený v tele bábätka kvôli syndrómu, ktorý má len 1 človek zo 7 miliárd. Chcel si aj ublížiť kvôli neschopnosti komunikovať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ťažký životný osud zvláda jeho mama na výbornú.

Do troch rokov sa Angus nijak neodlišoval od svojich rovesníkov, spokojne si rástol a užíval si život. Jeho rodičia si síce všímali menšie odlišnosti a žili s podozrením, že možno všetko nie je v úplnom poriadku, ale netušili, že im lekári onedlho oznámia správu, ktorá by väčšinu ľudí položila. Malý Angus šiel kvôli podozreniam svojich rodičov na lekárske testy v britskom Manchestri a podozrenia sa o tri týždne neskôr potvrdili. Nešlo o žiadny známy genetický problém, ktorý by lekári a odborníci už desaťročia analyzovali a snažili sa vymyslieť spôsob, ako zlepšiť životnú situáciu pacientov, pretože pri Angusovi identifikovali vzácny syndróm, aký sa možno ešte neobjavil u žiadneho iného dieťaťa.

Šanca na jeho vznik je približne 1 ku 7 miliardám a je taký vzácny, že neexistuje ani jeho zaužívané pomenovanie. Lekári ho definovali len ako „chromozómová translokácia 15/22 s čiastočnou trizómiou 22q12.3“ a Angus si kvôli nemu vytrpel už viac ako 40 operácií. Každý týždeň mu jeho obetaví rodičia dávajú 250 rôznych dávok liekov, aby sa jeho kvalita života aspoň trochu zvyšovala a aj keď si uvedomujú, že 13-ročný Angus uväznený v tele bábätka nikdy nebude viesť nezávislý život, nadovšetko ho milujú. Angus nedokáže komunikovať s okolitým svetom slovami, a tak používa jednoduché gestá, čo si všimli aj diváci britskej relácie This Morning a v minulosti si už dokonca chcel ublížiť, pretože viac nedokázal znásať svoju neschopnosť komunikovať s okolím. Tínedžer sa našťastie vždy môže spoľahnúť na svoju rodinu a aj keď jeho život bude ešte ťažký a plný prekážok, spoločnými silami si ho bude svojsky užívať.

Domov
Zdieľať
Diskusia