Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2017, 14:33
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Prečo je takmer všetko vyrobené v Číne? Súhra viacerých faktorov vytvára ideálne prostredie na výrobu

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Nielen tričká, ale aj technológie a hocijaké plastové hlúposti pochádzajú z ázijskej veľmoci. Prečo je tomu tak?

Blíži sa december a spolu s ním aj vianočný čas. Ako je všeobecne známe, majoritná časť obyvateľstva už netrpezlivo čaká na všakovaké darčeky od priateľov a známych pod vyzdobeným stromčekom. Ostatní sa potešia príjemnej sviatočnej atmosfére doplnenej peknou bielou pokrývkou a snežením. Dobré počasie si síce nikdy neobjednáme, ale zadovážiť si môžeme už spomínané darčeky.

Jedna vec je rozmyslieť si, čo dať, druhá je danú vec kúpiť. A ako vždy, obdarovaných potešia aj technológie (a dovolenky, poukážky, oblečenie, atď.). Tých je k dispozícii neúrekom. Od čoraz inteligentnejších smartfónov cez televízory s čistučkým 4K obrazom až po práčky a chladničky. Ak teda volíme cestu elektronických zariadení, väčšina z nich je označená ako Made In China. Klasika. Prečo sa ďaleko na východe vyrába takmer väčšina vecí? Zamysleli ste sa už nad tým?

Čína bola počas histórie dôležitým geopolitickým hráčom. Na jej súčasnom území vznikla jedna z prvých civilizácií, tamojšia kultúra je mimoriadne bohatá a Číňanov je neúrekom. Paradoxne, počas doby temna prevyšovala aj Európu, no tá sa následne chopila svojej šance a ázijského rivala predbehla. Veľmi dôležitým v minulosti (i súčasnosti) bol obchod. V jednotlivých štátoch sa budovali fabriky, kde sa vyrábali mieste tovary, predávali, továrne sa predbiehali vo výrobe. Ako však čas plynul, svet sa začal globalizovať a vzdialenosti prestávali byť ťažko zdolateľnými problémami. Preto sa stáva, že americký výmysel ako iPhone je čisto čínskym výrobkom.

Jednoduché príčiny úspechu čínskej manufaktúry:

- vďaka jüanu (čínska mena) si západné korporácie môžu dovoliť viac za menej peňazí

- početná pracovná sila

- lacná pracovná sila

- vhodné zázemie (infraštruktúra, odborníci)

Čína bola v minulých storočiach pomerne uzavretá voči okolitému svetu, no od druhej polovice 20. storočia sa situácia zmenila. Krajina sa otvorila, zlepšili sa miestne podmienky týkajúce sa biznisu a podnikania a čo je veľmi dôležité - umožnilo sa "cudzím" firmám a značkám prísť do Číny a vybudovať fabriky. Akýmsi centrom pre podobné aktivity sa stalo mesto Šen-čen severne od Hongkongu. Ešte v roku 1980 malo 30 000 obyvateľov (napríklad ako slovenské Piešťany), no dnes ich je až 12 000 000! V súčasnosti ide o svetové hlavné mesto manufaktúry, kde sa vyrába takmer všetko technologické.

Pohľad na mesto:

Prečo je takmer všetko vyrobené v Číne? Súhra viacerých faktorov vytvára ideálne prostredie na výrobu
Zdroj: commons.wikimedia.org

Prišli sem giganti, ako Sony, Microsoft, Canon, Apple, Samsung a desiatky ďalších. Je veľmi pravdepodobné, že akékoľvek zariadenie, čo máte popri sebe, má aspoň jednu súčiastku práve zo Šen-čenu. Nakoľko v Číne je všetko lacnejšie, to isté platí aj pre pracovnú silu. Kým tamojší zamestnanec je spokojný s 3 dolármi na hodinu, ľudia v USA žiadajú 10 až 15 dolárov na hodinu. Zamestnávatelia od známych značiek tu tak viac ušetria. V meste sídli veľa rôznorodých výrobcov a svoj domov tu našli desaťtisíce odborníkov, inžinierov a ďalších schopným ľudí. Všetko je na jednom mieste, a preto má pokrok a vývoj voľnú ruku.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Čína si taktiež neúčtuje poplatky za export, ba ho dotuje. Krajina hromadne využíva najmä lodnú dopravu. A tá je, opäť, lacná. Avšak, nevýhodou je zasa priam nekonečná čakacia doba. No kto si ale nepočká na lacnú vecičku? Treba objednávať s predstihom. Jasnejšie informácie v nižšie priloženom videu.

 

 No čo, ideš niečo objednať?

Domov
Zdieľať
Diskusia