Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2017, 15:00
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Kúp si tričko či mikinu s hákovým krížom a propaguj lásku i mier. Odvážny krok spoločnosti narazil na silnú kritiku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Myšlienka kampane sa možno dala vyjadriť aj inak.

Nacistický diktátor Adolf Hitler premenil spočiatku nevinný náboženský symbol na tabuizovaný znak totalitnej vraždiacej mašinérie. Svastika je stará niekoľko tisíc rokov a v Ázii dodnes patrí medzi bežne používané symboly, avšak po druhej svetovej vojne zostala v mnohých európskych krajinách zakázaná a predstavovala prejav nadradenosti či rasizmu. Nacisti pravotočivú svastiku otočili o 45 stupňov a spravili z nej svoj charakteristický hákový kríž, lenže na internetovom portáli Teespring sa nedávno objavili nezvyčajné tričká aj mikiny s motívmi hákového kríža.

Za dizajnom oblečenia stojí štúdio KA design a cieľom prefarbenia nacistického hákového kríža na dúhový symbol by mal byť boj za svetový mier, lásku a rovnaké práva pre všetkých, čo sa dalo dosiahnuť určite aj iným spôsobom. Ľuďom sa tričká s hákovými krížmi začali v posledných dňoch na Teespringu objavovať ako navrhované produkty a na Twitteri sa okamžite spustila masívna vlna kritiky. Opätovné získavanie pôvodného významu svastiky väčšinu ľudí zatiaľ nepresvedčilo a bude to ešte veľmi ťažká úloha, pretože hákový kríž je jedným z najnotorickejšie známych symbolov, aké by si na našom svete mohol objaviť.   


Domov
Zdieľať
Diskusia